Biele pečivo je horšie ako cigarety? Rakovina z rožkov
9. 3. 2016, 1:00 (aktualizované: 10. 7. 2024, 19:14)

Zdroj: Ilustračná Freepik.com
Ľudia, ktorí majú vysoký glykemický index, majú väčšiu pravdepodobnosť, že ochorejú na rakovinu pľúc. Mali by sa teda vyvarovať jedál, ktoré sú aj u nás obľúbené. Napríklad aj rožkov.
Mnoho štúdií už ukázalo, že uhľohydráty sú zlé pre naše zdravie, no najnovšie publikované správy hovoria, že sú dokonca príčinou rakoviny pľúc. Obzvlášť sa hovorí o potravinách, ktoré majú zvýšený glykemický index. Ide o biely chlieb, bagety, istý druh cereálií, najmä kukuričných či dokonca aj o ryžu. Podľa vedcov môže za rakovinu aj konzumácia menovaných potravín.
Portál dailymail.co.uk uváza, že až 12% nefajčiarov, ktorí zomreli na toto ochorenie, mali problém práve so zvýšeným glykemickým indexom. Riziko vzniká podľa toho, ako rýchlo narastá hladina cukru v našom tele po tom, ako sa najeme.
Výsledky pozorovaní navrhujú znížiť príjem bieleho pečiva, aby sme rakovine pľúc predišli. Náhradou by mohlo byť celozrnné pečivo a cestoviny, ražný chlieb či ovsené vločky.