Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Ružičkový kel s mäsom v šampiňónovej omáčke so zemiakovými plackami

Reklama

POTREBUJEME: 500 g ružičkového kelu, 500 g zemiakov, 1 lyžicu múky, 1 vajce, 1 stredne veľkú cibuľu, 200 g šampiňónov, 600 g bravčového stehna, olej na opekanie mäsa a zemiakových placiek, 100 g smotany na varenie, 100 ml bieleho vína, 500 ml vody, 1 mäsovú kocku, 4 lyžice zemiakového škrobu, 3 vetvičky tymianu, soľ, mleté čierne korenie

AKO NA TO:
1. Ružičkový kel umyjeme, očistíme a na stopke narežeme do kríža. Vložíme do hrnca s vodou, mierne osolíme a varíme asi 15 minút. Uvarenú zeleninu precedíme.

2. Zemiaky ošúpeme a nastrúhame nahrubo. K zemiakom primiešame múku, vajíčko a ochutíme troškou soli a mletého čierneho korenia.

3. Očistenú cibuľu nakrájame na kocky. Šampiňóny očistíme, umyjeme a rozrežeme na polovice. Mäso nakrájame na prúžky a opečieme ho na oleji, ochutíme soľou, korením a vyberieme. Potom v oleji opekáme asi 5 minút cibuľu a huby, osolíme, okoreníme a nakoniec pridáme opečené kúsky mäsa.

4. Zmiešame spolu víno, vodu (použiť môžeme aj vývar z ružičkového kelu), smotanu, pridáme mäsovú kocku a necháme krátko povariť. Primiešame zemiakový škrob a privedieme do varu.

5. Tymian umyjeme a otrháme z neho lístky. Uvarený ružičkový kel primiešame spolu s tymianom k mäsu, podľa potreby ochutíme a necháme na teplom mieste. Omáčku buď prilejeme k hotovému pokrmu, alebo podávame zvlášť v omáčkovej mise.

6. Olej rozohrejeme na panvici. Z nastrúhaných zemiakov formujeme asi z 2 lyžíc zemiakovej masy malé placky a opečieme ich z oboch strán na panvici. Podávame ako prílohu k mäsu.

Vyberáme pre vás niečo PLUS