Kam na jedno orosené? Malé pivovary na Slovensku triumfujú
24. 7. 2013, 2:00

Zdroj: ROBO HOMOLA/Plus JEDEN DEŇ
Domáce pivovarníctvo si získava na Slovensku čoraz väčšiu popularitu. Ľudia sa vracajú k pivu, ktoré je uvarené podľa tradičnej receptúry a s poctivou chuťou. Ochutnajte jedno orosené v malom pivovare a rýchlo zistíte, že môže chutiť lepšie ako slávne značky.

Zdroj: Infografika: Marek Kováčik

Zdroj: Robo Homola/Plus JEDEN DEŇ

Zdroj: Robo Homola/Plus JEDEN DEŇ
Galéria k článku
Drvivé množstvo obľúbeného nápoja vyprodukujú u nás veľké nadnárodné korporácie, ktoré skúpili slovenské pivovary. No ľudia sa predsa len vracajú k tradičnému pivu a vznikajú malé lokálne výroby.
Tie varia najmä pre svoje krčmy a reštaurácie. Na vlastný produkt stavil aj Zámocký pivovar v Bratislave. Ochutnať ho môžete v tunajšej reštaurácii.
„Začiatky neboli ľahké, ale pivovar je v prevádzke pol druha roka a ľudia sa sem radi vracajú,“ teší sa sládok Ivan.
Inšpirovala ich konkurencia
Všetko sa to vraj začalo, keď raz sedel s majiteľom reštaurácie, v ktorej pôsobí, v konkurenčnom pivovare. „Bol pondelok večer, ekonomická kríza trápila všetkých, no aj tak mali plno,“ hovorí Ivan.
Infografika: Marek Kováčik
Úspech reštaurácie si vysvetlili kvalitnou kuchyňou a chutným pivom, ktoré si sami varili. „Vtedy sa majiteľ rozhodol, že začneme variť zlatý mok aj my. A variť ho budem práve ja, aj keď som to vtedy vôbec nevedel. Povedal mi, že sa to naučím,“ spomína Ivan.
Naozaj to zvládol a dnes má pivovarská reštaurácia vďaka vlastnému horkastému moku veľa návštevníkov.
Prečo sú malé pivovary obľúbené?
Podľa viacerých znalcov veľkopivovary dnes už nie sú zárukou najkvalitnejšieho nápoja. Mnohí napríklad skrátili výrobu sladu a čoraz častejšie produkujú takzvané europivo, ktoré chutí všade skoro rovnako.
„Samozrejme, že sa nájdu výnimky. Ale o nezameniteľnú chuť sa snažia najmä malé pivovary,“ tvrdí Peter Tisoň z Meštianskeho pivovaru v Pezinku. Domáce pivovary bodujú aj inak.
„Keďže nevaríme pivo vo veľkom, môžeme si ho dovoliť urobiť s akoukoľvek príchuťou. Navarili sme už smrekové, čučoriedkové, žihľavové alebo údené pivo,“ hovorí Juraj Gajdoš zo Staroslovienskeho pivovaru v Bratislave.
S týmto uspel aj Jakub Brontvai z Liptovskej Sielnice, ktorý prvýkrát navaril pivo v roku 2006. Dnes jeho rodinný pivovar produkuje okrem bežných ležiakov aj jantárové, žihľavové alebo pšeničné pivo.
Niekoľko pivných rekordov:
- Najväčšiu zbierku pivných fliaš má Američan Ron Werner. Jeho zbierka obsahuje 25 866 rôznych fliaš. Zbierať ich začal už v 14 rokoch.
- Česi držia rekord v pití piva na osobu. V roku 2005 v priemere vypil každý z nich 160,5 litra.
- Najsilnejšie pivo na svete vyrobil škótsky pivovar Brew- Dog. Pivo s názvom Koniec histórie má až 55 percent alkoholu.
- Rakúšan Rudolf Heindl vlastní 13-tisíc pivných pohárov zo 4-tisíc rôznych pivovarov. Heindl ich zbiera od 80. rokov minulého storočia.
- Najviac pív na svete môžete ochutnať v bruselskom podniku Delíriúm Café. Objednať si môžete až z 2 004 druhov!
- Najväčší pohár na pivo má objem 1 499 litrov. Meria skoro dva a pol metra a široký je až 1,1 metra.
- Krunoslav Budiselic z Chorvátska drží svetový rekord v otváraní 2-tisíc pivných fliaš na čas. Všetky otvoril za 28 minút a 11 sekúnd, čím posunul svoj vlastný rekord o 9 minút a 28 sekúnd.
- Najviac pív na svete odniesol vo svojich rukách Nemec Oliver Struempfel. A to až 21 krígľov naplnených zlatým mokom. Niesol ich 40 metrov a každý z nich vážil dve a pol kila.
- Najväčším pivným festivalom na svete je mníchovský Oktoberfest. Každoročne sa zíde na ploche 50 futbalových ihrísk približne sedem miliónov ľudí.
- Majster sveta v pití piva na rýchlosť je Američan Steve Petrosino, ktorý v roku 1977 stiahol liter piva za rekordných 1,3 sekundy.
Pivné trendy
Momentálne sú podľa pivovarníkov v obľube pivá rôznych príchutí, od orieškovo-medových až po ovocné. Vyhľadávané sú aj anglické druhy pív ako India Pale Ale, ktoré sú extra horké a majú ovocné tóny.
(pb) Zdroj: Guinnessova kniha rekordov 2012