Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Sú predsudky voči mrazenej zelenine a hotovým jedlám oprávnené?

Ilustračné foto

Zdroj: rybazilina.sk

Reklama
Logo Plus JEDEN DEŇLogo Plus JEDEN DEŇ

PR článok

Ak by sme robili prieskum o našich stravovacích návykoch, každý by určite odpovedal, že miluje zeleninu a rád si pochutná predovšetkým na tej čerstvej. Hotové jedlá z mrazničky? To určite nie. V každej domácnosti sa predsa varí z čerstvých surovín!

Skutočnosť je však oveľa prozaickejšia. Našťastie je jedným z výdobytkov modernej doby aj mraznička, ktorá dokáže dlhodobo uchovať (nie však večne) potraviny.

Ako mraziť?

Úplne ideálne je mraziť potraviny expresne rýchlo. „Šokové zmrazovanie je rýchly proces kedy sa potravina v čase do 240 minút uskladní v špeciálnych mrazničkách, kde je teplota -40 °C a dokáže v jadre potravín vytvoriť teplotu až -18 °C, čo spôsobí, že sa v potravine vytvoria len mikrokryštáliky“, začína svoje vysvetlenie prof. Ing. Jozef Golian, Dr., z Fakulty biotechnológie a potravinárstva SPU v Nitre. A práve spomínané mikrokryštáliky pri rozmrazovaní neporušia bunkovú stenu. Takto ostane voda prirodzene  v bunkách a jedlo nezmení svoju  konzistenciu. Keďže šoker nie je práve pomocník, ktorý by sa bežne nachádzal v  domácnostiach, je niekedy lepšie, ak si zakúpite už takto spracovanú zeleninu alebo hotové jedlo v obchode.

Mrazenie je jednou z najšetrnejších metód skladovania potravín. Nepotrebujete žiadne iné prídavné látky, ktoré by potravinu zakonzervovali. V porovnaní so sterilizovaním, pasterizovaním, sušením či solením je mrazenie oveľa kratšou a menej prácnou aktivitou. „Mrazenie spomaľuje biologické procesy, aktivitu enzýmov, ktoré sa tvoria v jedle a vplyvom ktorých sa jedlo kazí“, pokračuje profesor Golian. Šokovo zmrazené hotové jedlá si dokonca zachovajú viac vitamínov a lepšie nutričné hodnoty ako chladené. Proces rýchlozmrazovania nemá pri mäsových výrobkoch vplyv na obsah bielkovín a vitamínov A a D. Ak dodržíte presný postup pri rozmrazovaní a varení, neporušíte konzistenciu a pochutnáte si na dobrom jedle.

Zdroj: rybazilina.sk

Ilustračné foto

Mrazím, mrazíš, mrazíme

Výhody zmrazovania spočívajú v predĺžení trvanlivosti a doby skladovania potravín. Ďalšou výhodou je zachovanie pôvodných vlastností zmrazenej potraviny, ktorá sa po senzorickej stránke len veľmi málo líši od potraviny čerstvej. Taktiež je to zachovanie  väčšiny  cenných biologicky aktívnych látok najmä v ovocí a zelenine“ vysvetľuje profesor Golian. Práve v posledných dňoch dozrievania získava najviac vitamínov a minerálov. Zelenina PRETO Radoma pochádza prevažne z fariem z Čiech a Slovenska a preto nemusí dozrievať v skladoch. Zberá sa skutočne až v štádiu dozretia a je spracovaná niekoľko hodín po zbere. Farmy, na ktorých sa pestuje zelený hrášok, sa nachádzajú do 60 km od miesta spracovania. Pri niektorých druhoch zeleniny je pre zachovanie chuti a obsahu zdraviu prospešných látok čas medzi zberom a spracovaním extrémne dôležitý.

Ďalšou citlivou zeleninou je brokolica. Ak je vystavená na pultoch v obchode príliš dlho a je zabalená len v plastovom obale, stráca na svojej kvalite. Špenát patrí rovnako do tejto skupiny výrobkov. Viac vitamínov a minerálov obsahuje mrazený. Farmy, ktoré dodávajú špenát ho zbierajú dvakrát ročne a pri pestovaní nepoužívajú pesticídy.

Zdroj: rybazilina.sk

Ilustračné foto

Čerstvú zeleninu a práve uvarené jedlo určite nič nenahradí. Každodenný život však prináša nespočetné množstvo situácií, kedy je veľmi náročné žiť ideálnym spôsobom. Práve preto je dobré, ak si môžete vybrať z alternatív, ktoré využívajú najmodernejšie technológie a dokážu zachovať maximálnu možnú úroveň cenných látok. Mrazená zelenina a hotové jedlá nemusia byť viac strašiakom, ale chutným výrobkom vo vašej mrazničke.

Zdroj: rybazilina.sk

Ilustračné foto

PR článok

Vyberáme pre vás niečo PLUS