Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Toto je výzva: Vyskúšali ste už prežiť deň bez mäsa?

Ilustračné foto

Zdroj: Kaufland

Reklama
Logo Plus JEDEN DEŇLogo Plus JEDEN DEŇ

PR článok

Nemusíte byť práve vegetariánom alebo vegánom, aby ste si obľúbili rastlinné potraviny. Zaraďte ich do jedálnička aspoň raz za čas a odľahčíte svoje trávenie i planétu.

Foodblogerka Nikoleta Kováčová alias Surová dcérka patrí ku skúseným odborníčkam na bezmäsité varenie. Ak koketujete s myšlienkou prechodu na tento typ stravovania, hoci len raz za čas, prečítajte si, na čo si treba dať pozor.

„So zmenou stravy je potrebné začať postupne a pomaly“, hovorí Surová dcérka. „Zo začiatku môžete skúšať len rôzne druhy nátierok, rastlinných mliek či jogurtov. Neskôr si otestujte, ako vám chutia jednotlivé alternatívy mäsa a čo z nich viete pripraviť vo vašej kuchyni“, dodáva vegánka.

Zdroj: Kaufland

Surová dcérka

Jeden deň bez mäsa

Mimochodom, vedeli ste, že práve Kaufland získal minulý rok titul Rastlinný reťazec roka 2020 pre svoju širokú ponuku rastlinných alternatív mäsa a mäsových výrobkov, vrátane vlastnej značky K-take it veggie?

Aby sa vám s bezmäsitou kuchyňou začínalo ľahšie, Surová dcérka pre vás pripravila svoje obľúbené veggie recepty na sychravé jesenné dni. Všetko potrebné na ich prípravu nájdete pod jednou strechou v Kauflande alebo v aktuálnej online ponuke.

Zdroj: Kaufland

Ilustračné foto

Tekvicové rizoto á la Surová dcérka

Suroviny:

  • 1 kg hokkaido tekvice
  • 1 PL olivového oleja
  • 1 údené tofu K-take it veggie
  • 1 PL rastlinného masla
  • 1 cibuľa, 3 strúčiky cesnaku
  • 1 ČL sušeného tymianu
  • 250 g arborio ryže
  • 100 ml bieleho vína (voliteľné)
  • 1 L zeleninového vývaru
  • ¼ ČL muškátového orieška, čierne mleté korenie
  • ½ citrónu
  • tekvicové semienka
  • čerstvá šalvia alebo bazalka

Postup :

Tekvicu rozkrojíme a vyberieme jadierka. Polovicu nakrájame na kocky a vložíme do hrnca. Pridáme trochu olivového oleja a pod pokrievkou necháme cca 15 minút zmäknúť. Kocky rozmixujeme na hladké pyré. Druhú polovicu tekvice nakrájame na podkovičky, údené tofu nakrájame na plátky. Všetko jemne potrieme olejom, osolíme, okoreníme a dáme na plechu piecť do rúry vyhriatej na 200°C asi na 30-40 minút.

Kým sa tofu pečie, začneme s prípravou rizota. V hrnci zohrejeme zeleninový vývar a nakrájame cibuľu a cesnak. V panvici zohrejeme 1 PL olivového oleja a 1 PL rastlinného masla a cibuľku opečieme dozlatista. Pridáme na minútku nastrúhaný cesnak. Keď sa rozvonia, pridáme sušený tymián a arboriu ryžu. Všetko spolu krátko opekáme, kým nezačne ryža priesvitnieť. Pridáme tekvicové pyré a podlejeme bielym vínom. Ak víno nepoužijete, môžete rizoto podlievať po naberačkách vývarom. Vždy, keď ryža tekutinu vpije, pridajte naberačkou novú dávku vývaru z hrnca a premiešajte, kým ryža nenaberie objem. Ryža by mala byť al dente.

Pridáme muškátový oriešok, korenie a prípadne soľ, ak nie je vývar dosť slaný. Môžeme pridať aj šťavu z polovice citróna a trochu rastlinného masla na záver. Keď je rizoto hotové, pridáme upečenú zeleninu. Podkovičky tekvice a plátky tofu nakrájame na menšie kúsky a zamiešame do rizota. Podávajte s tekvicovými semienkami a bylinkami. Na záver pokvapkáme olivovým olejom.

Zdroj: Kaufland

Ilustračné foto

PR článok

Vyberáme pre vás niečo PLUS