Tekvicová polievka so zemiakmi
9. 10. 2010, 10:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 0:57)

Zdroj: Peter Záhradník
POTREBUJEME: 400 g tekvice, 350 g zemiakov, 1 cibuľu, 1 bobkový list, 1 klinček, 1000 ml kuracieho vývaru, 150 ml smotany na šľahanie, mleté čierne korenie, cukor, soľ, pražené tekvicové jadierka, 50 g údených kačacích pŕs
Pre 4 osoby
AKO NA TO:
1. Očistené zemiaky pokrájame na kocky. Tekvicu prekrojíme, vyberieme jadierka, olúpeme a dužinu nakrájame na kocky.
2. Cibuľu ošúpeme a zapichneme do nej klinček a bobkový list. Do horúceho vývaru pridáme tekvicu, zemiaky, cibuľu a varíme 15 až 20 minút.
3. Cibuľu vyberieme. Vlejeme polovicu smotany a krátko povaríme. Polievku prepasírujeme cez sito alebo rozmixujeme ponorným mixérom. Ochutíme soľou, korením, prípadne troškou cukru.
4. Druhú polovicu smotany dotuha vyšľaháme. Polievku podávame ozdobenú šľahačkou a opraženými tekvicovými jadierkami. Pre labužníkov môžeme do polievky pridať tenké plátky údených kačacích pŕs.