Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Šunka alebo éčka? Poradíme vám, ako rozoznáte kvalitné údené

Patrí k vášmu tradičnému veľkonočnému stolu aj chutná údenina?

Zdroj: Plus JEDEN DEŇ/MICHAL SMRČOK

Reklama

Patrí k vášmu tradičnému veľkonočnému stolu aj chutná údenina? Nedajte sa pri nákupe v supermarkete oklamať bezchybne vyzerajúcim kúskom. Pozorne čítajte údaje na obale, pretože výrobcovia už majú na nás ďalšiu fintu.

Ak plánujete kupovať údeninu vo vákuovom balení, buďte v strehu najmä vtedy, keď stojí len dve – tri eurá. Lacná šunka je totiž vždy malým zázrakom chémie.

Voňavý výrobok, ktorý má za sebou priemyselné spracovanie, už dávno netvorí iba mäso. Je v ňom množstvo prídavných látok, ako sú dusitany či fosfáty, stabilizátory, zahusťovadlá, želírovacie látky, farbivá.

Sušená krv a odrezky

Najnovšie sa takéto mäsové výrobky „falšujú“ aj s pomocou živočíšnych bielkovín. Hoci nejde o svalovinu, ale len o prášok z odrezkov mäsa či z krvnej plazmy, táto náhradná surovina sa neoprávnene pripočítava k obsahu mäsa.

Súčasné rozbory údenín však nevedia rozlíšiť bielkoviny pochádzajúce z prirodzeného mäsa od tých, ktoré sa dodali v prášku.

Pamätajte si tiež: takéto klamanie potrebujú výrobky, do ktorých sa pridalo nadmerné množstvo vody.

„Údené mäso z jedného kusu svaloviny nepotrebuje vylepšenie pomocou živočíšnych bielkovín,“ pripomenul pre Mladú frontu DNES Jan Rosmus zo Štátneho veterinárneho ústavu v Prahe.

Ako sa nepomýliť

Napriek dômyselným ťahom výrobcov máme šancu brániť sa lacnému šmejdu – a to predovšetkým pozorným čítaním údajov na obale. Malo by tam byť totiž uvedené všetko, čo je v delikatese, za ktorú chcete dať svoje eurá. No je pravda, že obsah spomínaných živočíšnych bielkovín nie každý výrobca prizná.

Aj tentoraz je však voľba na vás. My odporúčame kupovať len výrobky, ktoré majú na etikete jasne a čitateľne uvedené všetky svoje zložky.

Stavte na tie, kde je obsah mäsa aspoň 75 percent. A ak sa dá, pozrite sa, ako vyzerá šunka v reze. Ak nie je štruktúra prirodzená, znamená to, že ide o silne premasírované mäso.

Etiketa ako dôkaz

Krásny a lacný kúsok – kým si nepozriete zloženie tejto údenej bravčovej krkovičky: mäsa je v nej iba 60 % , teda niečo vyše polovice obsahu! Výrobca priznal, že do údeniny pridal aj živočíšne bielkoviny.

Nepíše, v akom množstve a čo presne. Môže ísť o sušenú krv či prášok z odrezkov mäsa. Aj tie sa zarátavajú do mäsovej zložky. Zvyšných 40 % tvoria rôzne prídavné látky vrátane vody. Tej je bohato, až 25 %.


Mäso iba 60 % - Údaj na obale nás informuje, že sme kúpili bravčovú krkovičku bez kosti. Tej je však vo výrobku iba 60 %.
Voda až 25 % - Vodou výrobca určite nešetril, v zložení výrobku jej uvádza až 25 %. Rátajte však s tým, že aj samotné mäso obsahuje vodu.
Éčok je jedenásť - Prídavných látok sme na etikete narátali až jedenásť: konzervačnú látku E250, modifikovaný škrob E1422, stabilizátor E450, E451, zahusťovadlo E407, E417, E412, antioxidant E331, E301, farbivo E150c, E162.
Živočíšna bielkovina - Výrobca priznal, že nám krkovičku „ochutil“ aj živočíšnymi bielkovinami. Môže ísť o prášok z vysušenej krvnej plazmy či vysušených odrezkov mäsa.

Plus 4 TIPY

Pomôžeme vám vybrať kvalitu

1. Odkrojili ste si zo šunky a v náreze vidíte póry, dutinky či želatínové prúžky ako na tejto fotografii? Je to jasný signál, že vo vašej veľkonočnej delikatese sú rôzne zahusťovadlá.

2. Šunka má mať v reze prirodzenú štruktúru mäsa a rovnako prirodzená má byť jej farba. Ak je farba v údenine výrazná červená, znamená to, že sa pri jej výrobe použilo príliš veľa dusitanov. Zelenkasté odlesky zase prezrádzajú použitie polyfosfátov.

3. Keď vyberiete šunku z vákuového obalu, odmerajte, koľko vody v ňom zostalo. Už dve či tri lyžičky znamenajú, že výrobca pridal do vašej šunky vodu v takom množstve, v akom ju ani chémia nedokáže udržať vnútri, takže voda vyteká von...

4. Zapamätajte si: údené za lacný peniaz nebude výrobkom najvyššej kvality. Skôr ako zaplatíte, prerátajte si, koľko eur vlastne dávate za skutočné, čisté mäso.

Vyberáme pre vás niečo PLUS