Veľké porovnanie potravín u nás a v Rakúsku: Rovnaký tovar, iná kvalita
16. 1. 2014, 1:00 (aktualizované: 10. 7. 2024, 19:26)

Zdroj: ilustračné, sxc.hu
Potravinárske firmy môžu pod jednou značkou predávať rôzne výrobky. Plus JEDEN DEŇ sa rozhodol preveriť niekoľko známych nadnárodných značiek. Aký je rozdiel medzi produktmi u nás a v susednom Rakúsku?

Zdroj: JÚLIUS DUBRAVAY/Plus JEDEN DEŇ

Zdroj: JÚLIUS DUBRAVAY/Plus JEDEN DEŇ

Zdroj: JÚLIUS DUBRAVAY/Plus JEDEN DEŇ
Galéria k článku
Podľa nariadenia Európskej komisie potravina s tým istým názvom i etiketou môže obsahovať iné suroviny alebo ich hmotnostný pomer môže byť zmenený. Európski zákonodarcovia to odôvodňujú tým, že producent sa tak môže prispôsobiť chuťovým zvyklostiam v jednotlivých krajinách EÚ.
Čo tieto rozdiely znamenajú, vysvetlil odborník prof. Štefan Schmidt z fakulty chemickej a potravinárskej technológie, odborník na výživu Igor Bukovský a výživový poradca Dušan Plichta.
Alpská čokoláda?
Ako je to v prípade známej čokolády Milka? Na našej Milke nie je na prednej strane rovnaký reklamný oznam v podobe okrúhlej pečiatky „Garantiert 100 % Alpenmilch“. V preklade „Garancia 100 % alpského mlieka“. Zmienka o alpskom mlieku je iba na zadnej strane. Spotrebiteľ si teda právom môže položiť otázku, aká je tá slovenská Milka?
FOTO: JÚLIUS DUBRAVAY/Plus JEDEN DEŇ
Skutočne obsahuje alpské mlieko? „Čokoláda Milka je na všetkých trhoch v rovnakej kvalite a je z alpského mlieka,“ tvrdí Petr Ungerman, marketingový riaditeľ portfólia čokolád spoločnosti Mondelez Česko/Slovensko.
„My sme sa rozhodli na prednej strane produktov, ktoré išli na slovenský trh, upozorniť na to, že tieto čokolády majú opätovne uzatvárateľný obal. Chceli sme upozorniť na túto novinku,“ vysvetľuje Ungerman. „K prezentácii 100 % alpského mlieka sa však opäť vraciame. Niektoré naše novinky už majú obal s týmto textom,“ dodáva.
Sirup v kole
Do Coca-Coly, ktorú dodávajú na rakúsky trh, dáva výrobca na osladenie repný cukor. Do tej našej glukózovo- fruktózový sirup. Čo na zmenenú receptúru nápoja hovoria odborníci?
FOTO: JÚLIUS DUBRAVAY/Plus JEDEN DEŇ
„Repný cukor je originálny prírodný produkt. Je vyrobený z cukrovej repy. Glukózovo-fruktózový cukor je vyrobený z repného cukru hydrolýzou. Je to vlastne repný cukor rozložený enzýmami. Získava sa priemyselne. Nie je to prirodzená látka. Vždy je lepší prírodný cukor z cukrovej repy. Aj v chuti je rozdiel,“ vraví prof. Štefan Schmidt z fakulty chemickej a potravinárskej technológie v Bratislave.
Čítajte viac:
„To, že nadnárodní výrobcovia môžu meniť svoje receptúry pri produktoch predávaných pod jednou značkou, je v náš neprospech. Vo východnom bloku ťaháme za kratší koniec,“ myslí si odborník.
„Priemyselne získaná fruktóza v koncentrovanej forme je dnes považovaná za rizikový faktor stukovatenia pečene a obezity,“ upozorňuje odborník na zdravú výživu Igor Bukovský.
Salsa bez rajčín
