Dnes je Medzinárodný deň piva: Neuveríte, koľko ho Slováci ročne vypijú
5. 8. 2016, 9:00 (aktualizované: 10. 7. 2024, 19:54)

Zdroj: shutterstock
Dnes majú milovníci piva o jeden dôvod na oslavu navyše. Je totiž Medzinárodný deň piva. Tento lahodný mok pozitívne vplýva na naše telo a slúži ako prevencia voči niektorým chorobám.
Medzinárodný deň piva sa oslavuje prvý piatok v auguste. Vymysleli ho v roku 2007 v Kalifornii a jeho cieľom je stretnúť sa s priateľmi, vychutnať si obľúbený nápoj a osláviť v jeden deň všetky pivá celého sveta a ľudí, ktorí sa podieľajú na ich výrobe. Konzumácia piva je veľmi prospešná.
„Pivo obsahuje pre telo mnoho užitočných látok. Má vysoký obsah horčíka, draslíka, fosforu a stopových prvkov. Chmeľový mok je navyše zdrojom vitamínov, prevažne skupiny B – obsahuje niacín, kyselinu pantoténovú, pyridoxín, riboflavín, kyselinu listovú a menšie množstvo tiamínu a biotínu,” vysvetľuje Adrián Doboly z biotechnologickej spoločnosti.
Česi sú najväčší milovníci piva, ročne ho vypijú 142 litrov na osobu.
Zo zdravotného hľadiska je najvhodnejšie nefiltrované a nepasterizované kvasinkové pivo. „Je najbohatším zdrojom látok prospešných zdraviu. Práve kvasinkové pivo so svojím typickým jemným zákalom obsahuje najvyššiu koncentráciu vitamínov skupiny B a betaglukánu. Práve tieto zložky chmeľového moku sú pre náš imunitný systém veľmi dôležité,” upresnil Doboly.
Keď pivo konzumujeme v malých dávkach, napríklad, že si doprajeme jedno malé denne, ochránime svoje telo pred rôznymi ochoreniami a navyše slúži aj ako prevencia. „Pred srdcovo-cievnymi chorobami, vysokým krvným tlakom, infarktom, mŕtvicou a demenciou. V pive sú však navyše látky pochádzajúce zo sladu a chmeľu, ktoré nie sú v iných alkoholických nápojoch, preto ponúka aj ochranu proti osteoporóze, obličkovým kameňom, Alzheimerovej chorobe a rakovine,” píše Slovenské združenie výrobcov piva a sladu. Pivo je spoločenským nápojom.
Spojenie „ísť na pivo“ je symbolom priateľstva a stretávania sa pri rôznych príjemných príležitostiach či už po práci s kolegami, cez víkend s priateľmi a rodinou, alebo po rokoch s bývalými spolužiakmi. O jeho kvalite a obľube svedčí aj jeho spotreba. Priemerný Slovák vypije za rok 73 litrov.
„Najviac piva, až 60 % celoročného objemu, vypijú našinci počas leta,” prezrádza prezidentka Slovenského združenia výrobcov piva a sladu Jana Shepperd. Podľa štatistík si tento mok doprajeme a vychutnávame v pohodlí domova, na chatách alebo v kruhu priateľov. Podľa združenia tvorí spotreba čapovaného piva v reštauráciách či pohostinstvách 37 % a predaj piva v obchodoch 63 %.
Kde všade pivo pomáha:
● Zvyšuje imunitu.
● Prevencia proti infarktu, vysokému tlaku, mŕtvici.
● Aj proti demencii a Alzheimerovej chorobe.
● Chráni pred osteoporózou a obličkovými kameňmi.
● Kúpeľ v pive pomáha proti starnutiu pokožky.
● Aj pri akné, ekzémoch a kožných zápaloch.
● Umytie zvyšuje kvalitu vlasov.
