Chcete páliť ražnú pálenku? Po novom možno budete môcť
14. 6. 2014, 14:29 (aktualizované: 10. 7. 2024, 20:17)

Zdroj: ilustračné, Robo HUBAČ/Brejk
Ľudovít Kaník z SDKÚ-DS chce, aby sa začala páliť aj ražná pálenka. Podľa neho by to malo pozitívny vplyv na zamestnanosť aj príjmy štátu.
Na Slovensku sa oficiálne v pestovateľských páleniciach nesmie páliť ražná pálenka (rožovka), ale len ovocie. Zmeniť to chce poslanec Národnej rady Slovenskej republiky za SDKÚ-DS Ľudovít Kaník.
rožovka je podpoľaní tradičná
Do parlamentu predložil návrh novely zákona o výrobe a uvádzaní liehu na trh. „Podľa súčasného zákona je možné v páleniciach na dedinách páliť alkohol len z ovocia. Novela by rozšírila túto možnosť aj o obilniny. Mojim cieľom je aby sa mohla páliť ražná (rožovka), pretože na Podpoľaní je to tradičný alkohol,“ povedal Kaník pre agentúru SITA.
Zároveň upozornil, že pálenice fungujú len cez sezónu, kým je ovocie. „Týmto by sa rozšírila možnosť na ich celoročnú prevádzku, čo by malo vplyv na zamestnanosť a na príjmy štátu, pretože ľudia by nepálili na čierno, ale v páleniciach,“ dodal.
so schválením by nemal byť problém
„Dúfam, že to tak bude. Je to nepolitický návrh, racionálna zmena, ktorá umožní rozšíriť dedinským páleniciam sortiment. Celoročná prevádzka páleníc bude mať pozitívny dopad na zamestnanosť,“ uviedol Kaník. Kaník odporúča, aby si ľudia vyskúšali v obchode kúpiť ražovicu, nezoženú ju. „Po prijatí novely by sa mohol tento stredoslovenský nápoj stať predmetom ponuky obchodov,“ dodal.