Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Syna miliardára ZABIL KÚSOK MÄSA: Stačilo urobiť jediné a prežil by!

Reklama

Neuveriteľné! Mladý český futbalista a syn miliardára Jakub Malina (†34) sa pri večeri v reštaurácii začal dusiť kúskom mäsa. Skončil v nemocnici, ale ani rýchla pomoc lekárov ho nezachránila. Pritom by mu pomohol jeden hmat - ale museli by mu ho nasadiť už v reštaurácii.

Jakub Malina bol v Čechách dobre známy. Jeho otec Tomáš Malina je miliardár, mal aj opletačky so zákonom. Jakub chodil s modelkou Eliškou Bučkovou, s modelkou Gabrielou Bártovou, ale aj s exmanželkou herca Romana Vojtka Terezou.

Mladý muž šiel pred necelými tromi týždňami na večeru do luxusnej pražskej reštaurácie. Do dýchacej trubice mu však zaskočil kúsok mäsa a začal sa dusiť. Spočiatku tomu nikto nevenoval pozornosť, ľudia si nevšimli, čo sa deje alebo to nepovažovali za vážne. Údajne nebolo zo situácie jasné, že Jakub nemôže dýchať.

Zdroj: Profimedia

Jakub Malina šiel iba na večeru, ktorá ho však stála život.

Záchranári dokázali Jakuba po zástave srdce oživiť. V umelom spánku a v kritickom stave ho previezli ho do nemocnice. Tam potvrdili, že u mladého muža nastala mozgová smrť. Bez kyslíka bol príliš dlho. Kúsok mäsa v dýchacej trubici spôsobil dusenie. Po štrnástich dňoch v kóme Jakub Malina zomrel. Údajne pri odpojení prístrojov, ako píše český Blesk, bol aj nešťastný Jakubov otec.

Zareagovala aj Eliška Bučková. Síce sa s Jakubom rozišli pred siedmimi rokmi, ale s rodinou bola v kontakte.Každý moment života je obrovským darom. Nič nie je samozrejmosť,“ napísala modelka k fotografii, na ktorej drží za ruky súčasného priateľa Radka Váchu.

Na sociálnej sieti, upozorňuje český Blesk, sa k situácii vyjadril aj skúsený lekár urgentnej medicíny Marek Dvořák. „Vďaka extrémnej snahe kolegov a starostlivosti v nemocnici sa podarilo u Jakuba obnoviť obeh, svoj boj však neskôr aj tak prehral - telo bolo bez kyslíku veľmi dlho," píše so zármutkom Marek Dvořák. Ako dodal: „Jakub bol mladý, zdravý, šikovný chlapec, plný života. Ideš na steak a domov sa už nevrátíš..." 

Čo robiť v takomto prípade? Pomôže Heimlichov hmat. Čítajte ďalej!

Žiaľ, niečo takéto sa môže stať každému. Veď si spomeňte, koľkokrát vám zaskočilo jedlo. Ak sa dostane do dýchacej trubice, ako v prípade Jakuba, hrozí to najhoršie.

Profesionálny záchranár Marek Dvořák radí, ako správne postupovať pri záchrane človeka, ktorý sa dusí jedlom. "Povedzte mu, nech riadne a hlasito kašle. Keď to nepomáha, päťkrát ho udrieme do chrbta medzi lopatky. Ale naozaj prudko a poriadne, aby jedlo vyletelo. Ak ani to nezaberie, skúste tzv. Heimlichov hmat," odporúča záchranár.

Zdroj: archív

Odborníci upozorňujú, že je dôležité dusiacemu sa rýchlo pomôcť. Rozhodujú doslova sekundy.

Ako na Heimlichov hmat?
Stláčate pri ňom miesto medzi hrudnou kosťou a pupkom. Postavte sa tesne za postihnutého človeka. Jednu ruku zovrite v päsť a jej palcovú stranu priložte na miesto, ktoré ste si predtým určili (vyhmatali) ako bod stláčania. Dlaňou druhej ruky sa oprite o malíčkovú stranu päste a päťkrát prudko zatlačte na bod v nadbrušku smerom dozadu a hore. Tlak sa prenesie proti bránici, tá zatlačí na pľúca, kde vznikne tlak, ktorý môže posunúť cudzie teleso bližšie k hrtanu a uvoľniť ho do hltanu.

Môže sa použiť aj u malých detí, vtedy však až tak silno netlačte na nadbruško.

U bábätiek do jedného roka si dieťatko položte na predlaktie hlavou a tvárou dolu, päťkrát ho udrite mezi lopatky a skontrolujte, či predmet, ktorý ho dusil, vypadol. Ak nie, položte dieťa tvárou hore na hladký povrch. Položte dva prsty doprostred jeho hrudnej kosti, hneď pod bradavkami, a niekoľkokrát rýchlo zatlačte.

Zdroj: archív

Ak nepomôžu údery do chrbta, skúste Heimlichov hmat či manéver.

Prečítajte si tiež:

Vyberáme pre vás niečo PLUS