Reklama

EXKLUZÍVNE Desivá predpoveď odborníka: Ak vláda neurobí TIETO KROKY, o miesto prídu TISÍCE ľudí

O prácu môžu prísť tisíce ľudia z gastro biznisu.

Zdroj: tasr, archív

Reklama

Marek Harbuľák, generálny manažér Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska tvrdí, že ak prevádzky neotvoríme aspoň koncom leta, tak ich to zlikviduje. Jedna pozícia v službách na seba viaže ďalšie dve a o prácu tak môže prísť až 68 tisíc ľudí.

Aké sú dopady pandémie vo vašom sektore?

Zostali sme úplne bez príjmov. Dá sa povedať, že to trvá už od 12. marca, kedy došlo k zákazu poskytovania určitých služieb, ako wellness, ale aj kúpaliská, či lyžiarske strediská. Od 16. marca sme to pocítili na stravovaní, ale aj ubytovaní, znížil sa počet návštev reštauračných zariadení. Vieme s istotou povedať, že od 16. marca cestovný ruch úplne zastal.

Čo to presne znamená?

Znamená to, že viac ako 90 % prevádzkovateľov nemá od tohto dňa absolútne žiadne príjmy. Zvyšných pár percent tvoria niektoré kúpeľné zariadenia, ktoré mohli zabezpečovať liečebnú starostlivosť, ale podľa mojich informácií k dnešnému dňu už všetky ukončili činnosť. Pritom práve naše odvetvie patrí k tým, v ktorom podnikatelia žijú takpovediac z ruky do úst a na konci mesiaca sú radi, ak im niečo zostane v „kasičke“.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Nepodnikatelia nebudú pokutovaní, ak o odklade priznania neinformujú FR SR

    Môžu za to prísne nariadenia vlády?

    Nie, dopady nie sú len dôsledkom opatrení, ktoré vyplynuli z rokovaní krízového štábu, alebo Úradu verejného zdravotníctva. Zníženie záujmu sme začali evidovať už začiatkom marca, keď sa toto ochorenie začalo šíriť z Ázie do Európy. Boli sme svedkami rušenia letov a obmedzovania cestovania, ale aj zákazu veľkých podujatí. Spolu s tým išlo aj storno v ubytovacích i ďalších zariadeniach, ktoré mali organizovať rôzne eventy. Už vtedy nám bolo jasné, že situácia bude vážna.

    Zdroj: TONY ŠTEFUNKO

    Medzinárodný veľtrh gastronómie DANUBIUS GASTRO.

    A čo reštaurácie, ktoré ponúkajú rozvoz, alebo možnosti odniesť si jedlo so sebou? Sú v súčasnosti menej ohrozené?

    Určite nie, tým, že robia rozvoz, si veľa nezarobia. Skôr to berú tak, že nesedia doma a robia aspoň niečo. Podľa mojich informácií väčšine poklesli tržby až o 90 %. Naozaj služby, či už v gastro oblasti, alebo celkove v cestovnom ruchu, sa úplne zastavili. A to je to najhoršie, čo môže byť. V prípade cestovných kancelárií je to ešte bolestnejšie, pretože musia vracať peniaze za zájazdy a dovolenky.

    Do akej situácie to dostalo prevádzkovateľov?

    Do veľmi neľahkej, pretože vypadli príjmy, ale ostali náklady. Treba povedať, že gastronómia, alebo cestovný ruch ako taký, je odvetvie, ktoré pracuje s nízkymi maržami a ziskovosť je veľmi nízka. Aj pri veľmi úspešnom období si tieto podniky nedokážu vytvárať rezervy na dlhšie obdobie ako dva, v lepších prípadoch tri mesiace. Ak budeme musieť zostať dlhodobo zatvorení, tak to bude pre množstvo podnikov likvidačné. O čo dlhšie bude táto situácia a úplne zatvorenie prevádzok trvať, o to je to pre nás horšie.

    Pomôžu vám konkrétne vládne opatrenia?

    Tie, ktoré momentálne prechádzajú schvaľovacím procesom v parlamente, nejakým spôsobom určite pomôžu, pretože veľkú časť nákladov v hoteloch, reštauráciách, ale aj iných službách tvoria pracovníci. Je to medzi 40 až 50 % nákladov. Ak budú mať zákony takú podobu, aká bola prezentovaná, a  dôjde k refundácii 80 % nákladov na mzdy, tak to pomôže. Našim primárnym cieľom je ľudí neprepúšťať, pretože kvalitní zamestnanci sa hľadajú ťažko a na trhu ich nie je veľa. Preto by ich podnikatelia neradi prepúšťali.

