HOROROVÝ scenár potravinárov: Na Slovensko denne dovážame 800 KAMIÓNOV POTRAVÍN!
23. 6. 2020, 9:20 (aktualizované: 15. 7. 2024, 15:54)

Zdroj: Jakub Kotian
Zástupcovia Slovenskej potravinovej komory a iných pridružených organizácií sa rozhodli informovať o najnovšej prognóze v dovážaní potravín na Slovensko. Tá je mimoriadne desivá - za posledné dva roky počet privezených potravín mimoriadne vzrástol. Problém však nespôsobuje len to.
Zdroj: facebook
Zdroj: facebook
Zdroj: facebook
Galéria k článku
Podľa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory sme dosiahli nový negatívny trend v dovoze potravín. Od nového roka denne prepravíme približne 800 kamiónov s jedlom na naše územie.
Tlačovú konferenciu môžete sledovať s nami NAŽIVO:
Situácia s dovážaním potravín je podľa riaditeľa potravinárskej komory Emila Macha kritická. Oproti minulému roku sme denný počet dovážaných potravín navýšili. Kým ešte v roku 2018 k nám potraviny vozilo 700 kamiónov, od začiatku nového roka je to vyše 800. Medzi našich najhlavnejších importérov pritom patria susedné krajiny, za prvé štyri mesiace bola jednotkou v dovážaní práve Česká republika, ktorá k nám doviezla vyše 353-tisíc ton potravín. Nasleduje Maďarsko s viac ako 157-tisíc tonami potravín a Poľsko s vyše 140-tisíc tonami.
Potravinárov znepokojuje, že väčšina z dovážaných potravín sú tie, ktoré Slovensko dokáže vyprodukovať - zemiaky, mrkva, pečivo či minerálne vody. Okrem toho vo veľkom dovážame aj mäsové výrobky. "Najvypukleší problém týchto dní je kuracie mäso," povedal Macho. Slovenský potravinár vie kilo kuracieho mäsa vyprodukovať za vyše tri eurá.
Zdroj: Jakub Kotian
Na snímke predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Emil Macho počas tlačovej konferencie 17. Marca 2020 v Bratislave. FOTO TASR – Jakub Kotian
Mäso z Poľska alebo Rumunska však zahraničné firmy ponúkajú za 2,4 eur až 2,8 eur. Podľa Machu to prestavuje problém, pretože pokiaľ zahraničné firmy budú ponúkať mäso podnikom lacnejšie než slovenskí výrobcovia, potravinovú sebestačnosť nedosiahneme. Podľa Macha sa tento problém netýka len kuracieho mäsa, no aj ostatných mäsových výrobkov.
Podľa Macha nejde len o problém, ktorý sa týka potravinovej sebestačnosti, ale aj trvalej udržateľnosti. "Aká je to udržateľnosť, keď k nám denne dovezú 800 kamiónov," pýtal sa. Veľkým problémom podľa neho je aj to, že okolité krajina sú oveľa viac sebestačné než Slovensko. "My budeme najšťastnejší, keď v základných komoditách budeme sebestační na 60%," upozornil.
Na Slovensko sa podľa riaditeľa Únie hydinárov Slovenska Daniela Molnára každoročne stúpa počet dovážaného mäso zo zahraničia. Viacero mäsových produktov pochádzajúcich z Poľska bolo v priebehu tohto roka stiahnutých z obehu. Dôvod bol v týchto prípadoch totožný - prítomnosť salmonely. Podľa Molnára je to ďalší z dôvodov, prečo treba obmedziť dovoz mäsa a uprednostniť to slovenské, pri ktorom bolo zistených oveľa menej problémov.
Problém sa netýka len mäsa, no aj mliekarenských výrobkov. Denne sa na Slovensko dovezie približne 50 kamiónov s mliečnymi výrobkami. "U mlieka a syrov sme za prvé 3 mesiace zaznamenali vysoké navýšenie dovozu," povedal prezident Slovenského mliekarenského zväzu Stanislav Voskár. Ďalším problémom je aj to, že mnoho mliekarenských produktov denne vyvážame do zahraničia.