Reklama

PROMINENTNÍ POLITICI na krste RÓMSKEJ KUCHÁRKY. Čo OKOŠTOVALI Matovič, Heger, či Tabák?

Reklama

Lačho chaben – dobrú chuť! Do tajov rómskeho kulinárskeho umenia zasvätí nová kniha europoslanca Petra Polláka (49), ktorej krst si na sklonku týždňa nenechali ujsť ani známe tváre slovenskej politiky. Ktoré recepty ich najviac zaujali?

Pri jedle netreba slová, stačia vôňa a chuť, ktoré často búrajú aj väčšie kultúrne bariéry, ako sú tie medzi Rómami a nerómskym, majoritným obyvateľstvom, hovorí autor knihy Čaro rómskej kuchyne a poslanec Európskeho parlamentu za stranu OĽaNO Peter Pollák. „Okolnosti ma doviedli k tomu, aby som sa naučil variť. Mama celý život pracovala ako upratovačka v škôlke a otec ako bagrista v Prahe. Boli sme štyria bratia, ja som bol najmladší, a keď sme chceli niečo zjesť, tak sme si museli navariť," prezradil nám Pollák s tým, že kuchyňa aj neskôr zohrávala v jeho živote dôležitú úlohu.

VIDEO: Romanu Tabák baví varenie. Ktoré jedlo z tradičnej rómskej kuchyne ju oslovilo?

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Romanu Tabák baví varenie. Ktoré jedlo z rómskej kuchyne ju oslovilo?

    „Impulzom k tomu, aby som napísal túto knihu bolo to, že mnohí ľudia, ktorí boli v mojom okolí, nedokázali odpovedať na otázku, aká je rómska kuchyňa," vysvetľoval Pollák. „Rómska kuchyňa je veľmi jednoduchá a veľmi chutná. Je postavená na čerstvých surovinách. Najčastejšie sa využíva jednoznačne cibuľa a cesnak a, samozrejme, soľ a korenie," ozrejmil ďalej politik.

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Krst knihy rómskeho europoslanca Polláka: Podporiť ho prišiel aj premiér Heger aj Matovič
      Zdroj: Plus JEDEN DEŇ/akm

      Mojím favoritom je recept talianskych Rómov – rómska pizza, ktorú všetkým odporúčam. V knihe je aj vynikajúci recept na výbornú kávu z koreňa púpavy alebo koreňa čakanky, čo tiež vrelo odporúčam. Výborný je aj likér, ktorý robievajú Rómovia z Talianska, je plný citrusov, a ja ho určite budem robievať doma každé Vianoce,” prezradil nám europoslanec.

      Zdroj: EMIL VAŠKO

      Na krste kuchárskej knihy europoslanca Petra Polláka "Čaro rómskej kuchyne" v Bratislave ochutnal premiér Eduard Heger tradičné rómske špeciality.

      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        VIDEO Krst knihy rómskeho europoslanca Polláka: Podporiť ho prišiel aj premiér Eduard Heger
        Zdroj: Plus JEDEN DEŇ/akm

        Na slávnostnom podujatí mohli hostia aj ochutnať rómske jedlá a nápoje pripravené podľa originálnych receptov z knihy. Prítomných politikov sme sa preto pýtali, ktoré tradičné rómske pochúťky ich zaujali. „Mal som možnosť ochutnať iba jednu špecialitu, ktorú zhodou okolností pripravoval Peter Pollák, a bolo to veľmi dobré. Teraz sa teším, že ochutnám ďalšie špeciality, ktoré sú tu dnes nachystané," povedal nám pred ochutnávkou premiér Eduard Heger (OĽaNO). Rozhovor s premiérom pred ochutnávkou si pozrite vo videu:

        Video Player is loading.
        Stream Type LIVE
        Advertisement
        Current Time 0:00
        Duration 0:00
        Remaining Time 0:00
        Loaded: 0%
          • Chapters
          • descriptions off, selected
          • subtitles off, selected
          Premiér Heger sa teší na ochutnanie tradičných rómskych špecialít.

          „Som rád tejto knihe, lebo je to dobrá inšpirácia. Ako som ju listoval, obrázky sú v nej také ‚slintavé‘, že vám tečú sliny," povedal líder OĽaNO a minister financií Igor Matovič. „Prvé rómske jedlo, ktoré ma oslovilo, boli tzv. holúbky, čo je mleté mäso zabalené v kapustnom liste," prezradil ďalej. V tejto súvislosti nás zaujímalo, aký obratný je Matovič v kuchyni. „Čo zvládnem je čaj, ‚škvarelina‘, ‚topeničky‘, palacinky, trhanec, a asi tam by to aj skončilo," priznal sa nám šéf OĽaNO s úsmevom. EXKLUZÍVNE FOTKY MATOVIČA A ĎALŠÍCH POLITIKOV NA KRSTE KNIHY SI POZRITE V NAŠEJ GALÉRII!

