Chcete mať zdravé črevá? Toto sú tri typy potravín, ktoré vám k tomu dopomôžu
11. 6. 2017, 2:00 (aktualizované: 10. 7. 2024, 13:09)

Zdroj: twitter/everyday health
Vždy, keď jete, kŕmite okrem seba aj zhruba 100 biliónov baktérií, ktoré žijú vo vašich orgánoch.Práve tie sa starajú o naše zdravie, váhu, a dokonca aj náladu. Črevná flóra ma vplyv na trávenie, ale prispieva aj k budovaniu imunitného systému, a práve preto je dôležité poriadne sa o ňu starať.
Baktérie v našom vnútri nie sú len pasívnymi príživníkmi, ale majú schopnosť rozložiť zvyšky potravín (vlákninu) a premeniť ich na využiteľné zdroje energie, syntetizovať vitamíny, vylučovať patogénne baktérie a produkujú molekuly, ktoré ovplyvňujú funkcie čriev.Takže to čo jeme, ovplyvňuje aj samotné baktérie a ich prácu na dobrom fungovaní našich čriev. Vzhľadom na to, že v našich črevách žije okolo 1000 rôznych druhov bakteriálnych kmeňov, ktoré sú vyživované rôznymi druhmi potravín, je potrebná rozmanitosť aj nášho jedálnička.
Zatiaľ čo naše vedomosti o humánnom mikrobióme sú stále príliš obmedzené na to, aby sme mohli robiť konkrétne odporúčania, avšak môžeme odporučiť aspoň potraviny , ktoré vyživujú zložitejšie črevné prostredie: prvým základným druhom potravín sú vysokokvalitné rastlinné potraviny, ktorým je zelenina, ovocie, fazuľa, šošovica, celé zrná, orechy a semená a tie treba jesť denne. Ďalej sú to prebiotické potraviny, kam patrí cibuľa, cesnak, pór, šarlotka, špargľa, repa, kapusta, sója, ovos či banány. A nakoniec sú to fermentované potraviny, a teda jogurty, kefíre, kombucha čaje či kyslá kapusta.