NEDEĽNÝ RECEPTÁR s Miriam Kalisovou: Skúste jej vegánske bezlepkové mandľové sušienky
15. 12. 2019, 10:00 (aktualizované: 15. 12. 2019, 10:15)

Zdroj: instagram/shutterstock
Reklama
Ak premýšľate, čo iné a originálne si tentoraz upečiete na Vianoce, inšpirujte sa chutnými sušienkami od moderátorky markizáckeho Reflexu MIRIAM KALISOVEJ, pre ktorú je varenie a pečenie doslova meditáciou. Svedčí o tom aj jej kniha „Nie som žiadna bábovka“, z ktorej sme vybrali dva recepty, do ktorých sa okamžite môžete pustiť, pretože práve teraz začína ich sezóna.
Zdroj: Facebook
Zdroj: shutterstock
Zdroj: shutterstock
Galéria k článku
50 fotografiíPrejsť do galérie
Vegánske bezlepkové mandľové sušienky
Suroviny
- 80 g pomletých mandlí
- 55 g muscovado alebo kokosového cukru
- 1 PL golden ľanových semiačok pomletých na prach
- 1/2 KL sódy bikarbóny
- 1/2 KL sušenej vanilky
- 20 ml olivového oleja alebo masla
- 60 ml jablkového pyré
- 30 g hladkej kukuričnej múky
- 30 g ryžovej múky
Postup
- Všetky ingrediencie spolu zmiešame, urobíme si malé guľôčky, ktoré pokladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a potom ich postupne postláčame na malé placky.
- Ja ich robievam tak 4 - 5 mm hrubé, ale urobte si podľa chuti. „Placky“ môžeme posypať mletou levanduľou a dáme piecť do vyhriatej rúry na 190 stupňov približne 15 minút. Koláčiky sú vynikajúce k čajíku alebo len tak do ruky, pre deti.
Zdroj: shutterstock
Vegánske bezlepkové mandľové sušienky
Špaldovo-mandľové linecké kolieska
Suroviny
- 500 g hladkej špaldovej múky
- 200 g pomletých mandlí alebo mandľových lupienkov (nie mandľová múka)
- štipka himalájskej soli
- 250 g 84-percentného studeného masla
- 150 g pomletého trstinového alebo muscovado cukru
- kôra a šťava zo stredne veľkého bio citróna
- 4 žĺtky
Postup
- Všetky ingrediencie dôkladne odvážime a zmiešame v miske rukami na kompaktné cesto. Na začiatku to bude vyzerať tak, že z toho nikdy cesto nebude, ale netreba sa vzdávať. Maslo sa bude pod rukami postupne topiť a vytvoríte úžasne hladké a vláčne cesto, s ktorým je radosť pracovať.
- Keď sa vám začne cesto pekne spájať dokopy, vyklopte ho na dosku, rozdeľte na 3 časti a poriadne každú guľôčku premieste a 2 z nich zabaľte do potravinárskej fólie a odložte do chladničky. Tretiu časť si položte na dosku pokrytú potravinárskou fóliou a zakryte ju druhou časťou potravinárskej fólie a vyvaľkajte.
- Ľahšie sa aj odlepujú vykrojené vzory, keď ich prenášam na plech. Cesto vyvaľkáme na 2 - 3 mm alebo podľa toho, ako ste doma zvyknutí. Ja mám rada, keď sú tenučké a trošku skaramelizované, a preto si jeden plech vždy nechám trošku dlhšie v rúre, nech sú trošku dozlata.
- Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov 6 – 9 minút. Podľa hrúbky cesta. Tenšie potrebujú menej času ako hrubšie. To zistíte po prvom plechu, ako vám pečie rúra, tak jej všetko prispôsobte. Ja napríklad aj medovníčky, aj linecké musím piecť vo vrchnej tretine rúry, inak sa mi zospodu pripečú o dosť skôr, ako stihnú zozlatnúť z vrchnej strany.
- Upečené linecké koláčiky necháme vychladnúť na plechu a studené ich spájame lekvárom alebo džemom podľa vlastného výberu. Hotové linecké koláčiky odložíme do uzatvárateľnej nádoby a papkáme počas vianočných sviatkov.
Zdroj: shutterstock
Špaldovo-mandľové linecké kolieska

Video Player is loading.
VIDEO: Miriam Kalisová a backstage zábery z fotenia