EXKLUZÍVNE Desivá predpoveď odborníka: Ak vláda neurobí TIETO KROKY, o miesto prídu TISÍCE ľudí
5. 4. 2020, 11:00 (aktualizované: 15. 7. 2024, 11:58)

Zdroj: tasr, archív
Marek Harbuľák, generálny manažér Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska tvrdí, že ak prevádzky neotvoríme aspoň koncom leta, tak ich to zlikviduje. Jedna pozícia v službách na seba viaže ďalšie dve a o prácu tak môže prísť až 68 tisíc ľudí.
Zdroj: Radovan Stoklasa
Zdroj: Martin Baumann
Zdroj: Pavol Zachar
Galéria k článku
Aké sú dopady pandémie vo vašom sektore?
Zostali sme úplne bez príjmov. Dá sa povedať, že to trvá už od 12. marca, kedy došlo k zákazu poskytovania určitých služieb, ako wellness, ale aj kúpaliská, či lyžiarske strediská. Od 16. marca sme to pocítili na stravovaní, ale aj ubytovaní, znížil sa počet návštev reštauračných zariadení. Vieme s istotou povedať, že od 16. marca cestovný ruch úplne zastal.
Čo to presne znamená?
Znamená to, že viac ako 90 % prevádzkovateľov nemá od tohto dňa absolútne žiadne príjmy. Zvyšných pár percent tvoria niektoré kúpeľné zariadenia, ktoré mohli zabezpečovať liečebnú starostlivosť, ale podľa mojich informácií k dnešnému dňu už všetky ukončili činnosť. Pritom práve naše odvetvie patrí k tým, v ktorom podnikatelia žijú takpovediac z ruky do úst a na konci mesiaca sú radi, ak im niečo zostane v „kasičke“.
Môžu za to prísne nariadenia vlády?
Nie, dopady nie sú len dôsledkom opatrení, ktoré vyplynuli z rokovaní krízového štábu, alebo Úradu verejného zdravotníctva. Zníženie záujmu sme začali evidovať už začiatkom marca, keď sa toto ochorenie začalo šíriť z Ázie do Európy. Boli sme svedkami rušenia letov a obmedzovania cestovania, ale aj zákazu veľkých podujatí. Spolu s tým išlo aj storno v ubytovacích i ďalších zariadeniach, ktoré mali organizovať rôzne eventy. Už vtedy nám bolo jasné, že situácia bude vážna.
Zdroj: TONY ŠTEFUNKO
Medzinárodný veľtrh gastronómie DANUBIUS GASTRO.
A čo reštaurácie, ktoré ponúkajú rozvoz, alebo možnosti odniesť si jedlo so sebou? Sú v súčasnosti menej ohrozené?
Určite nie, tým, že robia rozvoz, si veľa nezarobia. Skôr to berú tak, že nesedia doma a robia aspoň niečo. Podľa mojich informácií väčšine poklesli tržby až o 90 %. Naozaj služby, či už v gastro oblasti, alebo celkove v cestovnom ruchu, sa úplne zastavili. A to je to najhoršie, čo môže byť. V prípade cestovných kancelárií je to ešte bolestnejšie, pretože musia vracať peniaze za zájazdy a dovolenky.
Do akej situácie to dostalo prevádzkovateľov?
Do veľmi neľahkej, pretože vypadli príjmy, ale ostali náklady. Treba povedať, že gastronómia, alebo cestovný ruch ako taký, je odvetvie, ktoré pracuje s nízkymi maržami a ziskovosť je veľmi nízka. Aj pri veľmi úspešnom období si tieto podniky nedokážu vytvárať rezervy na dlhšie obdobie ako dva, v lepších prípadoch tri mesiace. Ak budeme musieť zostať dlhodobo zatvorení, tak to bude pre množstvo podnikov likvidačné. O čo dlhšie bude táto situácia a úplne zatvorenie prevádzok trvať, o to je to pre nás horšie.
Pomôžu vám konkrétne vládne opatrenia?
Tie, ktoré momentálne prechádzajú schvaľovacím procesom v parlamente, nejakým spôsobom určite pomôžu, pretože veľkú časť nákladov v hoteloch, reštauráciách, ale aj iných službách tvoria pracovníci. Je to medzi 40 až 50 % nákladov. Ak budú mať zákony takú podobu, aká bola prezentovaná, a dôjde k refundácii 80 % nákladov na mzdy, tak to pomôže. Našim primárnym cieľom je ľudí neprepúšťať, pretože kvalitní zamestnanci sa hľadajú ťažko a na trhu ich nie je veľa. Preto by ich podnikatelia neradi prepúšťali.
