Večná dilema: Jesť alebo nejesť potraviny po záruke? Poradíme vám
29. 4. 2016, 18:30 (aktualizované: 10. 7. 2024, 19:21)

Zdroj: ilustračná, archív, Plus 7 dní, Norbert Grosz
Našli ste doma v komore špagety alebo konzervy po záruke? Vyhodíte ich či pokojne naservírujete na večeru? Rozlíšiť, kedy pre nás jedlo po záruke predstavuje zdravotné riziko, je jednoduché. Stačí poznať rozdiel medzi dátumom spotreby a minimálnej trvanlivosti.
Dátumom spotreby sú označené čerstvé potraviny ako mäso, mäsové výrobky, jogurty či syry. Po tomto dátume ich nejedzte, rýchlo sa kazia a hrozí riziko otravy z potravín.
S ryžou alebo cestovinami je to úplne inak. Tie majú na obale uvedený dátum minimálnej trvanlivosti, no aj po ňom ich môžete bez obáv zjesť. Najnovšie testy ukázali, že sú zdravotne nezávadné a chuťovo bezchybné.
Veľký test potravín
Asociácia spotrebiteľov Slovenska dala do akreditovaného laboratória otestovať osem druhov trvanlivých potravín po záruke. Skúmali ich dvakrát - najprv v deň končiaceho sa dátumu minimálnej trvanlivosti a potom tri mesiace po tomto dátume.
"Výsledok toho testu je, že v deň končiacej sa minimálnej trvanlivosti všetky výrobky prešli všetkými mikrobiologickými a senzorickými skúškami na známku veľmi dobre, čiže vyhoveli. Nič sa tam nenašlo, a po troch mesiacoch, keď to zopakovali, tak výsledky boli presne také isté," hovorí predseda Asociácie spotrebiteľov Slovenska Miloš Lauko. Tvrdí, že pokiaľ nie sú v cestovinách mušky či iný hmyz, pokojne si ich môžete uvariť, hoci sú po záruke.