    Zdroj: Peter Hupka

    Ilustračná foto

    Náklady v gastre ale netvoria len zamestnanci. Menšie podniky sa vyjadrili, že si v tomto období museli vybrať, či uhradia DPH, alebo zaplatia zamestnancov a dodávateľov...

    Samozrejme, a väčšina podnikateľov sa rozhodla prednostne zaplatiť zamestnancov. Mnoho prevádzok platí ešte aj nájom za priestor, energie a treba uhrádzať aj ďalšie povinnosti voči štátu. My pred sebou tlačíme naozaj veľké množstvo ďalších nákladov. Zatiaľ netušíme, ako ich zvládnuť.

    Kde nastala z vášho pohľadu chyba?

    My sme apelovali na to, že situáciu treba riešiť už od začiatku a poukazovali sme, čo sa deje v našom odvetví a to nielen z pohľadu verejného zdravia, ktoré je najdôležitejšie. Následne sme upozorňovali, že malé a stredné podniky budú mať existenčné problémy a treba nastaviť nejakú pomoc. Čakali sme relatívne dlho, hoci rešpektujeme, že vláda bola v úrade len týždeň. Treba si však uvedomiť, že v rámci okolitých krajín sme jedna z posledných, ktorá prijíma opatrenia. Preto sme boli nervózni,  pretože aj termín platby DPH a ďalších povinností sa blížil. My sme boli prinútení zavrieť a náklady nám pritom nikto neodpúšťa.

    Aké opatrenia by ste si predstavovali vy?

    Ako jedno z prvých sme žiadali odpustenie DPH za mesiac február, lebo je to niečo, čo by malým a stredným podnikateľom výrazne pomohlo v tom, že by im tak zásadne nechýbala hotovosť. Nie odsunutie platby, ale odpustenie. Ak by sa vhodne zadefinovali činnosti, ktoré sú najviac postihnuté, tak štát to pokojne mohol spraviť a bola by to veľká pomoc. Zatiaľ sa však javí, že malí podnikatelia si budú môcť „len“ požiadať o prekleňovací úver s podielom štátu a tie peniaze na náklady si požičať.  

    Zdroj: TONY ŠTEFUNKO

    Medzinárodný veľtrh gastronómie DANUBIUS GASTRO.

    Ak by k masovému prepúšťaniu došlo, o akom počte prepustených hovoríme?

    Na celoštátnej úrovni tvoria 90 % malé a stredné podniky, ktoré zamestnávajú 20, alebo 100 ľudí. Na základe ich údajov sme vytvorili prognózu a  prepad v tržbách - ak ich porovnávame medziročne - bude viac ako 50 %. Ubytovacie a stravovacie služby klesnú o 500 miliónov eur za rok.

    Podľa údajov Štatistického úradu v týchto službách pracovalo v minulom roku 108 tisíc ľudí. Ak tieto dopady budú také, ako hovoríme, tak je ohrozených až 60 % z nich. Hovoríme o 68-tisíc pracovníkoch. Treba rátať s tým, že na cestovný ruch sú naviazané aj ďalšie služby a profesie, ako pekári, a ďalší, aj lokálni  dodávatelia. Jedna pozícia v službách na seba viaže dve ďalšie. Refundácia síce je pomoc, ale my nevieme koľko bude tento stav trvať. O prácu môže prísť až 30 % zamestnancov.

    Pripravujete sa aj na najhoršie? Možnosť, že neotvoríte ani na konci leta?

    To sa snažíme si ani momentálne nepripúšťať, pretože potrebujeme stihnúť aspoň ten jeden mesiac letnej sezóny. Aj v tom prípade hovoríme o tom, že ak sa nám koncom leta podarí otvoriť, tak to neznamená, že ekonomika bude v takej kondícii, že budeme mať v každom zariadení plno. Ak ľudia nemajú istotu práce a príjmu, tak večere v reštauráciách a dovolenky sú tou poslednou vecou, ktorú riešia, pretože bez toho sa prežiť dá. Zmenu pozorujeme aj teraz, keď donášku využíva minimum ľudí.

    Čo ak by ste neotvorili ani v tomto roku?

    Tak môžeme tento rok rovno zmazať a reštartovať nanovo. 

    Mohlo by vás zaujímať: