TOP 10 odporúčaní z roku 2018 od Bukovského: Pozor na účinky medu a pravda o toxickej cibuli!
24. 12. 2018, 6:00 (aktualizované: 10. 7. 2024, 18:13)

Zdroj: tv markíza
Igor Bukovský rozhodne patrí k najznámejším odborníkom na zdravú výživu na Slovensku. Pravidelne upozorňuje ľudí na to, čo robia zle, čomu sa majú vyhnúť a neváha dokonca poukázať na obyčajné mýty, ktorými sa nechali oklamať. Pozrite si jeho 10 najlepších odporúčaní, ktoré v roku 2018 vypustil do sveta!

Zdroj: pixabay.com
1. Azda s najšokujúcejším vyjadrením prišiel Bukovský, ktorý pravidelne odpovedá na zvedavé otázky divákov markizáckeho Telerána, keď sa vyjadroval na tému med. Keď sa istá žena zaujímala o to, či je vhodné sladiť jedlo deväťmesačnému bábätku medom z domáceho zdroja, prišla jej odpoveď,ktorú iste nečakala. Napriek tomu, že med sa považuje za prírodný liek, Bukovský to neodporúča. Podľa neho by dieťa do jedného roka nemalo med jesť vôbec. „Dôvodom je, že med, aj z najlepších zdrojov, môže obsahovať baktériu clostridium botulinum, ktorej produktom je botulotoxín. Pre dospelých nie je vôbec nebezpečná v tých dávkach, v akých sa môže v mede vyskytnúť. Malé deti však ešte nemajú dobre vyvinutú črevnú sliznicu, imunitný systém a všeobecne dôležité obranné mechanizmy, takže clostridium v mede môže pre nich znamenať aj smrteľnú infekciu," vysvetlil doktor.

