Dnes si môžu dopriať všetky mlsné jazýčky, je totiž deň čokolády
7. 7. 2012, 16:00 (aktualizované: 10. 7. 2024, 21:38)

Zdroj: Profimedia.sk
Deň čokolády, pripadajúci na dnešok 7. júla, pripomína udalosť z roku 1550, keď sa v obchodoch na európskom území stala čokoláda pre ľudí dostupnou. Odvtedy prešlo 462 rokov.
Prvé kakaové bôby do Európy priviezol začiatkom 16. storočia Krištof Kolumbus. Horúci povzbudzujúci nápoj "xocolatl" – ovocie a voda – si začal získavať Španielov a neskôr aj obyvateľov zvyšku Európy. Pôvod slova čokoláda sa odvodzuje z jazyka pôvodných obyvateľov stredného Mexika nahuatl. Nápoj poznali aj Aztékovia a Mayovia.
Čítajte viac:
Čokoláda sa vyrába z plodov tropického kakaového stromu Theobroma cacao. Tabuľkovú čokoládu v súčasnej podobe začali ľudia v Európe vychutnávať v 19. storočí. V roku 1879 Švajčiar Rodolphe Lindt vynašiel stroj, ktorým sa čokoláda premiešala natoľko jemne, až sa rozplývala na jazyku. Tým sa otvorila cesta k dnešnému rozšíreniu čokolády.
Čokoláda má blahodárne účinky zvonka aj zvnútra.
Foto: Profimedia.sk
Odborníci pokladajú za najkvalitnejšiu horkú čokoládu. Kvalitná horká čokoláda je bohatým rastlinným zdrojom antioxidantov. Čokoláda obsahuje horčík dôležitý pre srdce a mozog, ale i vápnik a železo. Ochrancami zdravia sú aj flavonoidy. Sladká maškrta je aj nositeľom vitamínov A, B a E. Kyselina stearová, mastná kyselina v prirodzených tukoch, zase stabilizuje hladinu cholesterolu v krvi. Navyše je okamžitým zdrojom energie pre telo i ducha. Zároveň vyvoláva v človeku príjemné pocity a pokoj. A práve pocity slasti, šťastia a dobrej nálady, ktoré vyvoláva chuť čokolády, si ľudský organizmus zapamätá. Ak si ich chce človek opäť vyvolať, znova siahame po čokoláde. Tak môže vzniknúť aj závislosť.