Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Poslanec a vášnivý poľovník Rudolf Huliak pozýva na netradičné menu: Guláš z medveďa

Reklama

Poslanec za SNS a zároveň starosta obce Očová Rudolf Huliak sa teší v lete aj na guláš z medveďa. Huliak je okrem iného aj vášnivým poľovníkom a zástancom regulácie medveďov na Slovensku. Začiatkom mája odlovil pri Očovej medvedicu a počas leta sa chystá variť aj guláš z medvedieho mäsa.

Na sociálnych sieťach sa nedávno objavilo video, v ktorom Rudolf Huliak pripravuje kotlíkový guláš. Na otázku, z čoho máme „gulášek“, odpovedá s úsmevom: „Gulášek je z divinky, konkrétne z diviaka, ale keďže som dneska dostal tisíc otázok, prečo som nedoniesol medveďa, tak nabudúce bude z medveďa,“ reagoval starosta Očovej a predseda miestneho poľovného združenia v jednej osobe a dodal, že to bude čoskoro.

V bezprostrednej blízkosti obce, v ktorej „starostuje“, sa donedávna pohybovali štyri synantropné (problémové) medvede. Dva z nich už poľovníci odlovili, jedného z nich skolil práve Rudolf Huliak 10. mája. Išlo o medvedicu. Odlovili ju poľovníci zo združenia, ktorého je Huliak členom na základe dohody so Štátnou ochranou prírody.

Medveď hnedý je zákonom chránený, no dostať sa k jeho mäsu nemusí byť zložité. Ešte pred rokmi ho ponúkali reštaurácie v okolí Turca, kde sa hojne medvede vyskytovali. Obľúbené je pečené medvedie plece či rezne z medvedieho stehna. Medvedie mäso je podľa odborníka „najsladšie mäso z diviny“, a preto ho treba vedieť dobre pripraviť a ochutiť. „Pre niekoho to môže byť aj sklamanie,“ hovorí Tibor Benčič, skúsený poľovník, lesný inžinier a bývalý šéfredaktor časopisu Poľovníctvo a rybárstvo. „Medvedie mäso je dosť ťažké a nepovažujem ho za vhodný gurmánsky kúsok. A dosť ťažko sa aj pripravuje,“ pridáva sa ďalší poľovník a majiteľ reštaurácie Vladimír Andráš v rozhovore pre portál Varecha.sk. Guláš je podľa neho dobrý z mladého medveďa. Recept sa dá nájsť aj na webe.

S pokrmami z medveďa treba byť opatrný. Medvede sú často nositeľmi parazitov, ich mäso by malo byť vždy pred konzumáciou uvarené, aby nedošlo k infikovaniu trichinózou. Podľa štatistík je nositeľom tejto infekcie 80 až 90 percent dospelých medveďov vo veku šesť až sedem rokov. Medzi poľovné trofeje z medveďa patria kožušina, lebka a kostička z penisa.

Keď medveď lieči

Medvedie mäso sa v minulosti bežne objavovalo na pultoch obchodov. Bolo určené hlavne pre ľudí, ktorí majú problém s trávením a so zažívacím traktom, trpia kardiovaskulárnymi chorobami a kožnými ochoreniami. Po tepelnej príprave má vraj takmer rovnakú chuť ako hovädzie mäso. Ako uvádza populárny mesačník Poľovníctvo a rybárstvo, v minulosti patrili medzi delikatesy medvedie laby. Starý recept na ich prípravu však upozorňoval, že „na pohľad si treba zvyknúť, pretože keď sú zbavené kože, vyzerajú ako ľudské chodidlo“. Ľudové liečiteľstvo využívalo okrem mäsa mnohé časti medveďa. Vypadané vlasy vraj narástli, keď sa hlava potierala zmesou medvedieho tuku, medu a popola zo spálenej myši. Mliekom medvedice nakvapkaným do zvukovodu liečili hluchotu a bolesti uší, za veľmi liečivé sa považovali medvedie oči nosené ako prívesok na krku. Lebka medveďa nielenže liečila erektilnú dysfunkciu, ale jej uloženie pod posteľ malo zaručiť splodenie mužského potomka.

Prečítajte si tiež:

Vyberáme pre vás niečo PLUS