Má blahodarné účinky na zdravie aj v prípade, že ho nepijete
Niekto by to mohol považovať za veľkú škodu, ale mnohí ľudia nedajú dopustiť na kúpeľ v pive. Tento nápoj totiž pomáha aj zvonka. Pivo nemusíme len piť, ale môžeme sa v ňom aj kúpať. Má totiž veľa účinkov, ktoré priaznivo vplývajú na našu pokožku.
Pivný kúpeľ si môžete vychutnať aj s pohárom v ruke.
Foto: shutterstock
,,Zinok, ako jedna zo zložiek piva, zvyšuje odolnosť kože proti nepriaznivým vplyvom vonkajšieho prostredia a zároveň telo chráni pred škodlivým účinkom voľných radikálov. Antioxidanty, ktoré sú v pive obsiahnuté, pomáhajú v boji proti starnutiu pokožky,” vysvetľuje odborníčka na vývoj a výrobu kozmetických prípravkov Renáta Katičová.
Pivo sa využíva tiež ako súčasť niektorých liečebných prípravkov proti akné. Vďaka obsahu proteínov a širokého spektra vitamínov B má pozitívne účinky na zvýšenie kvality vlasov, nechtov a pokožky. „Vitamín B2-riboflavín podporuje stálu regeneráciu pokožky a normálny vývoj vlasových folikulov a mazových žliaz. Priaznivo pôsobí pri kožných zápaloch či ekzémoch. Vitamín B12 kladne vplýva pri niektorých poruchách pigmentácie,“ dodáva Katičová.
Kde to môžete vyskúšať?
Pivné kúpele Prievaly s ubytovaním
Cena: 166 €, cena zahrnuje: 60 minút pivný kúpeľ + 60 minút wellness pre 2 osoby, 30 minút relaxačná masáž pre 2 osoby, ubytovanie v penzióne na 1 noc pre 2 osoby vrátane raňajok.
Zdroj: www.zazitkydarceky.sk
Pivno-konopná starostlivosť a morské kúpele v Rožnovských pivných kúpeľoch
Cena: 230 €, cena zahrnuje: 3-dňový pobyt s polpenziou, 20 zážitkových terapií v morských a pivných kúpeľoch.
Zdroj: www.zlavadna.sk
Takto spoznáte kvalitné pivo
Kvalitu piva je možné najlepšie posúdiť, ak je správne vychladené. Ideálna teplota, pri ktorej sa má podávať alebo čapovať, je 7 - 10 °C. Po napití by malo pivo v ústach pekne doznievať, a nie sa okamžite stratiť. Farba by mala byť správne sýta, priezračná a jagavá. Okrem nefiltrovaných pív, ktoré sú kalné. Vôňa piva by mala byť čistá, chmeľová a mali by sme v nej cítiť použité slady.
Správna chuť na prvom mieste
Chuť je pri hodnotení piva najdôležitejšia. Rôzne typy piva majú špecifickú chuť. Svetlé, spodne kvasené pivá majú sviežu, čisto sladovú chuť bez príchuti, sú jemné a chmeľovo horké. V tmavom pive by ste mali objaviť plnú karamelizovanú sladkastú chuť. Sú menej horké.
Vrchne kvasené pivá sú cítiť výrazne chmeľovo a mávajú často sladšiu a plnšiu chuť. Pšeničné pivá sú väčšinou nefiltrované, preto v nich cítiť kvasnice, miernu kyslosť a chuť môže byť od jemnej kyslej až po trpkú či od jemne sladkej až po ovocnú.
Nie je pena ako pena
Pri hodnotení penivosti treba sledovať výšku a stabilitu peny. Pod výškou peny sa rozumie vzdialenosť povrchu peny od povrchu kvapaliny. Pod stabilitou peny sa rozumie čas, ktorý uplynie medzi vytvorením peny a koncom jej samovoľnej deštrukcie. Pena by mala v pohári pekne držať, pekne krúžkovať na stene pohára, nemala by hneď opadnúť a vyprchať. Mala by chrániť pivnú hladinu pred kontaktom so vzduchom..