Mohlo by vas zaujímať:
- Ako vyzerali Vianoce našich predkov? Hanba nám! Takýto darček by nám nenapadol ani vo sne
- Čo spraviť do Vianoc a nezblázniť sa? TOP 7 vecí, ktoré musí stihnúť každá žienka domáca!
- Británia vyrobila najmenej áut za deväť rokov
Zdroj: archív
2. Ďalšiu dobrú radu rozdal odporúčaním - aké jedlá netreba kombinovať, pretože sa z nich pomaly a postupne priberá. Známy expert na výživu tvrdí, že po jedle, ktoré obsahuje veľa bielkovín, by sme určite nemali konzumovať nič sladké. Pozor si musíte dať aj na prílohy, ktoré sa v tele správajú ako cukor. „Nie je správne, keď napríklad po jedle vypijete niečo sladké alebo máte k bielkovinám zlú prílohu ako je biela ryža, knedle, pečivo z bielej múky či cestoviny z bielej múky. Tie sa totiž v tele správajú ako čistý cukor,“tvrdí odborník vo videorozhovore so Simonou Fialovou. „Keď sa s bielkovinami zmieša čistý cukor alebo niečo, čo sa správa ako čistý cukor, tak sa vo vašom tele spomalí spaľovanie tuku,“vysvetľuje Bukovský. Podľa neho priberieme už vtedy, keď 15 percent nášho obeda tvoria bielkoviny a zvyšok je príloha, ktorá sa v tele správa ako cukor. „Z jedného jedla takto priberieme síce len 7,2 gramu. Ale ak to urobíte raz za deň a pokračujete, tak za rok to bude až 4,5 kilogramu tuku,“varuje výživový expert.
Zdroj: internet
3. Tí, ktorí sa snažia schudnúť, určite poznajú rady, že by ráno mali vypiť citrónovú vodu. Vraj to okrem iného pomáha aj zhodiť zopár kilogramov. Igor to však v rubrike televízie Markíza s názvomZdravý ako BUKovský úplne zamietol. „Citrónová voda a jej účinky sa veľmi, veľmi preceňujú. Z mnohých dôvodov," krútil pobúrene hlavou. „Po prvé preto, že ak si vytlačíte šťavu z polovice citróna do pohára vlažnej vody, tak obsah vitamínu C je tam veľmi malý. Zhruba na úrovni 2 - 3 miligramov. Pri dennej potrebe okolo 80 - 120 miligramov v tej odporúčanej dávke, je to veľmi málo. Čiže je to síce kyslé, ale vitamínu C je tam veľmi málo,"povedal rozhorčene. „To, že to je kyslé, tak to nerobí dobre ani vašej sliznici žalúdka, ráno nalačno, a to za predpokladu - povedzme, že máte chronickú gastritídu, čo má už takmer polovica dospelých ľudí. Nie je to dobré ani na sklovinu vašich zubov, pretože to odvápňuje," vysvetlil ďalej Bukovský, ktorý poukázal na to, že ľudia veria tomu, čo si tú dôveru až tak veľmi nezaslúži.
Zdroj: archív
4. Ľudia sa pravidelne dopujú vitamínmi a minerálmi, najmä magnéziom, zinkom a vitamínom C, D. Čo sa však odporúča zdravému človeku? "S každodenným jedlom konzumujeme nejakú zeleninu či ovocie. Nepotrebujete užívať tabletky C vitamínu. Tento vitamín sa dá úplne najjednoduchšie zabezpečiť z pomedzi všetkých vitamínov podľa mňa. Čo sa týka vitamínu D, stačí, keď svoje telo vystavíte na 20-30 minút denne slnečnému žiareniu. Vytvoríte si tak dávku, ktorú v ten deň stratíte. Čo sa týka zinku, je to prvok, ktorý je veľmi deficitný, nie je v strave, preto ho má zmysel niekedy užívať," reagoval Bukovský na tému vitamínov.
Zdroj: archív
Téme strava pre deti sa venoval viackrát. Spomenul napríklad aj kakao, ktoré sa mu príliš nepozdávalo. „Mnohí ľudia používajú karobový prášok ako dobrú náhradu kakaa. V mnohých smeroch je to aj prospešnejšie, z iných to zas neobsahuje veľmi silné antioxidanty, ktoré nachádzame v kakau. Myslím, že to nemá ani taký vysoký obsah horčíka. Je to dobrá alternatíva pre detský organizmus, lebo vieme, že detský nervový systém veľmi dráždi horká či mliečna čokoláda, v ktorej je kakao,“ prezradil na webe markiza.sk dietológ Bukovský.
Zdroj: archív
6. Jesť päťkrát denne v malých porciách? Ani toto, hoci je takýchto rád plný internet, Bukovský neodporúča. „Pre malé deti, desiata a olovrant je v poriadku, ale pre dospelých to už v poriadku nie je,“ hovorí Bukovský. „Kedysi sa jedávalo trikrát za deň. To bol štandardný režim. Samozrejme, ľudia mávali obedy niekde na poli, v lese alebo vo fabrike, raňajky a večere mali spoločné. Neexistovalo, že sa stále niečo vyťahuje, neexistovali automaty ani bufety, nebola chladnička, do ktorej sa chodilo 20-krát za večer pozrieť, čo tam ešte zostalo a čo by som si ešte dal,“ zdôvodňuje. Upozorňuje, že ľudia uveria čomukoľvek. Môžeme sa napríklad dočítať, že je ideálne, ak budeme jesť každé dve hodiny s tým, že si jedlo rozložíme do šiestich malých porcií. Tak toto podľa Bukovského vôbec nezaberie! „Nielenže nikdy nebolo dokázané, že by to skutočne pomáhalo pri chudnutí, ale naopak, klinický výskum ukazuje, že pre nás je veľmi ťažké rozložiť si jedlo do šiestich malých porcií tak, aby sme neprekročili denný súčet pôvodných troch jedál,“ vysvetľuje Igor Bukovský. V konečnom dôsledku tak máme oveľa väčší kalorický príjem. Ku každej „malej“ porcii si ešte niečo pridáme a nakoniec zjeme omnoho viac.
Zdroj: archív
7. A na vedľajšiu koľaj odstavil dokonca aj melón. V dozretom ovocí je viac jednoduchých cukrov – glukózy a fruktózy, takže je kalorickejšie. A práve fruktóza môže spôsobiť veľký problém pri vstrebávaní do organizmu. Lekár Bukovský prezradil šokujúcu skúsenosť jeho klientky, ktorá za ním prišla so slovami: „Zjedla som misku červeného melónu a o dve hodiny som už mala obvod brucha o 24 centimetrov väčší!“ Je to vôbec možné? Odborník tvrdí, že áno. „Melón je kombinácia problémových FODMAP-ových sacharidov, ktoré niektorých ľudí strašným spôsobom nafukujú. Môžu spôsobovať aj prejavy syndrómu dráždivého hrubého čreva,“ prekvapuje Bukovský.
Zdroj: archív
8. Počas roka 2017 Bukovský ľuďom rozšíril obzory ohľadom cibule. O nej sa totiž už dlho traduje, že je po rozkrojení toxická. A tu je odpoveď, ktorým tento mýtus vyvrátil: „Nemyslím si, že je to pravda, poznám tieto ľudové predstavy. Keď ju nepoužijete, dajte ju do chladničky. V našej rodine sa s ňou od detstva takto narábalo a som tu. Cibuľa ani 12 hodín od spracovania nebude toxická,“ reagoval Bukovský.
Zdroj: archív
9. Našťastie, doktor nezavrhol úplne všetko. Napríklad takú kocku čokolády vrelo odporúča. Dezert zvykneme jedávať za obedom či na záver hlavného chodu. Existuje však výnimka, kedy treba preskočiť celý tento proces a vrhnúť sa hneď na sladké. „Toto sa odporúča najmä ak je človek veľmi hladný. Ak idete na recepciu, oslavu a ste veľmi hladní, tak rovno si to zamierte k dezertom, dajte si dva-tri malé čokoládové kúsky, vychutnajte si to, zjedzte to pomaly,“ vysvetľuje lekár Igor Bukovský. Hlavným dôvodom tohto triku je oklamať žalúdok, aby sme v hlade nezjedli všetko, čo nám príde pod ruku. „Toto je moja rada aj pre bežný každodenný život pred príchodom domov,“ odporúča expert na stravovanie.
Zdroj: archív
10. A keďže sme tu mali najkrajšie sviatky roka, ku ktorým patrí aj kapustnica, zopár odporúčaní vyslovil aj k nej. Stalo sa tak pri otázke - čo má na stole počas Štedrého dňa. „Budem večerať kapustnicu, v ktorej nikdy nie je vyvarené údené mäso. Je to kapustnica, ktorú by sme možno dnes nazvali, že je chudobná alebo striedma. Je v nej všetko, no nedávame do nej klobásu. Milujem, keď je horúca, že ju ledva môžem zjesť a postupne mi chladne, až je akurát. K druhému chodu sa už potom nedostanem, lebo si jej toľko naberiem. Potom si dám už len orechový kysnutý závin ako dezert. Z duše nemám rád krémové plnky a zákusky, u mňa je to o sušených sušienkach a o orechovom koláči," povedal Igor a dodal aj jeden zdravý tip do kapustnice. „Odporúčam namiesto mäsa a klobásy dať do kapustnice údené tofu, alebo nech do nej dajú niečo, čo je chuťovo výrazne iné. Napríklad veľa húb."