Jesť potraviny aj po dátume minimálnej trvanlivosti sa netreba báť. Tvrdí to Miloš Lauko z Asociácie spotrebiteľov Slovenska na základe testov v štátnom akreditovanom laboratóriu v Bratislave. Pozreli sa na trvanlivé potraviny po záruke. Deň po uplynutí dátumu minimálnej trvanlivosti pracovníci laboratória podrobili všetkých 8 potravín mikrobiologickým a senzorickým skúškam.

Zisťovali prítomnosť baktérií a plesní, strukoviny aj cestoviny uvarili, upiekli tortu a testovali senzorické vlastnosti jedál. „Všetky výrobky vyhoveli mikrobiologickým aj senzorickým skúškam. Po zopakovaní po 3 mesiacoch boli výsledky rovnaké. To znamená, že ani po 3 mesiacoch sa nenašli žiadne chyby. Chutilo to rovnako ako predtým,“ informoval Miloš Lauko z Asociácie spotrebiteľov Slovenska.


Výrobky, ktoré testovali.

Foto: Archív

„Potraviny po dátume minimálnej trvanlivosti nemusia pre spotrebiteľa predstavovať zdravotné riziko a ani nemusia mať zníženú kvalitu. Ak spotrebiteľ nevidí na cestovinách škodcov, plesne, známky kazenia, rozkladu, necíti zápach, môže cestoviny uvariť a zjesť,“ vysvetľuje Pavlína Kojnok zo Štátnej veterinárnej a potravinovej správy.

Na tabletku tesne PO sa nespoliehajte! U nás jej bijú posledné dni

V obchode však platí niečo iné. Zákon nedovoľuje predaj potravín po dátume minimálnej trvanlivosti ani po dátume spotreby.

„Minútu po polnoci po dátume minimálnej trvanlivosti sa potraviny v obchode stávajú biologickým odpadom a musia sa zlikvidovať,“ vysvetľuje Katarína Fašiangová, predsedníčka Slovenskej aliancie moderného obchodu.

Obchodné reťazce združené v tejto aliancii vlani zlikvidovali takmer 15-tisíc ton potravín. Aliancia žiada zmenu zákonov.


Pozor na plesňe.

Foto: Shutterstock

Chcú, aby potraviny po dátume minimálnej trvanlivosti bolo možné darovať  charitatívnym organizáciám tak, ako je to v iných krajinách EÚ. Sociálne supermarkety v Rakúsku ich predávajú chudobným doslova za babku. S vyhadzovaním jedla na skládky a obrovským plytvaním na Slovensku nesúhlasí ani odborník na kvalitu potravín Miroslav Spišiak.

„Súhlasím s tým, že trvanlivé potraviny sú vhodné na konzumáciu aj po dátume trvanlivosti. Dátum trvanlivosti určuje výrobca, lebo len ten vie, čo dal do potraviny a ako to spracoval. No problém je v tom, kto bude zodpovedný za riziká, ak sa niekomu niečo stane. Nie je to jednoduchá záležitosť. Malo by to byť európske riešenie,“ tvrdí.

Tieto potraviny v žiadnom prípade nejedzte!

  • Cestoviny napadnuté škodcami, so známkami plesne a rozkladu, zapáchajúce.
  • Konzervy hrdzavé a s porušeným obalom.
  • Káva s plesňou, po dátume minimálnej trvanlivosti nemá takú príjemnú prenikavú arómu a chuť, ale je zdraviu neškodlivá.
  • Chlieb s čiernou, červenou alebo modrou plesňou. Bielu pleseň je ťažšie rozoznať od múky na pomúčenom chlebe, ale na pleseň vás upozorní jej typický zápach a chuť.
  • Slizké a zapáchajúce syry, zažltnuté mäso a ďalšie rýchlo sa kaziace čerstvé potraviny po dátume spotreby.

Nemýľte si pojmy

Dátum spotreby - označovaný ako „Spotrebujte do“ – uvádza dátum, dokedy je možné potravinu bezpečne skonzumovať. Označujú sa ním čerstvé potraviny, ako napr. čerstvé mäso a mäsové výrobky, syry, jogurty, čerstvé ryby. Takéto potraviny by mali byť skonzumované pred uplynutím uvedeného dátumu. Potraviny po dátume spotreby sú škodlivé pre zdravie a treba ich zlikvidovať.

Dátum minimálnej trvanlivosti – označovaný ako „Minimálna trvanlivosť do“ – spotrebiteľ ho nájde na trvanlivých potravinách, ako napr. múka, ryža, cestoviny, olej, konzervy. Uvádza dátum, dokedy si potravina uchová svoju predpokladanú kvalitu. Pri správnom skladovaní je konzumácia potravín po tomto dátume ešte stále bezpečná, napriek tomu ich musia obchodníci povinne likvidovať.