FOTO Moderátorka TA3 Simona Frantová: Dostala NOVÝ FLEK! Musela odísť do Česka
24. 11. 2022, 10:15 (aktualizované: 1. 6. 2024, 14:42)
Čo región, to krásne hrady, zámky a gastro zážitky. Na obrazovky Televízie ta3 prichádza od 29. novembra séria dokumentov Chutné Česko, ktorou bude divákov sprevádzať moderátorka Simona Frantová. Aké tipy na výlety v Česku odporúča a aké recepty si milovníčka varenia priniesla z pracovnej cesty?

Zdroj: archív S.F.

Zdroj: archív S.F.

Zdroj: MARTIN DOMOK
Galéria k článku
Už deväť rokov pripravujete reportáže zo sveta kultúry a prinášate zaujímavé rozhovory s umelcami. Divákov ta3 budete od 29. novembra sprevádzať sériou dokumentov Chutné Česko. Do ktorých končín nášho suseda ste sa s kamerou pozreli?
Chutné Česko bolo príjemným spestrením mojej doterajšej práce. Stretli sme sa vynikajúci tím kolegov – kameramani Tomáš Galambos, Ivan Popelár a strihač Peter Hudák, ktorí do dokumentov priniesli svoje nápady a kreativitu. Nakrúcať sme začali v Olomouckom kraji a pokračovali južnou a východnou Moravou, a nakoniec sme spoznali krásy južných Čiech. Videli sme romantické hrady a zámky, kultúrne pamiatky, historické monumenty, prírodné krásy, jaskyne, múzeá a tiež zaujímavé výstavy. Regióny Čiech a Moravy toho ponúkajú naozaj veľa, stačí si len vybrať.
Zdroj: archív S.F.
Na obrazovky Televízie ta3 prichádza od 29. novembra séria dokumentov Chutné Česko, ktorou bude divákov sprevádzať moderátorka Simona Frantová.
S Moravou sa spája kvalitné víno a s Českou republikou všeobecne dobré pivo. Ako chutí česká gastronómia, čo zaujímavé ste mapovali?
Veľmi som sa potešila, keď som sa dozvedela, že súčasťou dokumentov bude aj česká gastronómia, pretože veľmi rada varím. Ako hovoríš, Česko je aj o kvalitnom víne a pive. Južné Čechy majú napríklad jeden z najväčších pivovarov, kde sme sa boli tiež pozrieť. V rámci regiónov sme mali možnosť zoznámiť sa so špecialitami a nahliadnuť do tajomstva českej kuchyne. Šéfkuchári priamo pred nami pripravovali rôzne tradičné recepty a ja som im pri tom pomáhala, alebo skôr zavadzala. Bola to veľmi milá skúsenosť. Verím, že inšpirujeme aj našich divákov.
Priniesli si si z Česka nejaký zaujímavý regionálny recept?
Priniesla som si ich niekoľko, pretože - čo región, to iný recept. Vyskúšala som si, ako sa robí špargľová panna cotta, ako sa pripravuje tatarák z olomouckých tvarôžkov. Klasický tatarák z mäsa alebo lososa poznám, ale o tomto som nikdy predtým ani len nepočula. Je to naozaj zaujímavá chuť, ale asi si na ňu treba aj zvyknúť. Najviac ma však inšpirovali frgále, u nás známe ako moravské koláče, aj keď to nie je úplne presný názov. Tento recept sa mi veľmi páčil a určite si nájdem čas vyskúšať ho aj doma. Neviem, či sa mi podarí tak dobre ako s pani kuchárkou, ale verím, že áno.
Pokračovanie na ďalšej strane
Spomenuli ste, že ste navštívili kultúrne skvosty a historické monumenty. Jesenné dni sú už síce kratšie, no mohla by si divákom odporučiť aspoň víkendový výlet?
Určite áno. Dokumenty Chutné Česko sme nakrúcali v lokalitách, ktoré sú návštevníkom prístupné práve počas jesenných a zimných období. Boli sme sa pozrieť na krásnych hradoch, ako je napríklad Hrad Bouzov, ďalej Český Krumlov, Zámok Hluboká, ale aj Zámok Třeboň. Tieto pamiatky sú prístupné počas celého roka, rovnako aj spomínané múzeá a jaskyne. Naživo bola famózna výstava Slovanská epopej od Alfonsa Muchu. Vyskúšala som si, ako sa ručne vyrába papier a modrotlač. Ako som už spomínala, treba si len urobiť dobrý turistický plán, pretože za jeden víkend sa všetko vidieť nedá. Práve preto sme pripravili tieto dokumenty - vytipovali sme to najkrajšie a najzaujímavejšie a je už len na divákoch, čo si vyberú.
Zdroj: archív S.F.
Na obrazovky Televízie ta3 prichádza od 29. novembra séria dokumentov Chutné Česko, ktorou bude divákov sprevádzať moderátorka Simona Frantová.
V Česku ste boli na pracovnej ceste ako novinárka. Oslovila vás niektorá z lokalít natoľko, že sa tam chcete vrátiť aj súkromne?
Bola som tam ako novinárka, a preto bolo veľmi málo času vychutnať si celú tú atmosféru. Mali sme doslova minútovník, presúvali sme sa z miesta na miesto, kde sme mali dohodnuté rozhovory a presný čas nakrúcania. Veľakrát som si preto povedala, že sa sem ešte musím určite vrátiť. A tak aj urobím. Na jar budú mať všetky tie miesta opäť iné čaro.
Kedy sa diváci ta3 budú môcť tešiť na prvý dokument Chutné Česko?
Prvý diel relácie štartuje už v utorok 29. novembra v premiére o 15:20 h. V repríze si ho diváci môžu pozrieť vo štvrtok 13:30 h. Zatiaľ sú pripravené štyri časti dokumentov Chutné Česko. Verím, že budú pre divákov inšpiráciou z turistického ako aj gastronomického hľadiska.
Prečítajte si tiež:
- Monika Beňová: VÝSMECH pre vzťah s mladým mužom! TOTO odkazuje všetkým kritikom
- Schindlerová ŠOKOVALA v MINI šatách: TAKÁTO sexi ešte nebola!
- FOTO Kollárova dcéra NALOŽILA Richterovej: Si HLUPAŇA, ktorá prišla v teplákoch s igelitkou
- Marianna Ďurianová PROVOKUJE: Ukázala sexi nohy v podväzkových pančuškách!