Špekáčiky sú nuda: Skúste niečo nové
10. 5. 2011, 9:00 (aktualizované: 10. 7. 2024, 21:31)

Zdroj: MATEJ KALINA
Zabudnite na chvíľu na klobásy a špekáčiky, hoci treba uznať, že aj tie majú na grilovačkách svoje dôležité miesto. Miesto nich hoďte na gril plesňový syr alebo kotlety.
Plesňový syr s brusnicovým dipom
pre 4 osoby potrebujeme: 4 ks plesňového syra, 1 balenie grilovacieho koreni, 2 PL tatárskej omáčky, 2 PL brusnicovej zaváraniny, 1 PL sladkého dezertného vína
Postup:
1. Syry obalíme v grilovacom korení a dobre zabalíme do alobalu. Dáme pod rozpálený rošt a grilujeme z každej strany päť minút.
2. Dip pripravíme zmiešaním tatárskej omáčky s brusnicovou zaváraninou a vínom. Syry podávame horúce.
Marinované kotlety s cuketou
pre 4 osoby potrebujeme: 4 bravčové kotlety, 4 stredne veľké paradajky, 4 stredne veľké cukety, 1 strúčik cesnaku, 2 lyžice medu, 5 lyžíc kečupu, 5 lyžíc oleja (3 + 2), 2 stonky čerstvého tymianu, soľ, mleté čierne korenie
Ako na kotlety
1. Cesnak ošúpeme, nadrobno nasekáme a zmiešame s medom, kečupom, 3 lyžicami oleja, so soľou a s mletým čiernym korením.
2. Kotlety potrieme tenkou vrstvou pripravenej zmesi oleja a korenín. Mäso prikryjeme a necháme aspoň cez noc marinovať.
3. Kotlety grilujeme za stáleho obracania na rozohriatom grile, pričom ich priebežne natierame tenkou vrstvou zvyšnej olejovej marinády.
Ako na zeleninu
Paradajky prekrojíme po šírke na polovicu. Cukety prekrojíme po dĺžke na polovice a nakrájame približne na 3 cm hrubé plátky. Tymian opláchneme, osušíme a otrháme z neho lístky. Potom ich zmiešame s 2 lyžicami oleja a týmto bylinkovým olejom pokvapkáme zeleninu. Na grile ju nenechávame príliš dlho, aby ostala chrumkavá.
Grilované kuracie krídelká
Potrebujeme: 1 kg kuracích krídeliek, 3 lyžice oleja, 100 g kečupu, 100 g medu, 5 lyžíc citrónovej šťavy, 1 lyžicu sójovej omáčky, 1 – 2 strúčiky cesnaku, čierne korenie, soľ
Postup:
1. Kuracie krídelká uložíme do misy, pokvapkáme olejom a trochu osolíme. Dobre premiešame. Dáme na rošt rozohriateho grilu a opekáme niekoľko minút z oboch strán.
2. Medzitým si pripravíme omáčku z kečupu, medu, citrónovej šťavy a zo sójovej omáčky. Pridáme prelisovaný cesnak a mleté čierne korenie.
3. Predpečené krídelká z hornej strany nahrubo potrieme asi polovicou pripravenej omáčky a necháme niekoľko minút ďalej grilovať. Potom ich obrátime na druhú stranu, potrieme zvyšnou omáčkou a znova niekoľko minút grilujeme. Hotové krídelká podávame s chlebom a so zeleninou.