Reklama

Rebríček najhnusnejších jedál strednej Európy: Číslo 10 šokovalo Slovensko! To je riadna hanba

Reklama

Diana Kotesová

Vedúca oddelenia Zahraničie

Uznávaný portál Taste Atlas zverejnil rebríček, kde sa zameral na najhoršie stredoeurópske jedlá a nápoje, no, bohužiaľ, v prvej desiatke malo zastúpenie aj Slovensko.

Slovenská kuchyňa sa dostala do svetového rebríčka. Nejde však o veľmi pozitívny rekord, tri z našich pochutín, na ktoré nedá žiadny Slovák dopustiť, nájdeme medzi 100 najhoršími na celom svete. Túto skutočnosť potvrdil aj web Taste Atlas, ktorý zoznam zoraďoval podľa používateľských preferencií.

Poďte sa spoločne s nami pozrieť na stredoeurópske špeciality, ktoré sa vo svete stretli so značným odporom. Niektoré, ktoré sa v ňom ocitli, vás možno prekvapia. 

Herfstbok

Zdroj: Taste Atlas

Herfstbok, často nazývaný aj ako jesenné pivo, je typ silného a tmavého ležiaka, ktorý pochádza z Nemecka. Holandské pivá tohto typu sa však nestretli s obrovskou popularitou.

Hessischer Handkäse

Zdroj: Taste Atlas

Názov a veľkosť syra Hessen Handkäse sú odvodené od tradičného spôsobu výroby, pri ktorom sa syr formoval ručne. Handkäse je nemecký regionálny syr z kyslého mlieka, ktorý sa vyrába vo Frankfurte nad Mohanom a v Porýní.

Basler Mehlsuppe

Zdroj: Taste Atlas

Charakteristickým švajčiarskym pokrmom je výdatná, aromatická polievka pripravená z opraženej múky, hovädzieho vývaru, cibule a niekedy aj červeného vína.

Salceson

Zdroj: Taste Atlas

Kedysi sa poľský syr považoval za menejcenný mäsový výrobok, dnes je považovaný za jedinečnú gurmánsku pochúťku.

Czernina

Zdroj: Taste Atlas

Czernina je tradičná poľská polievka pripravovaná z kačacej alebo husacej krvi, ktorá sa konzervuje v octe, aby sa nezrážala.

Riz Casimir

Zdroj: Taste Atlas

Hoci je riz Casimir plný exotických ingrediencií, ide o autentický švajčiarsky pokrm, ktorý sa pripravuje z kuracieho mäsa, smotany, kokosového mlieka, ryže, opražených mandlí, hrušiek, ananásu, broskýň a rôznych dochucovadiel, ako sú kari, čili, škorica, klinčeky, garam masala a bobkový list.

Brotsuppe

Zdroj: Taste Atlas

Brotsuppe, čo znamená chlebová polievka, je skromné nemecké jedlo, ktorého základom je starý chlieb a mäsový vývar (zvyčajne hovädzí) alebo zeleninový vývar.

Korn

Zdroj: Taste Atlas

Korn je nemecká obilná pálenka, ktorá sa tradične destiluje z fermentovanej pšeničnej, ražnej, pohánkovej, jačmennej alebo ovsenej kaše. Tento silný bezfarebný nápoj sa nikdy nesladí ani neochucuje a musí mať minimálne 32 % alkoholu.

Zupa truskawkowa

Zdroj: Taste Atlas

Zupa truskawkowa je tradičná ovocná polievka pochádzajúca z Poľska. Zvyčajne sa pripravuje z kombinácie mrazených alebo čerstvých jahôd, cukru a voliteľných prísad, ako sú rezance, kyslá smotana a lístky mäty.

Liptovská saláma

Zdroj: Taste Atlas

„Liptovská saláma je špeciálny druh salámy vyrobený v mäsokombináte v Dubnici nad Váhom. Unikátna receptúra ​​tejto salámy pochádza zo 70. rokov minulého storočia a pre svoju výraznú chuť si saláma získala veľkú obľubu medzi spotrebiteľmi,“ opisuje výrobok portál Taste Atlas.

Autor článku

Diana Kotesová

Vedúca oddelenia Zahraničie
Vždy milovala knihy, vôňu novín a dobrej kávy. Písaniu sa venuje už niekoľko rokov a okrem toho je spoluautorkou úspešného podcastu Cesty k sebe.