Reklama

Hubári, nachystajte si košíky a vyrazte do lesa: Smrčky už rastú!

Jozef: Cez víkend  nazberal 2 - 3  kilogramy smrčkov.

Zdroj: tasr, nahuby.sk

Reklama

Hubári sú spokojní. Aj keď je sucho, v lesoch sa už objavili prvé huby. Rastú smrčky, smrčkovce a niekde už aj hlivy. Zistili sme, kam treba ísť, aby sme sa vrátili s plným košíkom húb.

Hubári, utekajte do lesa, už rastú! Čo je potešiteľné, v každom regióne nájdete oblasť, kde už vyrazili jarné huby. Podľa odborníkov sa objavili netradične v marci, čo spôsobila mimoriadne teplá zima. Podhubie tak malo priaznivé podmienky. Ak poprší, hubám by sa malo dariť.

„Ak sa v najbližších dňoch priveľmi neochladí alebo, naopak, nenastanú veľké horúčavy, čoskoro sa objavia aj májovky. Potom sa už môžeme tešiť možno aj na prvé hríby,“ povedal amatérsky mykológ Pavol Hložanský z Prievidze.

Už chystá omáčku

Práve z okolia Prievidze, teda z hornej Nitry, už pred týždňom viacerí hubári hlásili, že našli prvé smrčky. Jozef Vaš z Malinovej si pár dní počkal a neoľutoval. Narazil na pravý hubársky raj. Cez víkend priniesol domov dva až tri kilogramy mladých smrčkovcov. „Úžasné! Taký úlovok som veru nečakal,“ priznal nadšený hubár.

Jozef už vie, čo urobí s bohatou nádielkou. „Pozrel som sa do hubárskeho atlasu, v ktorom sú aj rôzne recepty na prípravu jedál. Smrčkovce sú lahodné huby a najlepšie chutia nakyslo, v smotanovej omáčke. Časť však aj usuším a niečo rozdám kamarátom,“ povedal Jozef.


Tu už nájdete Smrčky
Infografika: Marek Kováčik

Z denníka hubárov

Prešov
Našli sa už aj ušiaky obrovské, dva kusy.
Zlaté Moravce
Ďalších okolo 10 plodničiek. Za týždeň si chystajte košíky. Rastú rôzne drevokazky, ohnivce končia.
Poltár
Za dve hodiny 111 smrčkovcov českých.
Stropkov
Rastú mladé smrčkovce.
Bardejov
Aj cez kopec z Beloveže v Andrejovej rastú „smaržle“.
Martin
Rastú smrčky.
Banská Bystrica
Rastú v okolí Mičinej.

(nahuby.sk)

Recept na smrčkovicu (pre 2 osoby)

Potrebujete: 200 g smrčkovca, po 100 g mrkvy, zeleru, petržlenu, kalerábu a paradajok, kávová lyžička čerstvej bazalky a petržlenovej vňate, soľ, čierne mleté korenie, mletá rasca, 2 strúčiky cesnaku, 5 cl olivoveho oleja, 150 g zemiakov

Postup: Na oleji speníme cibuľku, pridáme cesnak a huby nakrájané na kolieska. Orestujeme, pridáme zeleninu nakrájanú na kocky a koreniny, podusíme skoro domäkka. Na záver pridáme zemiaky, uvaríme ich domäkka, dochutíme korením a rascou. Podávame s čiernym chlebom.

(nahuby.sk)