Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Dnes si môžu dopriať všetky mlsné jazýčky, je totiž deň čokolády

Dnes má čokoláda svoj deň.

Zdroj: Profimedia.sk

Reklama

Deň čokolády, pripadajúci na dnešok 7. júla, pripomína udalosť z roku 1550, keď sa v obchodoch na európskom území stala čokoláda pre ľudí dostupnou. Odvtedy prešlo 462 rokov.

Prvé kakaové bôby do Európy priviezol začiatkom 16. storočia Krištof Kolumbus. Horúci povzbudzujúci nápoj "xocolatl" – ovocie a voda – si začal získavať Španielov a neskôr aj obyvateľov zvyšku Európy. Pôvod slova čokoláda sa odvodzuje z jazyka pôvodných obyvateľov stredného Mexika nahuatl. Nápoj poznali aj Aztékovia a Mayovia.

Čítajte viac:

Čokoláda sa vyrába z plodov tropického kakaového stromu Theobroma cacao. Tabuľkovú čokoládu v súčasnej podobe začali ľudia v Európe vychutnávať v 19. storočí. V roku 1879 Švajčiar Rodolphe Lindt vynašiel stroj, ktorým sa čokoláda premiešala natoľko jemne, až sa rozplývala na jazyku. Tým sa otvorila cesta k dnešnému rozšíreniu čokolády.


Čokoláda má blahodárne účinky zvonka aj zvnútra.
Foto: Profimedia.sk

Odborníci pokladajú za najkvalitnejšiu horkú čokoládu. Kvalitná horká čokoláda je bohatým rastlinným zdrojom antioxidantov. Čokoláda obsahuje horčík dôležitý pre srdce a mozog, ale i vápnik a železo. Ochrancami zdravia sú aj flavonoidy. Sladká maškrta je aj nositeľom vitamínov A, B a E. Kyselina stearová, mastná kyselina v prirodzených tukoch, zase stabilizuje hladinu cholesterolu v krvi. Navyše je okamžitým zdrojom energie pre telo i ducha. Zároveň vyvoláva v človeku príjemné pocity a pokoj. A práve pocity slasti, šťastia a dobrej nálady, ktoré vyvoláva chuť čokolády, si ľudský organizmus zapamätá. Ak si ich chce človek opäť vyvolať, znova siahame po čokoláde. Tak môže vzniknúť aj závislosť.

Vyberáme pre vás niečo PLUS