Koláč so šľahačkou
8. 3. 2012, 13:00 (aktualizované: 10. 7. 2024, 21:08)

Zdroj: BRANISLAV ZÁHRADNÍK
Pre 10 osôb potrebujeme: Na cesto: 4 žĺtky, 300 g práškového cukru, 100 ml oleja, 100 ml mlieka, 300 g polohrubej múky, 1 balíček kypriaceho prášku, 6 bielkov, 50 g krupicového cukru; Plnka: 250 ml šľahačkovej smotany, 500 g tučného tvarohu, 2 žĺtky, 2 balíčky vanilínového cukru, 60 g krupicového cukru, 1 PL maizeny, hrozienka
1. Žĺtky dobre vymiešame s práškovým cukrom. Prilejeme olej, mlieko a primiešame múku zmiešanú s kypriacim práškom. Z bielkov a 50 g krupicového cukru vyšľaháme tuhý sneh, ktorý zapracujeme do cesta.
2. Cesto rozotrieme na vymastený, hrubou múkou vysypaný plech.
3. Do vymiešaného tvarohu so žĺtkami pridáme vanilínový, krupicový cukor, hrozienka a maizenu. Prilejeme šľahačkovú smotanu a premiešame.
4. Polievkovou lyžicou dávame plnku na cesto. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 °C. Upečený, vychladnutý koláč pokrájame, a posypeme práškovým cukrom.
Čas prípravy: 100 minút