Plnené vykostené kurča
16. 3. 2010, 17:07 (aktualizované: 10. 7. 2024, 22:36)

POTREBUJEME: 1 väčšie vykostené kurča vcelku, plnotučnú horčicu na potretie, 1/2 červenej papriky, 1/2 zelenej papriky, 1 lyžicu masla, soľ, mleté čierne korenie, olej na vytretie pekáča
Plnka: 2 lyžice oleja, 1 stredne veľkú cibuľu, 150 g kuracej pečene, 150 g čerstvých šampiňónov (alebo za hrsť sušených húb), 1 strúčik cesnaku, 1 lyžičku vegety, 1/2 lyžičky mletej červenej papriky, 1/2 rožka (podľa potreby), 2 vajcia, 1 lyžicu posekanej petržlenovej vňate (prípadne sušenej), soľ, mleté čierne korenie
AKO NA TO:
1. Plát mäsa z vykosteného kurčaťa rozložíme na dosku, mierne osolíme, okoreníme a potrieme horčicou.
2. Pripravíme plnku: Na oleji opražíme nadrobno pokrájanú cibuľu. Pečeň očistíme, opláchneme vodou, osušíme, pokrájame na menšie kúsky a pridáme k cibuli. Očistené, na štvrtky pokrájané šampiňóny vmiešame k pečeni. Ochutíme prelisovaným cesnakom, vegetou, mletou červenou paprikou, soľou a čiernym korením. Rožok pokrájame na drobné kocky a primiešame k plnke. Asi po 10 až 15 minútach dusenia pridáme vajcia a petržlenovú vňať. Premiešame a po 5 minútach odstavíme.
3. Plnku rozložíme do stredu vykosteného plátu. Umytú papriku nakrájame na dlhé tenšie rezance a striedavo ich poukladáme vedľa seba na plnku. Mäso s plnkou opatrne zvinieme do rolády a previažeme kuchynskou niťou.
4. Uložíme do vymasteného pekáča a pri teplote 200 °C pečieme 1,5 hodiny. Počas pečenia podlievame vodou alebo vlastnou šťavou. Pred koncom pečenia potrieme maslom, aby sa vytvorila chrumkavá kôrka. Podávame s pečenými zemiakmi alebo ryžou.
Dobrá rada:
Ak si netrúfate sami vykostiť kurča, skúste poprosiť mäsiara.