Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Začína sa obdobie kuchtenia pod holým nebom

Už sa varí: Cibuľka
nesmie prihorieť,
celý guláš by to
znehodnotilo.
Treba ju preto
stále miešať.

Zdroj: STANISLAVA VDOVCOVÁ

Reklama

Guláš partie sa už v tomto teplom počasí schádzajú, aby si spolu navarili túto dobrotu. Vyskúšajte jeden z množstva receptov na kotlíkový guláš, ktorý sa varí na Liptove.

„Je to pohoda, keď sa stretne dobrá partia pri pivku a varení guláša. Zvykneme chodiť do záhradkárskej oblasti nad Liptovským Mikulášom alebo do Dúbravskej doliny,“ prezradil Lipták Maťo. Kotlík si niektorí výmyselníci dokážu vyrobiť sami doma – napríklad z antikorového suda na pivo. Fantázii sa medze nekladú ani pri ingredienciách.

Niektorí pod Tatrami dokonca do guláša pridávajú kúsok mliečnej čokolády či malú smrekovú vetvičku. Dajte sa inšpirovať a ak nemáte na víkend ešte nič naplánované, uvarte si v prírode!

Recept: Liptovský kotlíkový guláš

Na masti opražíme cibuľku, pridáme paradajkový pretlak, hovädzie mäso (kližka) pokrájané na kocky. Pridáme soľ, korenie, papriku, rascu, cesnakové strúčiky. Neskôr pridáme papriku, všetko spolu dusíme. Keď je mäso polomäkké, pridáme bravčovinu. Varíme približne polhodinku, pridáme zemiaky. Keď sú zemiaky mäkké, dáme do kotlíka na štvrťky pokrájané paradajky, necháme povrieť. Pridáme majoránku a feferónky.

Naše rady na dobrú grilovačku nájdete tu:

Vyberáme pre vás niečo PLUS