Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Aj Slováci milujú hranolčeky. Čo sa skrýva v tých našich?

Hranolčeky:  Chrumkavé  a zlatisté vďaka  rôznym prísadám!

Zdroj: Profimedia.sk

Reklama

Aj vy sa radi zahryznete do chrumkavých zlatistých hranolčekov v „mekáči“ a čudujete sa, že v každom fastfoode je ich chuť rovnaká? Americký moderátor Grant Imahara sa rozhodol odhaliť, v čom je tajomstvo ich výroby. My sme zase zistili, že pre Slovákov sa pripravujú inak!

Zvedavý Američan sa vybral rovno do továrne McDonald’s v štáte Idaho. Zaskočilo ho, že okrem zemiakov sa pri výrobe hranolčekov používa množstvo prísad. Je to napríklad dimetyl polysiloxán, ktorý sa dáva do inteligentnej plastelíny alebo aj lepidiel. Táto látka, ktorá je však v potravinárskom priemysle povolená, má zabrániť tomu, aby olej pri smažení hranolčekov penil.

Ďalším „prilepšením“ chrumkavých zemiačikov je terciálny butylhydrochinon – konzervant so skratkou TBHQ, vyrobený na báze ropy chemickou cestou. Jeho úlohou je zabrániť žltnutiu tukov. Ani on nie je v potravinárstve zakázaný. Používa sa tiež pri výrobe hamburgerov, ale aj margarínov a rastlinných olejov.

Imahara zároveň urobil videozáznam cesty, ktorou prejdú zemiaky, kým sa zmenia na chutné hranolčeky. Najskôr sa ošúpu, vybielia a nasekajú rýchlosťou až 112 km/h do perfektného tvaru. Prichádza na rad smaženie v zmesi repkového a sójového oleja, do ktorého sa pridá prírodná hovädzia príchuť, hydrolyzovaná múka, mlieko, kyselina citrónová a spomínaný dimethyl polysiloxán proti peneniu oleja.

Na hranolčeky sa potom nastrieka dextróza alebo cukor (glukóza), aby chytili peknú zlatistú farbu. Absolvujú tiež kúpeľ v difosforečnane sodnom, ktorý zabráni tomu, aby zhnedli. Napokon sa osolia, zmrazia a rozvezú do fastfoodov v celej krajine. Len čo sa dostanú do reštaurácie, usmažia sa druhý raz. Olej obsahuje rovnaké látky ako ten v továrni.

Toto obsahujú hranolčeky z „mekáča“ v USA

1. Zemiaky
2. Repkový olej
3. Kukuričný olej
4. Sójový olej
5. Hydrogenovaný sójový olej
6. Prírodnú hovädziu príchuť – postará sa o špecifickú chuť hranolčekov
7. Hydrolyzovanú pšenicu
8. Hydrolyzované mlieko
9. Kyselinu citrónovú (má udržať olej čo najdlhšie „čerstvý“)
10. Dimetyl polysiloxán – má predísť nadmernému prskaniu oleja
11. Dextrózu – hroznový cukor alebo glukóza, zabezpečuje zlatistú farbu
12. Stabilizátor E450 (difosforečnan sodný) – zabraňuje zhnednutiu zemiakov
13. Soľ
14. Konzervant TBHQ (terciálny butylhydrochinon) – jeho úlohou je zachovať olej „svieži“, zabraňuje žltnutiu tuku

Vyjadrenie firmy: Čo si v nich nájdu Slováci

Hovorkyňa spoločnosti McDonald’s pre Slovensko Zuzana Svobodová zdôraznila, že všetky suroviny, ktoré používajú, sú kvalitné, bezpečné a rešpektujú hygienické a zdravotné normy krajiny, v ktorej pôsobia. „Súčasne však platí, že tieto normy sa v jednotlivých krajinách odlišujú. Preto je často iné aj zloženie mnohých našich produktov v rôznych krajinách,“ vyhlásila pre Plus JEDEN DEŇ.

Aj hranolčeky, ktoré sa predávajú v Európe vrátane Slovenska, majú iné zloženie ako tie americké. Čo sa teda používa na ich prípravu?

Výroba v továrni:

1. Zemiaky z ôsmich vybraných odrôd

2. Dextróza v koncentrácii 0,1 % – je to roztok prírodného cukru, ktorý zabezpečí zlatistú farbu

3. Stabilizátor E450 – na ochranu pred hnednutím

Nakoniec sú hranolčeky prudko zmrazené. Žiadne ďalšie prísady sa do nich nedávajú.

Príprava vo fastfoode:

4. Repkový olej

5. Slnečnicový olej

6. Dimetyl polysiloxán – používa sa ako prísada do oleja na zabránenie penenia, a to v množstve 0,0003 %

7. Soľ – pridáva sa do usmažených hranolčekov

Hranolčeky sa smažia 3 minúty pri 168 ˚C v zmesi oboch olejov, hotové sa uchovávajú najdlhšie 7 minút, potom sa nemilosrdne kompostujú.

Chutia vám hranolčeky z fastfoodu?

Arieta (23), študentka: „Občas do fastfoodu zájdem, raz za čas je to fajn. Robím si ich aj doma, aj keď nie veľmi často a myslím, že si ich viem pripraviť chutnejšie ako tie, ktoré si občas kúpim.“

Marián (60), dôchodca: „Do fastfoodov síce nechodím, ale hranolčeky si občas robievam doma, kde ich pečiem v rúre. Nedávam tam ani olej, takže sa nebojím, že budú prepálené.“

Sára (20), študentka: „Hranolčeky vôbec nemám rada, dokonca ich neznášam, takže ich ani nejedávam. Navyše mám aj problém so žalúdkom, takže mi v podstate vôbec nechýbajú.“

Ivan (34): „Ani ja hranolky vôbec nejedávam, fastfoodom sa snažím čo najviac vyhýbať. Ponuka jedál reštaurácií rýchleho občerstvenia vôbec nie je pre mňa, podľa mňa nie sú veľmi zdravé.“

Vyberáme pre vás niečo PLUS