Reklama

Nákyp s jablkami

Reklama

POTREBUJEME: 360 g ryže, 1l mlieka, štipku soli, 1kg jabĺk, 150 ml bieleho vína, 160 g práškového cukru, 2 balíčky vanilínového cukru, celú škoricu, 4 až 6 klinčekov, 70 g marhuľového lekváru, 130 g masla, 6 vajec, 50 g krupicového cukru, 2 ČL Zlatého klasu, 2 PL hnedého cukru

AKO NA TO:
1. Ryžu umyjeme, nasypeme do hrnca, zalejeme mliekom, pridáme štipku soli a za častého miešania uvaríme domäkka. Po uvarení odstavíme a necháme vychladnúť.
2. Maslo vymiešame s 80 g práškového cukru. Pridáme žĺtky a znova vymiešame. Z bielkov a krupicového cukru vyšľaháme tuhý sneh. Do vychladnutej ryže pridáme vymiešané maslo s cukrom a žĺtkami. Zľahka zapracujeme tuhý sneh z bielkov a spolu premiešame.
3. 750 g menších jabĺk olúpeme, rozkrojíme na polovice a vyberieme z nich jadrovníky. Do hlbšej panvice nalejeme víno, trochu vody, pridáme 50 g práškového cukru, celú škoricu, klinčeky, jablká a uvaríme do polomäkka. Uvarené jablká vyberieme a miesto jadrovníkov naplníme marhuľovým lekvárom.
4. Zapekaciu misu vymastíme a vysypeme strúhankou. Dáme do nej polovičnú časť ryže, na ktorú naukladáme jablká a zakryjeme druhou časťou ryže. Posypeme hnedým cukrom a dáme piecť do vyhriatej rúry. Zvyšnú časť jabĺk očistíme, pokrájame a dáme do hrnca. Posypeme vanilínovým cukrom, zvyšným práškovým cukrom, zalejeme vodou a uvaríme domäkka. Po uvarení roztlačíme vidličkou a zahustíme Zlatým klasom vymiešaným v troche vody. Zapečený nákyp nakrájame a podávame s uvareným jablkovým pyré.