          VIDEO: Ministra Matoviča sme sa pýtali, aký je obratný v kuchyni, a čo vie uvariť:

          Video Player is loading.
          Stream Type LIVE
          Advertisement
          Current Time 0:00
          Duration 0:00
          Remaining Time 0:00
          Loaded: 0%
            • Chapters
            • descriptions off, selected
            • subtitles off, selected
            Minister Matovič prezradil, aký je obratný v kuchyni, a čo vie uvariť.

            „Niektoré recepty poznám dlhodobo, napríklad gója, čo je plnené bravčové črevo so zemiakovou plnkou. Sú tam recepty, ktoré používame v našej kuchyni aj my, akurát, že sú tam iné ingrediencie. Napríklad plnené kapustné listy, po východniarsky holúbky," hovorí podpredseda parlamentu Peter Pčolinský (Sme rodina). Celý rozhovor s Pčolinským si pozrite vo videu:

            Video Player is loading.
            Stream Type LIVE
            Advertisement
            Current Time 0:00
            Duration 0:00
            Remaining Time 0:00
            Loaded: 0%
              • Chapters
              • descriptions off, selected
              • subtitles off, selected
              Peter Pčolinský viaceré recepty z rómskej kuchyne pripravuje aj doma.

              Na najobľúbenejšie jedlo z tradičnej rómskej kuchyne sme sa pýtali aj syna europoslanca Polláka - poslanca OĽaNO Petra Polláka mladšieho. „Nebude to nič prekvapivé, keď poviem, že sú to gója," odpovedal nám. „Keď som doma, varím rád pre moju rodinu. Zrejme som to zdedil po mojom otcovi, ktorý veľmi dobre varí. Varím skôr také chlapské jedlá, chutí to aj mojej partnerke, zje to aj malý, tak asi nevarím najhoršie," dodal vtipne. Celý rozhovor s Pollákom si pozrite vo videu:

              Video Player is loading.
              Stream Type LIVE
              Advertisement
              Current Time 0:00
              Duration 0:00
              Remaining Time 0:00
              Loaded: 0%
                • Chapters
                • descriptions off, selected
                • subtitles off, selected
                Poslanec Pollák obľubuje z tradičných rómskych jedál góju.

                Ktoré rómske jedlo ho najviac zaujalo, sme sa pýtali aj ďalšieho člena klubu Obyčajných ľudí, Györgya Gyimesiho. „Celkom určite je to plnený kapustný list, čiže tzv. holúbky. To mi chutí a robíme to dosť často aj my, respektíve moja babka," povedal nášmu denníku. Celý rozhovor s Gyimesim si pozrite vo videu:

                Video Player is loading.
                Stream Type LIVE
                Advertisement
                Current Time 0:00
                Duration 0:00
                Remaining Time 0:00
                Loaded: 0%
                  • Chapters
                  • descriptions off, selected
                  • subtitles off, selected
                  Poslanec Gyimesi prezradil, ktoré rómske jedlá ho najviac zaujali.

                  „Oslovil ma kukuričný koláč s ovocím a mliečny likér, ktoré sme tu mali možnosť ochutnať, a je veľmi zaujímavý. Myslím si, že likér doma aj vyskúšam, pretože je veľmi chutný. Pozerala som na ingrediencie a je to mlieko a vodka," povedala nám poslankyňa OĽaNO Mária Šofranko. „Doma varím veľmi rada. Väčšinou sú to recepty z mäsa," reagovala politička na otázku, či rada trávi čas v kuchyni. Celý rozhovor s poslankyňou Šofranko si pozrite vo videu:

                  Video Player is loading.
                  Stream Type LIVE
                  Advertisement
                  Current Time 0:00
                  Duration 0:00
                  Remaining Time 0:00
                  Loaded: 0%
                    • Chapters
                    • descriptions off, selected
                    • subtitles off, selected
                    Poslankyňu Šofranko oslovil z rómskych receptov mliečny likér.

                    Ktoré rómske jedlo ju najviac oslovilo, prezradila aj poslankyňa Sme rodiny Romany Tabák. ODPOVEĎ TABÁK SA DOZVIETE V NAŠEJ GALÉRII!

                    Zdroj: EMIL VAŠKO

                    „Som rád tejto knihe, lebo je to dobrá inšpirácia. Obrázky sú v nej také "slintavé", to sú také, že keď ich zbadáte, tak sliny vám tečú," povedal líder OĽaNO Igor Matovič.

                    Prečítajte si tiež: