Rebarborový koláč s tvarohom
21. 4. 2012, 8:00 (aktualizované: 10. 7. 2024, 21:22)

Zdroj: Peter Záhradník
Nepremeškajte jej sezónu! Tá rebarborová trvá len od apríla do júna.
Potrebujeme:
Na cesto:
- 340 g polohrubej múky
- 200 g masla
- 1/2 balíčka kypriaceho prášku
- 100 g práškového cukru
- 2 lyžice kakaa
- 1 celé vajce
- 1 žĺtok
Na plnku:
- 500 g jemného tvarohu
- 120 g práškového cukru
- 100 ml oleja
- 500 ml mlieka
- 1 lyžičku citrónovej kôry
- 1 lyžicu citrónovej šťavy
- 3 žĺtky
- 50 g krémového prášku Zlatý klas
- 900 g rebarbory
- 3 balíčky vanilínového cukru
Na ozdobenie:
- šľahačkovú smotanu
- pikantný lekvár podľa chuti
- instantné kakao
- čerstvé lístky medovky
Postup:
1. Z preosiatej múky, masla, kypriaceho prášku, práškového cukru, kakaa, vajca a zo žĺtka vypracujeme hustejšie cesto. Odložíme ho na 20 minút do chladničky.
2. Pripravíme plnku: Tvaroh, práškový cukor, olej, mlieko, citrónovú kôru, citrónovú šťavu, žĺtky a Zlatý klas rozmixujeme.
3. Po vychladení cesto nahrubo nastrúhame na plech vystlaný papierom na pečenie. Na nastrúhané cesto rozložíme očistenú pokrájanú rebarboru, posypeme ju vanilínovým cukrom a zalejeme rozmixovanou plnkou.
4. Pečieme 30 až 40 minút vo vyhriatej rúre pri teplote 180 °C. Asi 10 minút pred koncom pečenia koláč prikryjeme alobalom, teplotu znížime a koláč dopečieme. Vychladnutý pokrájame, ozdobíme vyšľahanou šľahačkou, posypeme kakaom, pokvapkáme lekvárom a pridáme medovkové lístky.