Fidorku sťahujú z predaja!
23. 1. 2010, 12:49 (aktualizované: 10. 7. 2024, 22:28)

Zdroj: kraft-horkalinka.cz
Spoločnosť Kraft Foods dnes oznámila, že preventívne sťahuje z trhu tri druhy sladkostí vyrobené v továrni Figaro Bratislava. Interná kontrola totiž v nich preukázala výskyt baktérií salmonely. "Do tejto chvíle nemá spoločnosť žiadne informácie o tom, že by došlo po konzumácii niektorého z produktov vyrobených v našej továrni k nákaze salmonelou. Všetky kroky, ktoré Kraft Foods teraz podniká s cieľom minimalizovať dopad tejto situácie na zdravie zamestnancov aj zákazníkov, sú teda čisto preventívne," tvrdí zástupkyňa spoločnosti Jaroslava Hájková.Celkom štyri výrobky z bratislavskej firmy Figaro sťahuje výrobca z českého a slovenského trhu pre nebezpečenstvo nákazy salmonelou. Uviedol to český spravodajský server aktualne.cz. "Tento krok je dôsledkom interného vyšetrovania, ktoré dokázalo výskyt baktérií salmonely v štyroch výrobkoch z bratislavskej továrne," uvádza sa v oficiálnom vyhlásení firmy Kraft Foods, podľa ktorého ide o preventívny krok a výrobca nemá informácie o tom, že by sa niekto skutočne nakazil.
Baktérie salmonely sa objavili v čokoláde Figaro Arašidová s číslom šarže TO 200232, vyrobenej 12. januára 2010 pre trh v Českej aj Slovenskej republike, v čokoláde Figaro Hořká so šaržou TO 200211 (pre český trh), vo Fidorka modrá mléčna so šaržou L0 110A13 (Pre ČR aj SR) a Figaro Forte Dark s číslom šarže TO 200241 pre slovenský trh. Figaro vyzýva zákazníkov, ktorí majú tieto výrobky doma, aby ich nevyhadzovali.
"Zdroj nákazy bol identifikovaný a v súčasnej dobe prebieha v spolupráci s našimi dodávateľmi intenzívne vyšetrovanie s cieľom zistiť, ako k tejto situácii došlo. V bratislavskej továrni je od dnes dočasne prerušená prevádzka a budú tam prebiehať hĺbkové čistenia a sanitárne práce.
Prevažnú väčšinu vyrobených chybných výrobkov sa podarilo stiahnuť ešte z výrobných a distribučných skladov. Zvyšok výrobkov v súčasnej dobe sťahujeme z predajní," vyhlásila Jaroslava Hájková.
Salmonelóza je infekčné bakteriálne ochorenie vyvolané netyfoidnými salmonelami. Človek sa väčšinou nakazí kontaminovanou potravou, ktorá nebola dostatočne tepelne spracovaná. Baktérie sa dostanú do tenkého čreva, poškodzujú bunky a vyvolávajú zápal, čo sa prejaví hnačkou. Pri ťažkých formách môžu prechádzať aj do krvi. Príznaky sa objavia už o osem až desať hodín po zjedení infikovaných potravín. Ľahká forma môže prebiehať bezpríznakovo, inak sú príznakmi malátnosť, nevoľnosť, vracanie, kŕčovité bolesti brucha, horúčka do 39°C a hnačka.
Na internetových stránkach www.kraft-horkalinka.cz zverejnila firma spôsob možnej reklamácie.
Po oznámení spoločnosti Kraft Foods o preventívnom sťahovaní troch výrobkov Figaro Bratislava v súvislosti s baktériou salmonely, pristúpila spoločnosť Billa k mimoriadnym opatreniam.
"Aby sa predišlo náhodnej zámene, spoločnosť Billa okamžite stiahla dotknuté výrobky z celej siete supermarketov a to bez ohľadu na číslo šarže, dátum výroby a dobu trvanlivosti. Všetkým zákazníkom spoločnosť taktiež ponúka možnosť vrátenia troch sťahovaných výrobkov bez ohľadu na šaržu, dátum výroby, či spotreby. V ktoromkoľvek zo sto supermarketov Billa na Slovensku bude zákazníkom vrátená plná nákupná cena týchto výrobkov," píše sa v stanovisku, ktoré poskytla Beata Bartošová zo spoločnosti.
Na Slovensku ide o tieto výrobky:
Produkt Figaro Forte Dark Číslo šarže T0200241 Dátum výroby 13. 1. 2010 Minimálna trvanlivosť 14. 9. 2010
Produkt Fidorka modrá mléčná 30 g, Číslo šarže L0110C12, Dátum výroby 12. 1. 2010, Minimálna trvanlivosť 31. 7. 2010
Produkt Figaro Arašídová 100 g, Číslo šarže T0200232, Dátum výroby 12. 1. 2010, Minimálna trvanlivosť 13. 9. 2010
V Česku ide o tieto výrobky:
Produkt Figaro Hořká 100 g, Číslo šarže T0 200211, Dátum výroby 12. 1. 2010, Minimálna trvanlivosť 10. 1. 2011
Produkt Fidorka modrá mléčná 30 g, Číslo šarže L0 110A13 , Dátum výroby 13. 1. 2010, Minimálna trvanlivosť 31. 7. 2010