Toto je výzva: Vyskúšali ste už prežiť deň bez mäsa?
13. 10. 2021, 0:00

Zdroj: Kaufland
Nemusíte byť práve vegetariánom alebo vegánom, aby ste si obľúbili rastlinné potraviny. Zaraďte ich do jedálnička aspoň raz za čas a odľahčíte svoje trávenie i planétu.
Foodblogerka Nikoleta Kováčová alias Surová dcérka patrí ku skúseným odborníčkam na bezmäsité varenie. Ak koketujete s myšlienkou prechodu na tento typ stravovania, hoci len raz za čas, prečítajte si, na čo si treba dať pozor.
„So zmenou stravy je potrebné začať postupne a pomaly“, hovorí Surová dcérka. „Zo začiatku môžete skúšať len rôzne druhy nátierok, rastlinných mliek či jogurtov. Neskôr si otestujte, ako vám chutia jednotlivé alternatívy mäsa a čo z nich viete pripraviť vo vašej kuchyni“, dodáva vegánka.
Zdroj: Kaufland
Surová dcérka
Jeden deň bez mäsa
Mimochodom, vedeli ste, že práve Kaufland získal minulý rok titul Rastlinný reťazec roka 2020 pre svoju širokú ponuku rastlinných alternatív mäsa a mäsových výrobkov, vrátane vlastnej značky K-take it veggie?
Aby sa vám s bezmäsitou kuchyňou začínalo ľahšie, Surová dcérka pre vás pripravila svoje obľúbené veggie recepty na sychravé jesenné dni. Všetko potrebné na ich prípravu nájdete pod jednou strechou v Kauflande alebo v aktuálnej online ponuke.
Zdroj: Kaufland
Ilustračné foto
Tekvicové rizoto á la Surová dcérka
Suroviny:
- 1 kg hokkaido tekvice
- 1 PL olivového oleja
- 1 údené tofu K-take it veggie
- 1 PL rastlinného masla
- 1 cibuľa, 3 strúčiky cesnaku
- 1 ČL sušeného tymianu
- 250 g arborio ryže
- 100 ml bieleho vína (voliteľné)
- 1 L zeleninového vývaru
- ¼ ČL muškátového orieška, čierne mleté korenie
- ½ citrónu
- tekvicové semienka
- čerstvá šalvia alebo bazalka
Postup :
Tekvicu rozkrojíme a vyberieme jadierka. Polovicu nakrájame na kocky a vložíme do hrnca. Pridáme trochu olivového oleja a pod pokrievkou necháme cca 15 minút zmäknúť. Kocky rozmixujeme na hladké pyré. Druhú polovicu tekvice nakrájame na podkovičky, údené tofu nakrájame na plátky. Všetko jemne potrieme olejom, osolíme, okoreníme a dáme na plechu piecť do rúry vyhriatej na 200°C asi na 30-40 minút.
Kým sa tofu pečie, začneme s prípravou rizota. V hrnci zohrejeme zeleninový vývar a nakrájame cibuľu a cesnak. V panvici zohrejeme 1 PL olivového oleja a 1 PL rastlinného masla a cibuľku opečieme dozlatista. Pridáme na minútku nastrúhaný cesnak. Keď sa rozvonia, pridáme sušený tymián a arboriu ryžu. Všetko spolu krátko opekáme, kým nezačne ryža priesvitnieť. Pridáme tekvicové pyré a podlejeme bielym vínom. Ak víno nepoužijete, môžete rizoto podlievať po naberačkách vývarom. Vždy, keď ryža tekutinu vpije, pridajte naberačkou novú dávku vývaru z hrnca a premiešajte, kým ryža nenaberie objem. Ryža by mala byť al dente.
Pridáme muškátový oriešok, korenie a prípadne soľ, ak nie je vývar dosť slaný. Môžeme pridať aj šťavu z polovice citróna a trochu rastlinného masla na záver. Keď je rizoto hotové, pridáme upečenú zeleninu. Podkovičky tekvice a plátky tofu nakrájame na menšie kúsky a zamiešame do rizota. Podávajte s tekvicovými semienkami a bylinkami. Na záver pokvapkáme olivovým olejom.
Zdroj: Kaufland
Ilustračné foto
PR článok