Lievance s egrešmi
14. 8. 2010, 10:00 (aktualizované: 10. 7. 2024, 22:51)

Zdroj: profimedia.sk
POTREBUJEME: 200 g čerstvých egrešov alebo 1 malý egrešový kompót, 150 g polohrubej múky, štipku soli, 125 ml mlieka, 100 ml kyslej smotany, 2 vajcia, 20 g masla, olej na opekanie, 3 lyžičky práškového cukru na posypanie, prípadne javorový sirup na poliatie
8 – 10 kusov
Ako na to:
1. Do misky preosejeme múku a pridáme štipku soli. Metličkou na šľahanie postupne primiešame mlieko a kyslú smotanu a vymiešame hladké cesto. Egreše očistíme a umyjeme (egreše z kompótu scedíme a necháme odkvapkať na sitku).
2. Vajcia rozklepneme, oddelíme bielky od žĺtkov. Žĺtky primiešame do cesta a bielky odložíme do chladu. Na miernom plameni rozpustíme maslo a necháme ho trochu vychladnúť. Potom ho primiešame do cesta. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a zľahka ho vmiešame do cesta tak, aby cesto zostalo vzdušné.
3. V panvici na lievance rozohrejeme olej a do každej jamky nalejeme asi naberačku cesta. Na cesto rozdelíme egreše a na miernom plameni opekáme, kým sa spodná strana lievancov nesfarbí dohneda. Lievance s egrešmi obrátime a opečieme aj z druhej strany.
4. Hotové lievance podávame posypané práškovým cukrom, prípadne poliate javorovým sirupom