Zdroj: Peter Hupka
Ilustračná foto
Náklady v gastre ale netvoria len zamestnanci. Menšie podniky sa vyjadrili, že si v tomto období museli vybrať, či uhradia DPH, alebo zaplatia zamestnancov a dodávateľov...
Samozrejme, a väčšina podnikateľov sa rozhodla prednostne zaplatiť zamestnancov. Mnoho prevádzok platí ešte aj nájom za priestor, energie a treba uhrádzať aj ďalšie povinnosti voči štátu. My pred sebou tlačíme naozaj veľké množstvo ďalších nákladov. Zatiaľ netušíme, ako ich zvládnuť.
Kde nastala z vášho pohľadu chyba?
My sme apelovali na to, že situáciu treba riešiť už od začiatku a poukazovali sme, čo sa deje v našom odvetví a to nielen z pohľadu verejného zdravia, ktoré je najdôležitejšie. Následne sme upozorňovali, že malé a stredné podniky budú mať existenčné problémy a treba nastaviť nejakú pomoc. Čakali sme relatívne dlho, hoci rešpektujeme, že vláda bola v úrade len týždeň. Treba si však uvedomiť, že v rámci okolitých krajín sme jedna z posledných, ktorá prijíma opatrenia. Preto sme boli nervózni, pretože aj termín platby DPH a ďalších povinností sa blížil. My sme boli prinútení zavrieť a náklady nám pritom nikto neodpúšťa.
Aké opatrenia by ste si predstavovali vy?
Ako jedno z prvých sme žiadali odpustenie DPH za mesiac február, lebo je to niečo, čo by malým a stredným podnikateľom výrazne pomohlo v tom, že by im tak zásadne nechýbala hotovosť. Nie odsunutie platby, ale odpustenie. Ak by sa vhodne zadefinovali činnosti, ktoré sú najviac postihnuté, tak štát to pokojne mohol spraviť a bola by to veľká pomoc. Zatiaľ sa však javí, že malí podnikatelia si budú môcť „len“ požiadať o prekleňovací úver s podielom štátu a tie peniaze na náklady si požičať.
Zdroj: TONY ŠTEFUNKO
Medzinárodný veľtrh gastronómie DANUBIUS GASTRO.
Ak by k masovému prepúšťaniu došlo, o akom počte prepustených hovoríme?
Na celoštátnej úrovni tvoria 90 % malé a stredné podniky, ktoré zamestnávajú 20, alebo 100 ľudí. Na základe ich údajov sme vytvorili prognózu a prepad v tržbách - ak ich porovnávame medziročne - bude viac ako 50 %. Ubytovacie a stravovacie služby klesnú o 500 miliónov eur za rok.
Podľa údajov Štatistického úradu v týchto službách pracovalo v minulom roku 108 tisíc ľudí. Ak tieto dopady budú také, ako hovoríme, tak je ohrozených až 60 % z nich. Hovoríme o 68-tisíc pracovníkoch. Treba rátať s tým, že na cestovný ruch sú naviazané aj ďalšie služby a profesie, ako pekári, a ďalší, aj lokálni dodávatelia. Jedna pozícia v službách na seba viaže dve ďalšie. Refundácia síce je pomoc, ale my nevieme koľko bude tento stav trvať. O prácu môže prísť až 30 % zamestnancov.
Pripravujete sa aj na najhoršie? Možnosť, že neotvoríte ani na konci leta?
To sa snažíme si ani momentálne nepripúšťať, pretože potrebujeme stihnúť aspoň ten jeden mesiac letnej sezóny. Aj v tom prípade hovoríme o tom, že ak sa nám koncom leta podarí otvoriť, tak to neznamená, že ekonomika bude v takej kondícii, že budeme mať v každom zariadení plno. Ak ľudia nemajú istotu práce a príjmu, tak večere v reštauráciách a dovolenky sú tou poslednou vecou, ktorú riešia, pretože bez toho sa prežiť dá. Zmenu pozorujeme aj teraz, keď donášku využíva minimum ľudí.
Čo ak by ste neotvorili ani v tomto roku?
Tak môžeme tento rok rovno zmazať a reštartovať nanovo.
Mohlo by vás zaujímať:
- Ficova vláda pripravila o pas 3 300 Slovákov: V TEJTO krajine žiadali o občianstvo najviac!
- FOTO Nadšený Truban ju má KONEČNE doma: Politik zverejnil KRÁSNY spoločný záber s dcérkou!
- FOTO Matovičova aktivita na sociálnych sieťach OČAMI odborníkov: TIETO slová premiéra nepotešia