Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

V hlavnej úlohe fondue

Reklama

Vyskúšajte niečo nové. Víkendová večera je fantastickou príležitosťou utužiť rodinu. Navyše môže byť aj veľmi zábavná.

Kedysi dávno pastieri vo švajčiarskych vrchoch, odrezaní od sveta, zato zásobení kvalitným syrmi, dokázali originálne zahnať hlad. Roztavili v hrnci syry, ochutili ich a hustú omáčku počas servírovania udržiavali stále teplú. Potom už len stačilo do nej namáčať kúsky chleba. A tradičné fondue bolo na svete. Dnes poznáme desiatky druhov tohto pokrmu, spoločný však majú podobný spôsob servírovania. Jedna nádoba, pod ňou plápolajúci oheň, teplé jedlo a okolo neho príjemní ľudia. Z podávania fondue môže byť milá spoločenská alebo rodinná udalosť, počas ktorej nestrávite čas sama v kuchyni, ale s ostatnými pri stole.

Kuchynské náradie

Ak sa rozhodnete, že sa fondue stane súčasťou vašich rodinných tradícií, môžete investovať do setu na jeho prípravu. V ob­cho­doch nájdete súpravy pozostávajúce z ke­ramickej, antikorovej alebo liatinovej nádoby, liehového alebo elektrického variča, či čajovej sviečky a vidličiek. Pred kúpou by ste si však mali uvedomiť, aké fondue budete najčastejšie pripravovať. Pokiaľ chcete robiť tradičné syrové, dajte prednosť keramickej nádobe. Ak vám zachutí také, pri ktorom sa surové kúsky mäsa restujú v horúcom oleji priamo na stole, vyberte si lia­tinový kotl­ík, a ak naj­čas­tejšie bu­dete pri­p­ravovať fondue vo vý­vare, kúpte si ná­dobu z ne­hrdza­vejúcej ocele. Na prípravu chutného fondue si však vystačíte aj s tým, čo máte doma. Vo vhodnej nádobe ho jednoducho pripravíte na sporáku a keďže ho musíte udržiavať stále teplé, potom ho preložíte na stôl na malý elektrický varič alebo horák. Čokoládové fondue zvládne udržať tekuté a teplé aj obyčajná čajová sviečka. Na samotné papanie potrebuje každý spolustolovník dostatočne dlhú vidličku alebo napichovadlo. Praktické je, ak budú mať farebne odlíšené rukoväte, aby si každý jedák poznal tú svoju. Keď nič podobné v zásuvke nenájdete, dobre poslúžia aj približne 20-centimetrové špajdle.

Čo musíte mať v špajzi na syrové fondue

Základom chutného syrového fondue sú kvalitné tvrdé tučné syry. Vo Švajčiarsku sa na prípravu základného receptu najčastejšie používa syr appenzeller. Pochutnáte si však, aj keď roztavíte napríklad ementál, goudu, čedar, eidam a podobne. Aby sa syr rýchlejšie roztopil, je lepšie ho najprv postrúhať. Tradičné syrové fondue sa robí s bielym vínom. Ak budú fondue konzumovať aj deti, použite radšej citrónovú šťavu. Tá, rovnako ako víno, zvyšuje kyslosť, vďaka ktorej sa bude syr lepšie rozpúšťať a nebude hrudkovatieť. Fondue môžete dochutiť mletým bielym korením a muškátovým orieškom. Prídavok škrobu udržuje syr rozpustený, inak by sa usadzoval na dne. Roztlačeným cesnakom potreté vnútro hrnca zasa zabezpečí, aby sa roztopená syrová masa nepripaľovala na jeho dne.

Bagety a spol.

K fondue, a nielen syrovému, sa najčastejšie ako príloha používa biela bageta alebo chlieb. Základom je, aby boli pokrájané ako chuťovky, ktoré sa dajú dobre napichovať. Pečivo nakrájajte tak, aby na každom kúsku bola aj kôrka, inak sa pri namáčaní do omáčky môže rozpadať. Kúsky môžete aj ľahko opiecť na masle a potrieť cesnakom. Alebo na stôl vyložte hriankovač, priebežne pečte hrianky a krájajte ich ako na chuťovky. Namiesto pečiva môžete vyskúšať aj uvarené väčšie cestoviny, kúsky uvarených či opečených zemiakov, predvarenú zeleninu alebo hotové kúsky mäsa. A ako fondue vlastne jesť? Na vidličku alebo napi­chovad­lo napic­h­nite kúsok pečiva ale­bo inej prílohy, namočte ho do omáčky, pootočte a vytiahnite. Aby syrom nebol po­kvapkaný celý stôl, praktické je, aby mal každý stolovník aspoň malý tanierik.

Burgundské bez detí

Pri burgundskom fondue sa malé kúsky surového mäsa na vidličke restujú v nádobe s horúcim olejom priamo na stole. Na je­ho prípravu je vhodné mäso, ktoré sa rýchlo prepečie. Pri tomto spôsobe je dobré používať na nádobu pokrievku, aby nedo­šlo k popáleniu a radšej vtedy, keď deti s va­mi nestolujú. K opečenému mäsku po­dávajte rôzne omáčky, dipy, šaláty a pečivo. Alebo si spolu s mäskom v oleji orestujte aj plátky zemiakov či obľúbenú zeleninu. Dôležité pri príprave je, aby bol olej dostatočne horúci, aby opekanie jednotlivých kúskov netrvalo príliš dlho a mäso nenasiaklo tukom.

Ide to aj vo vývare

Naozaj zdravou alternatívou fondue je zeleninové. Základom je poctivý vývar z ku­racieho alebo hovädzieho mäsa či zeleniny. Výnimočne, v časovom strese, si mô­žete pomôcť kockou masoxu, ktorý do­chu­títe bylinkami, korením. Keď budete s chuťou vývaru spokojná, prelejte ho do nádoby na fondue a na stole udržujte horúci. Vo vývare si potom stolovníci nechávajú pár minút povariť kúsky predvarenej zeleniny, prípadne mäsa, ku ktorým pripravte aj rôzne omáčky. Na zeleninové fondue sa hodia ružičky karfiolu a brokolice, drobné kukuričky, malé mrk­vičky, kúsky kalerábu a podobne.

Vyberáme pre vás niečo PLUS