Foodblogerka Nikoleta Kováčová alias Surová dcérka patrí ku skúseným odborníčkam na bezmäsité varenie. Ak koketujete s myšlienkou prechodu na tento typ stravovania, hoci len raz za čas, prečítajte si, na čo si treba dať pozor.

„So zmenou stravy je potrebné začať postupne a pomaly“, hovorí Surová dcérka. „Zo začiatku môžete skúšať len rôzne druhy nátierok, rastlinných mliek či jogurtov. Neskôr si otestujte, ako vám chutia jednotlivé alternatívy mäsa a čo z nich viete pripraviť vo vašej kuchyni“, dodáva vegánka.

Surová dcérka
Zdroj: Kaufland

Jeden deň bez mäsa

Mimochodom, vedeli ste, že práve Kaufland získal minulý rok titul Rastlinný reťazec roka 2020 pre svoju širokú ponuku rastlinných alternatív mäsa a mäsových výrobkov, vrátane vlastnej značky K-take it veggie?

Aby sa vám s bezmäsitou kuchyňou začínalo ľahšie, Surová dcérka pre vás pripravila svoje obľúbené veggie recepty na sychravé jesenné dni. Všetko potrebné na ich prípravu nájdete pod jednou strechou v Kauflande alebo v aktuálnej online ponuke.

Ilustračné foto
Zdroj: Kaufland

Tekvicové rizoto á la Surová dcérka

Suroviny:

  • 1 kg hokkaido tekvice
  • 1 PL olivového oleja
  • 1 údené tofu K-take it veggie
  • 1 PL rastlinného masla
  • 1 cibuľa, 3 strúčiky cesnaku
  • 1 ČL sušeného tymianu
  • 250 g arborio ryže
  • 100 ml bieleho vína (voliteľné)
  • 1 L zeleninového vývaru
  • ¼ ČL muškátového orieška, čierne mleté korenie
  • ½ citrónu
  • tekvicové semienka
  • čerstvá šalvia alebo bazalka

Postup :

Tekvicu rozkrojíme a vyberieme jadierka. Polovicu nakrájame na kocky a vložíme do hrnca. Pridáme trochu olivového oleja a pod pokrievkou necháme cca 15 minút zmäknúť. Kocky rozmixujeme na hladké pyré. Druhú polovicu tekvice nakrájame na podkovičky, údené tofu nakrájame na plátky. Všetko jemne potrieme olejom, osolíme, okoreníme a dáme na plechu piecť do rúry vyhriatej na 200°C asi na 30-40 minút.

Kým sa tofu pečie, začneme s prípravou rizota. V hrnci zohrejeme zeleninový vývar a nakrájame cibuľu a cesnak. V panvici zohrejeme 1 PL olivového oleja a 1 PL rastlinného masla a cibuľku opečieme dozlatista. Pridáme na minútku nastrúhaný cesnak. Keď sa rozvonia, pridáme sušený tymián a arboriu ryžu. Všetko spolu krátko opekáme, kým nezačne ryža priesvitnieť. Pridáme tekvicové pyré a podlejeme bielym vínom. Ak víno nepoužijete, môžete rizoto podlievať po naberačkách vývarom. Vždy, keď ryža tekutinu vpije, pridajte naberačkou novú dávku vývaru z hrnca a premiešajte, kým ryža nenaberie objem. Ryža by mala byť al dente.

Pridáme muškátový oriešok, korenie a prípadne soľ, ak nie je vývar dosť slaný. Môžeme pridať aj šťavu z polovice citróna a trochu rastlinného masla na záver. Keď je rizoto hotové, pridáme upečenú zeleninu. Podkovičky tekvice a plátky tofu nakrájame na menšie kúsky a zamiešame do rizota. Podávajte s tekvicovými semienkami a bylinkami. Na záver pokvapkáme olivovým olejom.

Ilustračné foto
Zdroj: Kaufland