Salsa dip hot 315 g, výrobca EL TEQUITO Belgicko, ktorá je predávaná na Slovensku, neobsahuje rajčiny, ale iba rajčinový pretlak. Vo výrobku s rovnakým názvom, od toho istého výrobcu, v rovnakom balení, rovnakej gramáže, ktorý je predávaný v Rakúsku, však rajčiny sú, a to až 55 percent.
FOTO: JÚLIUS DUBRAVAY/Plus JEDEN DEŇ
U nás je pretlak a aj to iba 13 percent. Prečo je teda naša salsa bez rajčín? „Vieme o tom. Riešili sme to. Zákazníci na Slovensku salsu s obsahom rajčín – 55 percent – dostanú už v prvej polovici februára,“ hovorí Tomáš Bezák, hovorca spoločnosti Lidl, ktorá daný produkt u nás predáva.
Čítajte viac:
Prečo doteraz ponúkali salsu bez rajčín? „Najprv sme zvýšenú kvalitu priniesli na rakúsky trh,“ hovorí Bezák. Priznáva, že upozornenia slovenských zákazníkov zaznamenali aj sami.
Iné kakao
Porovnali sme aj obľúbený detský kakaový nápoj v prášku Nesquik. Zistili sme, že zloženie je rovnaké až na jednu položku. Výrobok kúpený v Rakúsku obsahuje ešte navyše maltodextrín. Čo na to vravia odborníci na výživu, že rakúske deti dostávajú ako bonus ešte aj maltodextrín?
FOTO: JÚLIUS DUBRAVAY/Plus JEDEN DEŇ
„Nie je to pre ne prínosom. Maltodextrín je typ cukru. Môže byť akceptovateľný len v špeciálnej výžive pre vrcholových športovcov. U detí môže spôsobiť metabolické poškodenia. V kombinácii s cukrom priamo vplýva na oslabenie citlivosti na inzulín, čo znamená hrozbu cukrovky,“ vysvetľuje Dušan Plichta, výživový poradca.
Kečup máme rovnaký
Skontrolovali sme aj kečup tej istej značky predávaný v Rakúsku a u nás. Zistili sme, že ten rakúsky má 132 gramov rajčín na 100 gramov kečupu. Ten, ktorý sa predáva u nás, má tiež 132 gramov rajčín na 100 gramov kečupu.
FOTO: JÚLIUS DUBRAVAY/Plus JEDEN DEŇ
Káva má inú chuť
Koncern Nestlé otvorene vraví, že jeho výrobky majú inú chuť podľa toho, pre ktorú krajinu sú určené.
FOTO: JÚLIUS DUBRAVAY/Plus JEDEN DEŇ
„Ľudia majú v rôznych krajinách rôzne chute. Chuťovo odlišné sú aj naše tzv. medzinárodné produkty. Napríklad kávy značky Nescafé. Chuťový profil tejto kávy pre Rakúsko alebo aj pre Poľsko sa líši od receptúry pre český a slovenský trh. Stále však ide o 100-percentnú kávu vysokej kvality vyrábanú v meste Orbe vo Švajčiarsku. Rozdiel môže byť v pražení. Chuť tiež závisí od percentuálneho pomeru kávy arabicy a robusty,“ povedala hovorkyňa spoločnosti Nestlé Andrea Brožová.
Rakúska káva má na vinete vypísané výživové zloženie v 100 gramoch výrobku, slovenská nie. Prečo? „Nie je povinnosťou uvádzať nutričné údaje pri jednozložkových surovinách,“ vysvetlila Brožová.
A čo jogurtový nápoj?
Porovnali sme aj jogurtový nápoj od nadnárodnej firmy. Zo širokej ponuky výrobkov sme vybrali Actimel Danone lesné ovocie s vitamínom B6 a vitamínom D, 8-kusové balenie. Čo sme zistili?
FOTO: JÚLIUS DUBRAVAY/Plus JEDEN DEŇ
To isté balenie, s tým istým zložením, predávajú v Rakúsku aj u nás. Je teda jedno, či si spomínaný výrobok kúpite u nás, alebo u susedov. Aj tak však mnohí zákazníci zvyknú tvrdiť, že potravina od susedov chutí akosi lepšie. Podľa zloženia Actimelu by to však mal byť iba mýtus.
Aké máte vy skúsenosti? Napíšte nám!