Špenátová roláda
17. 3. 2011, 8:00 (aktualizované: 10. 7. 2024, 21:14)

Zdroj: Profimedia.sk
POTREBUJEME: Na plnku: 4 vajcia, 1 bielu cibuľu, mletý muškátový oriešok, soľ, mleté čierne korenie, olej Na cesto: 500 g mrazeného špenátu, 3 vajcia, 3 lyžice hrubej múky, mletý muškátový oriešok, soľ, mleté čierne korenie, maslo a hrubú múku na vymastenie a vysypanie plechu Na omáčku: 250 g šampiňónov, 40 g masla, 250 ml smotany na varenie, 1 lyžicu hladkej muky, soľ, mleté biele korenie,
AKO NA TO:
1. Pripravíme plnku: Očistenú cibuľu nadrobno pokrájame a na panvici opražíme doružova. Pridáme rozšľahané vajcia, ktoré sme ochutili soľou a korením a pripravíme z nich praženicu. Necháme ju mierne vychladnúť.
2. Pripravíme cesto: Špenát rozmrazíme a vytlačíme z neho vodu. V mise ho zmiešame so žĺtkami a s múkou. Osolíme, okoreníme a pridáme štipku mletého muškátového orieška. Zľahka primiešame sneh vyšľahaný z 3 bielkov.
Plech vymastíme maslom a posypeme hrubou múkou. Cesto asi v 1,5-centimetrovej vrstve rovnomerne rozotrieme. Vo vyhriatej rúre pri teplote 170 °C pečieme 10 až 15 minút. Na upečené ešte teplé cesto natrieme vajcovú plnku a opatrne zvinieme ako roládu.
3. Uvaríme omáčku: Očistené, nadrobno nakrájané šampiňóny udusíme na masle. Za stáleho miešania pridáme lyžicu múky a smotanu. Osolíme a okoreníme. Na miernom ohni za stáleho miešania povaríme asi 10 minút. Roládu pokrájame na šikmé rezy a podávame so šampiňónovou omáčkou.