Redakcia testovala: Ktorá mliečna ryža je najlepšia?
17. 1. 2013, 16:50 (aktualizované: 10. 7. 2024, 20:56)

Zdroj: LAURA WITTEKOVÁ
Radi by ste vyskúšali mliečnu ryžu, ale neviete, pre ktorú sa rozhodnúť? My sme niektoré z nich podrobili testu, aby sme vám pomohli. Ako chutia sladké mliečne ryže a ktorá má najmenej tuku, cukru i kalórií?
Riso Škorica
Müller, 200 g, 0,55 €
Zloženie: mlieko, cmar, voda, cukor, ryža 6,7 %, škorica, dextróza, karamelový sirup, vajcia, jedlá soľ, korenie, zahusťovadlá: karobová guma a guarová guma, aróma
Krajina pôvodu: Nemecko
Energia v 100 g: neuvedená
Bielkoviny: neuvedené
Sacharidy: neuvedené
Tuky: 2,4 %
foto: LAURA WITTEKOVÁ
Redakcia hodnotí: Mliečna ryža so škoricovou ochucujúcou zložkou má príťažlivú farbu a výraznú arómu, ale dosť riedku konzistenciu. Ryža je drobnozrnná, prevažne mäkká, no nájdu sa aj tvrdšie zrnká. Ochucujúca zložka je hustá, textúrou pripomína puding. V pomere k ryži je škoricovej zložky až priveľa, takže chuť je silno škoricová a aj veľmi sladká.
Milk Rice Mliečna ryža so smotanou a škoricou - Víťaz
Vian, 200 g, 0,52 €
Predáva: Kaufland
Krajina pôvodu: Nemecko
Zloženie: odtučnené mlieko, smotana 27 %, škoricový prípravok 17 % (pitná voda, cukor, kukuričný škrob, škorica, kakaový prášok, mleté vanilkové struky, korenie, karamelový sirup, aróma), pitná voda, ryža 8,3 %, cukor, kukuricný škrob, celé vajce, aróma
Energia v 100 g: 629 kJ
Bielkoviny: 2,5 g
Sacharidy: 22,3 g
Tuky: 5,6 g
foto: LAURA WITTEKOVÁ
Redakcia hodnotí: Najhustejšia z porovnávaných mliečnych ryží jemne vonia škoricou. Pomer mliečnej ryže a ochucujúcej zložky je optimálny, čo sa premieta do harmonickej chuti. Stredne veľké zrnká ryže sú uvarené domäkka, škoricový prípravok je hustý, aromatický a chuťovo výrazný. Celkovo je výrobok jemný, lahodný, primerane osladený.
Srdiečko Mliečna ryža – čokoláda
Zott, 180 g, 0,52 €
Krajina pôvodu: Poľsko
Zloženie: mlieko 61 %, čokoládová zložka 15 % (voda, cukor, glukózovo-fruktózový sirup, modifikovaný škrob, karamelový sirup, čokoláda 1 %, sušené plnotučné mlieko, odtučnený kakaový prášok 0,4 %, aróma), ryža 8 %, smotana 7 %, cukor, sušené odtučnené mlieko, sušený vaječný prášok, modifikovaný škrob, stabilizátory E 410 a E 407, jedlá soľ, aróma
Energia v 100 g: 539 kJ
Bielkoviny: 3,1 g
Sacharidy: 21 g
Tuky: 3,5 g
foto: LAURA WITTEKOVÁ
Redakcia hodnotí: Hustá mliečna ryža z veľkých, mäkkých ryžových zŕn a výrazne mliečneho krému má trocha nevýraznú vôňu. Ochucujúca zložka chutí ako mliečna čokoláda, hoci farbou pripomína skôr karamel. Pomer oboch súčastí je vyvážený. Celková chuť je veľmi dobrá, mierne sladšia, niektorým ochutnávačom sa však čokoládová zložka zdala príliš „instantná“.
Mliečna ryža s čokoládovou príchuťou
Melina, 180 g, 0,65 €
Krajina pôvodu: Poľsko
Zloženie: pasterizované mlieko, čokoládová príchuť (glukózovo-fruktózový sirup, modifikovaný škrob E 1422, kakao, emulgátor: monoa diglyceridy mastných kyselín, aróma, farbivo: karamel, regulátor kyslosti: kyselina citrónová, stabilizátor pektín, zahusťovadlo: múka zo svätojánskeho chleba), ryža, cukor, modifikovaný škrob E 1422, odtučnené práškové mlieko, soľ, zahusťovadlo: múka zo svätojánskeho chleba, vaječný prášok, vanilková aróma, stabilizátor: karagénan
Energia v 100 g: 548 kJ
Bielkoviny: neuvedené
Sacharidy: neuvedené
Tuky: 3,5 g
foto: LAURA WITTEKOVÁ
Redakcia hodnotí: Riedka masa z drobnej ryže a zo zahusteného mlieka je ochutená tmavou, aromatickou čokoládovou zložkou pudingovej konzistencie. Ryža je nerovnomerne uvarená a v porovnaní s ochucujúcou zložkou jej mohlo byt trocha viac. Čokoládová masa má intenzívnu chuť, ale nie je presladená, takže celkovo je výrobok dobrý a chuťovo výrazný.