Súťaž vo varení tradičnej pochúťky: Najlepšia kapustnica je z Oščadnice
4. 2. 2013, 1:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 1:09)

Zdroj: Plus JEDEN DEŇ/MIROSLAVA DÍREROVÁ
Popri lyžovaní varili kapustnicu! Šesť družstiev na svahu v stredisku Snowparadise Veľká Rača Oščadnica vo výške 974 metrov nad morom pripravovalo kysuckú pochúťku.
Slovenskú pochúťku varilo v sobotu na vrchu zjazdovky pod holým nebom šesť tímov. Vôňa k ich kotlom zo svahu odlákala nejedného lyžiara.
Tím z Hôrky nad Váhom pri Novom Meste nad Váhom vraj pridal do kotla aj trošku whisky.
„Aspoň bude lyžiarom teplejšie,“ zasmiali sa. Svoje tromfy kuchári prísne tajili, porota však vedela, ako má pravá kysucká kapustnica chutiť.
„Ľudia pri dochucovaní priveľmi špekulujú, najlepšia je jednoduchosť,“ myslí si riaditeľ strediska a porotca Marcel Adamčík. Tieto vlastnosti mala polievka domáceho tímu.
Do kotla nehádzali nič navyše. Uvarili kapustnicu z biopotravín.
„Súťažiť sme sa rozhodli na poslednú chvíľu. Našťastie sme nemuseli nič kupovať,“ prezradila Anka Trúchla (48), ktorá pomáhala kuchtiť dcére Michaele i budúcemu zaťovi.
Súťaž bola akýmsi tréningom. Rovnakú kapustnicu navaria v lete aj na svadbe.
Kysucká kapustnica
Ingrediencie: kapusta, cibuľa, cesnak, nové korenie, bobkový list, sušené hríby, hladká múka, zemiaky.
Postup: Kapustová voda sa zriedi vodou. Pridá sa trocha kapusty, cibuľa, cesnak, nové korenie, bobkový list a sušené hríby. Zahusťuje sa hladkou múkou rozmiešanou v studenej vode. Do kapustnice sa pridávajú celé zemiaky alebo zemiaky pokrájané na väčšie kusy, ktoré sa však varia osobitne. Toto je pôvodná tradičná kysucká kapustnica. Dnes ju Kysučania obohacujú aj klobásou a bravčovým mäsom.