Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Mňam, tá je výborná! Kde majú najlacnejšiu zmrzlinu?

Bratislava: Zuzka, Lenka a Vladimíra si dali zmrzlinu na Hviezdoslavovom  námestí.

Zdroj: Plus JEDEN DEŇ/Matej Kalina

Reklama

Už ste ochutnali prvú tohtoročnú zmrzlinu? Šancu máte aj tento víkend, veď má byť krásne teplo. Vieme, ktoré sú najvychytenejšie príchute a za koľko si sladkú studenú dobrotu kúpite.

Teplé a slnečné počasie nás ťahá von čoraz viac ľudí a na rad prichádza aj sladká ľadová dobrota - zmrzlina. V ktorom slovenskom meste ju kúpite najlacnejšie?

Bratislava

Zuzka, Lenka a Vladimíra si dali zmrzlinu na Hviezdoslavovom námestí a nevedeli si ju vynachváliť. „Vyrábame až 160 rôznych druhov zmrzliny. Ponúkame aj netradičné chute, napríklad čili-čokoládovú alebo bezlepkovú pre celiatikov. Ale veľmi populárna je boero zo stopercentnej čokolády a z čerešní,“ vysvetlil zmrzlinár Čelik.

boreo za 1 euro

Piešťany

Aj keď sezóna sa podľa zmrzlinárky Žofie Mydlovej (35) ešte len rozbieha, prví nadšenci už prišli. „Okrem cookies letí aj klasická čokoládová a jogurtová,“ povedala zmrzlinárka.

Zdroj: MATEJ JANKOVIČ, INGRID TIMKOVÁ, PETER MIŠO, JOZEF VOJČINIAK

Keksíková po 50 centoch v Piešťanoch? Mňam!

cookies keksíková za 0,50 eura

BÁNOVCE NAD BEBRAVOU

Domáci jednoznačne uprednostňujú balkánsku zmrzlinu na námestí. Ako vidno, je s ňou spokojný aj malý Zekiri (3).

čokoládová, citrónová a čučoriedková za 0,40 eura

Nitra

Zmrzlináreň v centre mesta potešila všetkých milovníkov sladkej ľadovej pochúťky: oproti vlňajšku znížila cenu o 10 centov. Najobľúbenejšie sú stále klasické príchute ako čokoláda a citrón, ale boduje aj novinka malinové mascarpone.

Zdroj: MATEJ JANKOVIČ, INGRID TIMKOVÁ, PETER MIŠO, JOZEF VOJČINIAK

V Nitre si určite zmlsnete na "malinovom mascarpone" po 50 centov.

malinové mascarpone za 0,50 eura

Martin

Aj Martinčania si potrpia na klasiku, takže väčšinou si dávajú vanilkovú, citrónovú, jogurtovú a čokoládovú zmrzlinu. Lenka (20) má však predsa len iné chute: miluje ananásovú.

ananásová za 0,40 eura

Liptovksý Mikuláš

Domácich i návštevníkov mesta určite poteší, že zmrzlina na Liptove oproti vlaňajšku nezdražela.

snickers za 0,40 eura

Lučenec

Do lučeneckej záhradnej zmrzlinárne chodia zákazníci už viac ako 40 rokov. Vraj ponúkajú najlepšiu pochúťku široko-ďaleko. „Lenže aj keď ľudia ochutnajú nové príchute, nakoniec sa vrátia k tým klasickým – k čokoládovej, jahodovej, vanilkovej a orieškovej,“ povedali zmrzlinári.

Zdroj: MATEJ JANKOVIČ, INGRID TIMKOVÁ, PETER MIŠO, JOZEF VOJČINIAK

V Lučenci majú klasické príchute po 40 centov.

klasické príchute za 0,40 eura

Urobte si vlastnú zmrzlinu

Potrebujeme: 200 g práškového cukru 250 ml smotany na šľahanie 45 ml mlieka 1 vanilkový lusk 1 vanilkový cukor 7 žĺtkov 2-3 lyžice strúhanej čokolády

Príprava: Žĺtky vyšľaháme s vanilkovým a práškovým cukrom do svetlej peny. Vanilkovú dužinu povaríme v mlieku a zmiešame ju so smotanou. Potom všetko precedíme do žĺtkovej peny a za stáleho miešania varíme do zhustnutia. Vychladnutú zmes môžeme zmiešať s čokoládou v miske, vložíme do mrazničky približne na dve hodiny.

Z histórie pochúťky

Sneh a ľad ochutený medom alebo ovocnou šťavou poznali už v starom Grécku a Egypte. O tom, kde vznikla prvá skutočná zmrzlina, existuje niekoľko verzií. Podľa niektorých ju rozšírili Mongoli. Pripravovali rôzne ochutené nápoje z mlieka, ktoré pre chladnú klímu často zmrzli. Recepty na takto vyrobenú zmrzlinu mal do Európy doviezť v 13. storočí cestovateľ Marco Polo. Podľa inej verzie zmrzlinu vymysleli Číňania, od ktorých prebrali recept Arabi a Peržania. Od Arabov sa ju naučili robiť Taliani a jej výrobu rozšírili ďalej do Európy.

V našich končinách

V strednej Európe si ľudia obľúbili zmrzlinu v prvej polovici 18. storočia. Vyrábala sa zo žĺtkov šľahaných s cukrom a so smotanou. Do tejto hmoty pridávali ovocie, vanilku a kakao. U nás sa výroba zmrzliny rozšírila začiatkom 20. storočia.

Významné zmrzlinové roky

1903 – patentovali zmrzlinový kornút
1921 – prvá zmrzlina na paličke
1936 – plne automatický rotačný stroj na výrobu zmrzliny na paličke
1949 – pražský Laktos začal vyrábať zmrzlinu vo veľkom

Vyberáme pre vás niečo PLUS