Veľké varenie s Michaelou: Babičkine dobroty
17. 8. 2013, 10:00 (aktualizované: 10. 7. 2024, 21:56)

Zdroj: Lýdia Jušková
Spomeňte si s Miškou Králikovou na dobroty svojej babičky.
Sú jedlá, ktoré nevaríme bežne. Majú chuť a vôňu nášho detstva a keď sa cez prázdniny vraciame domov, poprosíme o ne mamu alebo babičku. Najeme sa do prasknutia, pochválime a väčšinou si zabudneme vypýtať recept.
Neskôr márne pátrame v kuchárskych knihách, ako tie slivkové gule či pirohy vlastne chystala. Deťom cez prázdniny chutí sladké, tak vám ponúkam niečo z receptov mojej babičky, ako ich dnes ja varím deťom.
Žemľovka s vanilkovým šodó
Potrebujeme: 8 rožkov, 1 000 ml mlieka, 12 vajec, (6 vajec na žemľovku, 6 bielkov na sneh a 6 žĺtkov na šodó), cukor, škoricu, vanilku, 250 ml smotany, citrón, 6 jabĺk, 125 g masla, 500 g tvarohu
Ako na to: Šesť vajec rozšľaháme v mlieku s cukrom. Rožky nakrájame a dobre ich namočíme. Polovicu naukladáme na vymastený plech. Na rožky rozotrieme 500 g tvarohu zmiešaného s vanilkovým cukrom a 4 lyžicami cukru. Na tvaroh dáme nastrúhané jablká zmiešané so škoricou, s cukrom a citrónovou šťavou.
Posledná vrstva sú opäť namočené rožky. Pečieme na 180 stupňoch 45-60 minút. Pred dokončením na žemľovku natrieme sneh zo 6 bielkov zmiešaný s dvoma polievkovými lyžicami cukru.
K žemľovke podávame šodó - vanilkový krém. Nad parou šľaháme žĺtky s cukrom do penista a postupne pridávame 250 ml smotany, v ktorej sme vyvarili vanilkový struk.
Foto: Lýdia Jušková
Ryžový nákyp
Potrebujeme: 500 g uvarenej nesolenej ryže, 125 g masla, 200 ml sladkej smotany, 4 vajcia, 5 lyžíc kryštálového cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 1 lyžičku škorice, štipku soli, kôru z 1 citróna alebo pomaranča, ovocie podľa chuti (jablká, jahody, maliny, kompót)
Ako na to: Ryžu zalejeme teplou smotanou, roztopeným maslom a zmiešame s cukrom, vanilkovým cukrom a so škoricou. Primiešame 4 žĺtky. Jemne vmiešame vyšľahané bielky, štipku soli a citrónovú kôru.
Polovicu zmesi vylejeme do pekáča vytretého maslom alebo jenskej misy, naukladáme ovocie a zalejeme druhou vrstvou. Pečieme na 180 stupňoch 30-45 minút do zlatista. Necháme chvíľku vychladnúť a krájame. Podávame s ovocím.
Foto: Lýdia Jušková
Slivkové gule so škoricou a s makom
Potrebujeme: 250 g tvarohu, 1 vajce, štipku kypriaceho prášku, štipku soli, 250 g polohrubej múky, slivky, škoricu, mletý mak, práškový cukor, roztopené maslo
Ako na to: Zmiešame tvaroh, vajce, múku, kypriaci prášok a soľ a spracujeme na cesto. Môžeme ho vyvaľkať na pomúčenej doske alebo z neho odoberať a v ruke formovať placôčky, do ktorých budeme vkladať slivky so štipkou škorice.
Hotové guľky varíme vo vriacej osolenej vode, kým nevyplávajú na povrch. Podávame ich s mletým makom a cukrom, preliate horúcim maslom.