Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Kapučínová legenda

Ilustračné foto

Zdroj: Jacobs

Reklama

PR článok

Máte radi kapučíno? A viete, ako a kedy vznikol tento jeden z najobľúbenejších kávových nápojov? A nezdajú sa vám náhodou názvy kapučíno a kapucín podobné? Ako je to možné? Pretože spolu naozaj súvisia!

Ilustračné foto

Zdroj: Jacobs

Ilustračné foto

Podľa legendy inšpiroval jeho vznik taliansky kapucín Marek z Aviana. Po bitke pri Viedni v roku 1683 našli cisárski vojaci spolu s mnohými ďalšími pokladmi stovky vriec kávy, ktoré tu zanechala porazená osmanská armáda. Káva bola v tom čase v Európe úplne neznáma a vojakom nechutila jej horkosť, preto im vraj kapucín Marek odporučil, aby si ju zjemnili trochou mlieka. A pretože mal lahodný nápoj farbu podobnú mníšskemu plášťu, na počesť objaviteľa ho pomenovali Kapuziner.

Marek z Aviana nebol obyčajný mních, v roku 2003 bol dokonca blahorečený. Stal sa symbolom európskej jednoty a svojou duchovnou a morálnou autoritou dokázal presvedčiť Nemcov a Slovanov, aby zabudli na vzájomné rozpory a spojili sa proti tureckému obliehaniu Viedne v roku 1683. A práve vtedy „objavil“ kapučíno, ktoré sa potom rýchlo rozšírilo po celej Viedni a zvyšku Svätej ríše rímskej.

Zdroj: Jacobs

Ilustračné foto

O niekoľko storočí neskôr, v roku 1805, sa vo viedenských kaviarňach začína objavovať raná verzia súčasného cappuccina - káva so smotanou a cukrom. Technická revolúcia priniesla na začiatku minulého storočia kávovary na espresso a v 30. rokoch 20. storočia Taliani doviedli tento nápoj do dokonalosti a jeho názov si potaliančili. Cappuccino bolo až do 90. rokov 20. storočia známe len v Európe a niektorých kozmopolitných centrách Severnej Ameriky, ale s postupujúcou globalizáciou a rozvojom kaviarní si začalo získavať popularitu aj v iných častiach sveta a v súčasnosti je jedným z najobľúbenejších kávových nápojov.

Zdroj: Jacobs

Ilustračné foto

Kapučíno má dokonca svoj vlastný sviatok - medzinárodný deň, ktorý sa oslavuje 8. novembra. Ale s lahodným kapučínom môžete oslavovať každý deň, však? Trebárs hneď raňajkami. A keďže sa ráno často ponáhľame, ideálna je instantná verzia. Značka Jacobs pripravila niekoľko variantov - Jacobs Cappuccino Original, čokoládovú príchuť Milka, Karamel alebo Vanilka a ľadový variant Jacobs Iced Cappuccino Slaný karamel. Stačí zaliať vodou, zamiešať a máte cappuccino s penou ako z kaviarne. A deň je hneď veselší!

Zdroj: Jacobs

Ilustračné foto

PR článok

Vyberáme pre vás niečo PLUS