Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Varte v pare

Zelenina
pripravená na pare si
zachová farbu i vitamíny.

Zdroj: Archív

Reklama

Pripravte si chutné jedlo bez použitia tuku, ktoré si zachová farbu i vitamíny. V parnom hrnci uvaríte kompletný obed pre štyri osoby rýchlo a pohodlne. Presvedčte sa o jeho výhodách a pustite sa do zdravého varenia plnou parou vpred!

Varenie v pare je podľa dietológov najzdravší spôsob prípravy jedla. Vitamíny a aromatické látky sa z potravín nevytratia v takej veľkej miere ako pri klasickom varení. Úprava v pare je rýchlejšia a jednoduchšia, navyše z nej môžete úplne vylúčiť tuk.

Hrnce zabraňujú prenosu chutí a vôní. Každý pokrm si tak zachová svoje špecifiká. Výhodou je, ak má každá nádoba samostatný podnos na odkvapkávanie. Časovač na každom hrnci umožňuje optimálne nastavenie teploty na varenie rýb, zeleniny, ryže a ostatných jedál. Parný hrniec je výborný aj na ohrievanie jedál.

Ako variť na pare

Chvíľu trvá, než si zvyknete na nový spôsob varenia. Jednotlivé pokrmy dokonca chutia inak, ak sa pripravujú na pare. Všeobecne platí, že do spodnej nádoby sa dáva jedlo, ktoré si vyžaduje najdlhší čas prípravy – mäso. Začnite teda jeho varením a postupne pridávajte ďalšie poschodia. Najmenej času potrebuje zelenina.

Nádoby neprepĺňajte, aby para mohla dostatočne cirkulovať. Zmrazené ryby a mäso najprv rozmrazte, až potom naparujte, inak budú chutiť ako blato. V parnom hrnci môžete uvariť aj ryžu či cestoviny. Rátajte však s tým, že to vyžaduje dvojnásobok času. Naopak, zeleninu je dobré naparovať mrazenú. Narábajte opatrne s korením a so soľou. Keďže sa jedlo nevyvára do vody, stačí vám menej dochucovadiel.

Novinka – halogénový hrniec

Novinkou vo varení je halogénové svetlo. Varné hrnce s touto technológiou fungujú ako rúra na pečenie. Okolo pripravovaného jedla cirkuluje horúci vzduch. Potravina sa tak nevysuší, ale rovnomerne upraví do želanej podoby. Z pripravovaného jedla odtečie všetok tuk, takže ani tí najväčší zástancovia zdravej stravy mu nemajú čo vytknúť.

V porovnaní s bežnou rúrou vám halogénový varný hrniec skráti čas prípravy jedla až o 40 percent. Dajú sa v ňom aj rozmrazovať potraviny.

Viac tipov a inšpirácii nájdete už zajtra v časopise pre ženy

Parné hrnce podľa vašej peňaženky

Pri výbere hrnca si odskúšajte, či môžete jednotlivé nádoby pohodlne uchopiť. Rukoväte by mali byť vyrobené z tepelne izolovaných materiálov.

Skontrolujte si aj, či má hrniec poistku, ktorá ho vypne, ak sa v ňom minie voda. Praktické sú tiež otvory na dolievanie vody umiestnené po stranách a možnosť čistiť nádoby v umývačke.

Do 50 eur

Dokonale zapadne do kuchynského zariadenia s antikorovými spotrebičmi. Tri odnímateľné nádoby poskytujú dostatok miesta na niekoľko pokrmov. Hrniec sa jednoducho čistí a je vhodný aj do umývačky riadu. Umožňuje tiež varenie zmrazených potravín.

Do 70 eur

Zelený hrniec reprezentuje zdravý životný štýl. Má aj špeciálnu funkciu Vita+, ktorá lepšie uchováva vitamíny v jedle. Súčasťou hrnca je praktická nádoba na ryžu, odnímateľný rošt s držiakom na vajce a rukoväť pre jednoduché vyberanie potravín.

Od 100 eur

Hrniec má jedinečnú komoru pre prísady, ktorá dodá jedlu lahodnú vôňu bylín a korenín. Jemné varenie v pare zachová až o 50 percent viac vitamínov a minerálnych látok ako pri bežnom varení.

Využijete tiež predvolené nastavenie času a funkciu udržania teploty. Časti hrnca sú umývateľné v umývačke. Vyberateľné dno umožňuje prípravu aj celého kuraťa.

Vyberáme pre vás niečo PLUS