Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Jeho pitie je vraj nezdravé a zbytočné: Prečítajte si 5 najčastejších mýtov o mlieku!

Mýty a fakty o pití kravského mlieka.

Zdroj: boticelli

Reklama

S mliekom a konzumáciou mliečnych produktov je spájaných množstvo mýtov, ktoré sa neustále šíria internetom a sociálnymi sieťami.Práve tam často vznikajú články či blogy, zaoberajúce sa škodlivosťou konzumácie mlieka. My vám prinášame spoľahlivé a najmä pravdivé vyjadrenia, ktoré nám potvrdili viacerí odborníci na výživu!

Mýtus: Surové mlieko priamo od kravy je najzdravšie

Produkcia surového kravského mlieka síce podlieha prísnym hygienickým pravidlám, ale napriek tomu by sa mohli v surovom mlieku vyskytnúť mikroorganizmy, ktoré by mohli spôsobiť problémy hlavne deťom a ľuďom so zníženou imunitou, poprípade ľuďom s citlivým trávením. Preto musí byť mlieko určené na konzumáciu pre človeka tepelne ošetrené.

Mýtus: Mlieko zhoršuje správne trávenie

Mlieko obsahuje také bielkoviny, ktoré sú ľahko stráviteľné. Pri procese homogenizácie sa navyše v mlieku zabezpečuje rovnomerné rozloženie mliečneho tuku, zmenší sa veľkosť a zvýši sa počet tukových kvapôčok. Mlieko je vďaka tomuto procesu ešte stráviteľnejšie. Pozor: V prípade problémov s trávením u jednotlivcov môže byť príčinou deficit enzýmov, ktorý často zapríčiňuje ťažkosti s trávením potravín všeobecne, teda aj mlieka.

Mýtus: Trvanlivé mlieko neobsahuje žiadne vitamíny

Kravské mlieko je výborným zdrojom vitamínov skupiny B, ako aj vitamínov skupiny A, D. Trvanlivé mlieko je spracovávané rýchlym ohrevom na vysokú teplotu, až 180 stupňov Celzia a ihneď je schladené. Tento postup zaručuje predĺženú trvanlivosť mlieka. Faktom je, že v rámci krátkeho procesu ohrevu mlieka sa stráca časť vitamínov. Tá však predstavuje len menej ako 10%, čo je zanedbateľné z hľadiska nutričnej hodnoty mlieka. Mýtus: Mlieko je pre dospelého človeka nevhodné

Mlieko je zdravé rovnako pre deti, ako aj pre dospelých. Rôzne dohady o nevhodnosti konzumácie mlieka v dospelosti nemajú opodstatnenie. Pokiaľ v detstve či v dospelosti netrpíte intoleranciou na laktózu alebo alergiou na mliečne bielkoviny, mlieko môžete s pokojom konzumovať a neohrozíte tým vaše zdravie.Mýtus: Mlieko spôsobuje zahlienenie

Štúdie zaoberajúce sa vplyvom konzumácie mlieka na tvorbu hlienu nepotvrdili, že má mlieko vplyv na tvorbu hlienu. Faktom je, že po vypití mlieka vzniká v ústnej dutine a v hltane jemný povlak, ktorý je nesprávne vnímaný ako hlien. Ide pritom o emulziu mliečneho tuku a vody, ktorá sa po krátkom čase rozkladá na základné živiny. Mlieko teda nemá žiadny vplyv na vznik hlienu.

Slovensko patrí medzi krajiny, kde konzumácia mlieka z roka na rok klesá. Pohybuje sa pod hranicou priemeru na úrovni 165 kg na obyvateľa ročne, pričom odporúčaná ročná spotreba je 200 – 220 kg na obyvateľa. Pravidelné pitie mlieka dodáva organizmu mnohé minerálne látky či vitamíny. Viac informácií nájdete na: www.slovenskemlieko.sk

Vyberáme pre vás niečo PLUS