V Dubaji nás prezentuje aj reštaurácia: CELEBRITNÉ obsadenie a ŠOKUJÚCE ceny pre zákazníkov!
25. 10. 2021, 10:00

Spoznávate ich? Svetová výstava Expo Dubaj 2020 okrem iného ponúka aj nahliadnutie do gastronómie, ktorá je blízka Slovákom. Organizátori pri zostavovaní tímu pracovníkov, zdá sa, išli na istotu. Jedlo a drinky vám totiž pripravia tváre známe aj v celosvetovom meradle.
Zdroj: Jaroslav Novák
Zdroj: Expo Dubaj
Zdroj: archiv
Galéria k článku
Brány slovenského pavilónu sa na Expo Dubaj 2020 otvorili začiatkom októbra. Do konca marca tam návštevníci môžu objavovať aj našu kultúru, no najmä inovácie, ktorými sa môžeme pýšiť. Ministerstvo hospodárstva, ktoré má organizáciu výstavy pod záštitou, však myslelo aj na kvalitný gastronomický zážitok hostí. Kto by čakal typické slovenské jedlá, ostal by sklamaný. Európske klasiky však pripravia známe tváre gastronómie so slovenskými koreňmi.

Zdroj: TREND
Dubajský bar spojený s reštauráciou v slovenskom pavilóne je pomenovaný po známom maliarovi so slovenskými koreňmi Andym Warholovi. Interiér je ladený do pop artového štýlu, ktorý je príznačný práve pre zosnulého umelca. V ponuke jedál sa však namiesto slovenských špecialít objavujú najmä európske špeciality – toskánsky chlebový šalát panzanella, husacia pochúťka foie gras typická predovšetkým pre francúzsku a maďarskú gastronómiu, tradičná česká polievka kulajda či viedenský schnitzel. Ani milovníci slovenských jedál však nezostanú úplne sklamaní, podnik ponúka aj bryndzové halušky. V ponuke sa nájdu aj vyprážaný syr a šúľance s orechmi.
Minister hospodárstva Richard Sulík (53) už dávnejšie reagoval na výčitky, že slovenský pavilón toho z našej kultúry veľa neukáže: „Expo je o budúcnosti. Nečakajte, prosím, žiaden veľký folklór, ktorý je prakticky pri každej prezentácii Slovenska.“ Aj podľa generálnej komisárky expozície Miroslavy Valovičovej je výstava unikátnou príležitosťou predstaviť Slovensko ako modernú inovatívnu krajinu. Rovnakým heslom sa zrejme riadili aj pri vytváraní podniku. Jedlá a drinky pre hostí totiž pripravuje hviezdna trojica. Slovenský šéfkuchár Martin Záhumenský sa do povedomia verejnosti dostal najmä vďaka televíznej show Masterchef. Za sebou má však aj bohatú kariéru v zahraničí – pracoval vo viacerých michelinských reštauráciách a dokonca aj v podniku celebritného kuchára Gordona Ramsayho. Spolu s ním pracuje český šéfkuchár Jaroslav Žídek, ktorý dlhé roky pôsobí na Slovensku. Rovnako ako jeho kolega, aj on pôsobil dlhé roky v zahraničí. Pochváliť sa môže i tým, že varil pre viaceré celebrity, napríklad Arnolda Schwarzeneggera. Trojicu dopĺňa Erik Lorincz, ktorý sa môže popýšiť aj titulom najlepší barman sveta.

Za bryndzové halušky návštevník zaplatí 72 AED, čo je v prepočte približne 17 eur. Viedenský schnitzel a zemiakový šalát stoja 145 AED, teda okolo 34 eur. Šúľance s orechmi 48 AED, čo je 11 eur. Najdrahšia pochúťka z celej ponuky sú teľacia líčka so zemiakovou kašou a šípkovou omáčkou, ktoré stoja 175 AED, čo je viac ako 40 eur.
Podľa portálu dubaj.top stojí obed v priemernej reštaurácii od 12,40 eur. Za pivo v Dubaji zaplatíte od 7 eur a za kávu viac než 2 eurá. Kto by teda v reštauráciách čakal oveľa vyššie ceny než na Slovensku, ostane prekvapený.
