Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Rebarborový koláč s tvarohom

Rebarborový koláč s tvarohom

Zdroj: Peter Záhradník

Reklama
Mária Abrahámová

Mária Abrahámová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Nepremeškajte jej sezónu! Tá rebarborová trvá len od apríla do júna.

Potrebujeme:

Na cesto:

  • 340 g polohrubej múky
  • 200 g masla
  • 1/2 balíčka kypriaceho prášku
  • 100 g práškového cukru
  • 2 lyžice kakaa
  • 1 celé vajce
  • 1 žĺtok

Na plnku:

  • 500 g jemného tvarohu
  • 120 g práškového cukru
  • 100 ml oleja
  • 500 ml mlieka
  • 1 lyžičku citrónovej kôry
  • 1 lyžicu citrónovej šťavy
  • 3 žĺtky
  • 50 g krémového prášku Zlatý klas
  • 900 g rebarbory
  • 3 balíčky vanilínového cukru

Na ozdobenie:

  • šľahačkovú smotanu
  • pikantný lekvár podľa chuti
  • instantné kakao
  • čerstvé lístky medovky

Postup:

1. Z preosiatej múky, masla, kypriaceho prášku, práškového cukru, kakaa, vajca a zo žĺtka vypracujeme hustejšie cesto. Odložíme ho na 20 minút do chladničky.

2. Pripravíme plnku: Tvaroh, práškový cukor, olej, mlieko, citrónovú kôru, citrónovú šťavu, žĺtky a Zlatý klas rozmixujeme.

3. Po vychladení cesto nahrubo nastrúhame na plech vystlaný papierom na pečenie. Na nastrúhané cesto rozložíme očistenú pokrájanú rebarboru, posypeme ju vanilínovým cukrom a zalejeme rozmixovanou plnkou.

4. Pečieme 30 až 40 minút vo vyhriatej rúre pri teplote 180 °C. Asi 10 minút pred koncom pečenia koláč prikryjeme alobalom, teplotu znížime a koláč dopečieme. Vychladnutý pokrájame, ozdobíme vyšľahanou šľahačkou, posypeme kakaom, pokvapkáme lekvárom a pridáme medovkové lístky.

Vyberáme pre vás niečo PLUS

Autor článku

Mária Abrahámová

redaktorka magazínu Dobré jedlo
Dobré jedlo jej pred rokmi riadne zavoňalo, až v ňom zapustila korene. Vďaka nemu obohacuje svoj domáci receptár o nové kulinárske vychytávky, ktoré občas vymámi aj od dobrých reštaurácií a známych osobností. Za pochvalu svojho kuchárskeho umenia rozdáva blízkym a priateľom predplatné časopisu ako skvelý darček k Vianociam i narodeninám. Inšpirujte sa aj vy!