Reklama

Čabajské klobásy: Tradícia, chuť a vášeň v každom súste

ilustračný obrázok

Zdroj: MECOM GROUP s.r.o.

Reklama

PR článok

Na slovenský trh prichádza obnovená značka CSABAI, ktorú prináša spoločnosť Mecom Group, najväčší slovenský výrobca mäsových produktov. Ich výrobný závod v maďarskej Békešskej Čabe sa zameriava na produkciu vysokokvalitných, unikátnych klobás pripravených podľa tradičných receptúr. Možno by ste to nečakali, no aj tieto ikonické maďarské pochúťky majú hlboké slovenské korene.

CSABAI to sú predovšetkým svetoznáme tradičné maďarské klobásy vyrábané výhradne v regióne Békešskej Čaby a jeho okolia. Práve tu, na juhu Maďarska, nie je nič neobvyklé započuť slovenčinu na ulici.  Dôvod je jednoduchý, v tomto regióne žije jedna z najväčších komunít Sloveniek a Slovákov v Maďarsku, a sú na to patrične hrdí. A práve slovenskí prisťahovalci v minulosti priniesli do tohto regiónu aj výrobu dnes svetoznámych klobás, ktoré dnes nesú hrdý názov „Čabajské“. 

Závod CSABAI, patriaci do skupiny Mecom Group a založený v roku 1977, pokračuje v tejto stáročnej tradícii. Klobásy vyrábame podľa osvedčených receptov starých otcov, čo je zárukou ich autentickej chuti aj dnes,“ uviedol generálny riaditeľ Mecom Group Ladislav Čechovič. 

Tradícia výroby klobás v tomto regióne sa začala písať už v 18.storočí. Typická CSABAI klobása je unikátnou kombináciou histórie, mäsiarskej zručnosti  a ideálnych geografických podmienok. Na výrobu CSABAI klobás používajú majstri mäsiari to najkvalitnejšie bravčové mäso, domácu červenú papriku a za hrsť voňavej rasce. Práve paprika a tradičné údenie na žeravých uhlíkoch bukového dreva dodávajú CSABAI klobásam ich typickú červenú farbu, nezameniteľnú chuť a výraznú arómu.  

Dôležité je aj zrenie a sušenie, ktoré trvá v závislosti od typu klobásy, 2 až 6 týždňov. Klobásy v tomto procese „stratia“ asi tretinu svoje hmotnosti. „Počas tohto pomalého údenia a sušenia sa postupne rozvíjajú všetky chute tak, aby každé sústo klobásy prinieslo naším spotrebiteľom nezameniteľný chuťový zážitok“, priblížil senior brand manažér Mecomu Patrik Pencák.  

Celý proces výroby týchto unikátnych klobás si vyžaduje mimoriadnu starostlivosť, odborné znalosti a predovšetkým vášeň pre remeslo. Aj preto názov „Csabai kolbász/Csabai vastagkolbász“ figuruje od roku 2010 v registri chránených označení pôvodu a chránených zemepisných označení.  

„Všetky tieto produkty majú spoločné to, že ich autentická výroba prebieha v tejto oblasti, čo im zaručuje označenie Csabai/Čabajské. Klobásy vyrobené mimo tohto regióne nemôžu niesť toto pomenovanie,“ uzavrel L. Čechovič. 

V závode CSABAI sa dnes vyrába viacero druhov klobás, ako napríklad Čabajská suchá klobása, Pekelne pálivá klobása, Mangalica klobása či svetoznáma Ďulajská klobása. 

PR článok