Známy pražiar Michal († 48) zahynul v Egypte: Dojemné, ako mu zmenila život manželka Evka (50)
28. 11. 2024, 13:05 (aktualizované: 28. 11. 2024, 15:59)
V stredu (27.11.) sa potvrdila veľmi smutná správa, že Michal († 48), ktorý bol so svojou manželkou Evou (50) a synom Andrejom (16) na dovolenke v Egypte, sa už domov nevráti. A smútia za ním aj všetci milovníci kávy, ktorí významného pražiara poznali a pili jeho unikátnu kávu!
Zdroj: Facebook/Antikvariát - kaviareň Senec
Zdroj: archiv
Zdroj: X
Galéria k článku
Michal († 48) z Veľkého Grobu sa pred niekoľkými rokmi rozhodol mať svoju vlastnú pražiareň kávy. Podľa jeho slov, s týmto nápadom prišiel hlavne kvôli tomu, že túžil mať lepšiu kávu, ktorú v kaviarňach nemohol nájsť. Doslova na zelenej lúke sa postupne vypracoval na jedného z najlepších pražiarov kávy na Slovensku. Žiaľ, milovníci kávy si už jeho vlastnoručne pražené a vyberané kávové zrná nevychutnajú.
Ako informuje portál bratislavak.sk, Michal bol zakladateľom známej pražiarne, ktorá má svoju základňu vo Veľkom Grobe a prevádzku v bratislavskom Novom Apolle. Ako pražiar sa dokázal vypracovať na medzinárodne uznávaného odborníka, držiteľa prestížneho certifikátu od Specialty Coffee Association (SCA). Tento certifikát je symbolom excelentnosti v oblasti výberu a spracovania kávových zŕn.
Okrem remeselnej zručnosti priniesol do svojho podnikania aj technologické inovácie. Jeho pražiareň totiž využívala umelú inteligenciu na optimalizáciu minerálneho zloženia vody, čím dosahovala jedinečnú kvalitu kávy. Michal bol známy svojím odhodlaním posúvať hranice kvality a vzdelávať zákazníkov o dôležitosti správnej vody pri príprave kávy.
Michalova cesta ku káve bola nečakaná, ale intenzívna. Pôvodne pracoval v IT sektore, kde si všimol, že kvalita kávy, ktorú denne pije, nezodpovedá jeho očakávaniam. K jeho prvým krokom do sveta praženia ho motivovala manželka Evka, ktorá mu ako darček kúpila malú pražičku. Tento dar zmenil jeho život. Neskôr absolvoval množstvo medzinárodných školení, aby pochopil každý aspekt praženia a mohol svojim zákazníkom priniesť to najlepšie.
Ako sa o Michalovi a jeho práci vyjadril uznávaný odborník Ladislav Királyi, si prečítajte na ďalšej strane:
Veľmi zle prijal správu o to, že Michal už nie je medzi nami aj Ladislav Király, ktorý je známy svojimi blogmi o káve. "V prvom rade chcem vyjadriť úprimnú sústrasť rodine. Verím, že sa im podarí nájsť dostatok síl na to, aby túto tragédiu prekonali. Je mi z toho veľmi smutno," vyjadril sa.
"Paradoxne prišla po tom, ako sme ešte predvčerom dostávali správy, že sa našiel, je na hoteli a kompetentní idú poňho. V tej chvíli sa mi veľmi uľavilo a považoval som to za stopercentnú informáciu," priznal známy bloger. "Včera sme sa odrazu dozvedeli úplný opak a neviem na to ani nájsť vhodné slová. Nedokážem to vstrebať," pokračoval.
Zdroj: fb
Rodina z Veľkého Grobu bola na egyptskej lodi, ktorá sa v pondelok ráno potopila v Červenom mori.
Ako aj on potvrdil, Michal bol naozaj výnimočný a veľký profesionál. Mal najvyššie certifikáty z kávového sveta od asociácie výberovej kávy Specialty Coffee Association (SCA) ako SCA Roasting Professional a SCA Sensory Professional. "Čo hovorí samo za seba. Bol to profík v pražení i v senzorike a jeho kávy boli unikátne," potvrdil a ďalej vyzdvihol jeho výnimočné kávy.
"Použil by som slovo úžasné, pretože podľa vlastných slov bol vždy v procese hľadania úžasných káv. Ochutnával stovky káv ročne a do svojho portfólia vyberal len tie najlepšie. Bol to možno najlepší pražiar kávy na Slovensku, určite jeden z troch najlepších,“ pokračuje Király.
A ako ho predovšetkým poznal? „Ako mimoriadne sympatického a prístupného človeka, ktorý vždy rád pokecal, poradil, zasmial sa. Vždy bola radosť stretnúť ho a môcť sa s ním porozprávať. Imponovala mi na ňom akási sympatickosť, ktorú je veľmi ťažké opísať slovami. Bolo to také jeho čaro a myslím si, že všetci, ktorí ho poznali, budú presne vedieť, čo mám na mysli,“ uzavrel.