Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Trest za naše plytvanie potravinami: Budeme jesť staré šmejdy?

Únia chce  zrušiť dátum  trvanlivosti!

Zdroj: Plus JEDEN DEŇ/MATEJ KALINA

Reklama

Toto nie je vtip! Keďže potravinami nehorázne plytváme, Európska únia uvažuje zrušiť dátum ich minimálnej trvanlivosti. Znamená to, že nám budú obchody ponúkať aj staré šmejdy, ktoré môžu navyše ohroziť naše zdravie?

Priemerný Európan ročne vyhodí takmer 180 kilogramov potravín. Tieto alarmujúce čísla by malo stopnúť nové nariadenie, podľa ktorého z obalov potravín zmiznú dve označenia: „Dátum minimálnej trvanlivosti“ alebo „Minimálna trvanlivosť do“. Ide o označenia, ktoré sa používajú pri trvanlivejších výrobkoch, ako sú cestoviny, ryža, strukoviny, káva či mak.

Euroúradníci si myslia, že bežný spotrebiteľ tieto potraviny bez rozmyslu hádže do koša len preto, že „prešvihli“ uvedený dátum.

Budú ešte jedlé?

Podľa Jarmily Halgašovej z Potravinárskej komory Slovenska nám nehrozí žiadne zdravotné riziko. Prekročený dátum trvanlivosti neznamená automaticky, že hneď na druhý deň, ba ani o týždeň či o mesiac už takúto potravinu nemožno konzumovať.

„Dátum minimálnej trvanlivosti je o kvalite, nie o ohrození zdravia spotrebiteľa. Neoznačujú sa ním rýchlo sa kaziace potraviny, na tie sa dáva označenie ‚Spotrebujte do‘,“ tvrdí Halgašová.

Za a proti návrhu

Potravinárska komora Slovenska: „Jednoznačne by to prispelo k zníženiu množstva vyhodených potravín. Mali by sme sa do iniciatívy Bruselu zapojiť,“ myslí si prezident komory Daniel Poturnay. „Vo viac ako polovici členských štátov Únie je povolené použiť potraviny po uplynutí dátumu minimálnej trvanlivosti na charitu alebo ich dopredať. Predaj potravín po uplynutí dátumu trvanlivosti je u nás však nepochopiteľne pokutovaný najprísnejšie.“

Ministerstvo pôdohospodárstva: „Nie sme zástancami rušenia dátumu minimálnej trvanlivosti na potravinách, pretože tento údaj slúži predovšetkým pre spotrebiteľa a hovorí o tom, dokedy je daná potravina plnohodnotná. Po tomto dátume už môžu byť zmenené organoleptické vlastnosti – teda vôňa, farba, chuť, textúra výrobku. Dátum minimálnej trvanlivosti je tiež dátumom, dokedy výrobca garantuje deklarovanú kvalitu, prípadne jej bezpečnosť. V súčasnosti sú hranice dátumu trvanlivosti posunuté na maximálnu hranicu,“ uviedol hovorca Peter Hajnala.

Vyznajte sa v označeniach

Dátum spotreby alebo Spotrebujte do
Dáva sa na potraviny, ktoré z mikrobiologického hľadiska podliehajú rýchlej skaze. Výrobok už po uplynutí spotreby nekonzumujte. Mohol by bezprostredne ohroziť vaše zdravie. Patria sem jogurty, mliečne výrobky, balené mäso, majonézy, rybacie šaláty.

Dátum minimálnej trvanlivosti alebo Minimálna trvanlivosť do
Uvádza sa na potravinách, ktoré nie sú náchylné na rýchlu nákazu. Ak ich teda zjete po vyznačenom dátume, nehrozí vám zdravotné riziko. Dátum trvanlivosti označuje, že výrobca garantuje po stanovený časový limit kvalitu – samozrejme, v prípade, že je správne skladovaný a má neporušený obal. Po tomto dátume môže, ale nemusí byť znížená kvalita potraviny. Patrí sem ryža, strukoviny, čaj, káva, cestoviny, mak.

Bez označenia
V obchodoch nájdete aj potraviny bez označenia dátumu spotreby alebo trvanlivosti. Pozor, napriek tomu, že označenie chýba, nesprávnym skladovaním, roztrhnutím obalu sa môžu znehodnotiť! Napríklad cukor môže navlhnúť. Patrí sem cukor, soľ, žuvačky, cukríky vyrobené na báze cukru a vody, vínny ocot, vína, alkoholické nápoje s obsahom alkoholu viac ako 10 percent.

Formulár otázok a odpovedí

28.05.2014 11:58 lilien:
Teda neviem ako ostatní, ale v našej rodine si potraviny vážime a máme zásady, jedlo do koša nepatrí... Je smutné, že niekto môže takto hrozne plytvať. A rovnako aj supermarkety, radšej to vyhodia do košov, ako by mali predať lacnejšie...

Nájdený jeden záznam.

Vyberáme pre vás niečo PLUS