Toto sú hlavné dôvody, prečo je vláknina v strave taká dôležitá
10. 3. 2021, 0:01

Zdroj: Kaufland
Ovplyvňuje trávenie, imunitu aj štíhlu líniu. Podľa odborníkov by sme mali zjesť aspoň 20 gramov vlákniny každý deň. Viete, ako ju spoľahlivo dostať na tanier?
„Aj napriek tomu, že ľudské telo nie je schopné vlákninu úplne stráviť, v našej výžive zohráva mimoriadne dôležitú úlohu, čo potvrdzujú mnohé vedecké publikácie“, hovorí Ing. Zuzana Chlebová, PhD. z Katedry výživy ľudí Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre.
Nevyhnutná pre fungujúce trávenie
Vlákninu delíme z hľadiska jej rozpustnosti vo vode na dva druhy. Tá nerozpustná po skonzumovaní zväčšuje objem natrávenej potravy a stolice, čím podporuje pohyby čriev a črevnú peristaltiku. Rozpustnú vlákninu baktérie v hrubom čreve následne skvasujú (fermentujú), vzniká plyn a ďalšie sekundárne produkty. „Takýto typ vlákniny má prebiotické vlastnosti, ktoré pozitívne vplývajú na ľudské zdravie“, vysvetľuje Ing. Zuzana Chlebová.
Zdroj: Kaufland
Ilustračné foto.
Prevencia rôznych ochorení
Pri menovaní pozitívnych účinkov vlákniny na ľudské telo nemožno zabudnúť na jej vplyv na znižovanie hladiny cukru v krvi. Podieľa sa na regulovaní vstrebávania tukov a cholesterolu, čo následne znižuje riziko vzniku srdcovo-cievnych ochorení. Mimoriadne dôležitá je pri prevencii vzniku rakoviny, predovšetkým rakoviny hrubého čreva. V neposlednom rade správna funkcia čriev priamo súvisí s obranyschopnosťou organizmu a budovaním imunity.
Bojovník za štíhlu líniu
Vláknina sa často spomína v súvislosti s udržiavaním optimálnej hmotnosti. Vláknina preukázateľne navodzuje pocit sýtosti, ktorý vám pomôže prijať menej kalórií a zároveň predchádzať návalom nekontrolovateľného hladu.
Aby ste si boli istí, že jej máte v jedálničku dostatok, mali by ste denne konzumovať čerstvé ovocie a zeleninu. Vlákninu nájdete aj v obilninách, orechoch, semiačkach a strukovinách.
Zdroj: Kaufland
Ilustračné foto.
Zlepšuje nutričné hodnoty potravín
Kaufland ako jeden z prvých na Slovensku prináša svojim zákazníkom dobrovoľné moderné označovanie potravín Nutri-Score, vďaka ktorému ľahko zistíte, ktorá potravina vo vašom nákupnom košíku najviac vyhovuje vašim stravovacím cieľom. Nájdete ho na webstránke pri vybraných výrobkoch privátnych značiek K-take it veggie, K-bio, K-free a K-to-go a postupne aj na obaloch produktov priamo v predajniach.
Nutri-Score radí vlákninu do kategórie pozitívnych hodnôt, tzv. P hodnôt. To znamená, že vysoký obsah vlákniny pozitívne ovplyvňuje výsledné hodnotenie produktu. Nutričné skóre sa vypočítava odrátaním celkového počtu bodov, získaných na základe zastúpenia prospešných zložiek potraviny, od celkového počtu bodov za neprospešné zložky.
Zdroj: Kaufland
Ilustračné foto.
PR článok