Žienky z Brhloviec zachránili kostol pečením: Ich podlievané brhlovské buchty dobývajú svet!
14. 10. 2024, 15:45

Zdroj: min
V malej dedinke Brhlovce (okr. Levice) pripravujú ženičky tradičné podlievané brhlovské buchty, ktoré nikde inde nenájdete. Ich recept sa dedí z generácie na generáciu a ich príprava je veľmi špecifická. Spoznávajú ich už aj vo svete!
Zdroj: Kristína Mindáková
Zdroj: Kristína Mindáková
Zdroj: Kristína Mindáková
Galéria k článku
Všetko sa začalo pred rokmi, keď miestne ženy zistili, že na opravu chátrajúceho kostola Sedembolestnej Panny Márie v Brhlovciach chýbajú peniaze. „Tu sa nerobilo najmenej 150 rokov nič,“ spomína Adriana Sztankóová, kostolníčka, ktorá spolu s ďalšími ženami zobrala veci do vlastných rúk.
A to doslova. Založili občianske združenie Nostra Heredita a rozhodli sa vypekať chutné štrúdle, ale predovšetkým aj tradičné podlievané brhlovské buchty. A to preto, aby vyzbierali prostriedky na opravu kostola.
Zdroj: Kristína Mindáková
Evka Homoľová (vľavo), ďalšia členka občianskeho združenia, tiež priznala, že pečenie podlievaných buchiet si vyžaduje prax.
„Vo dne v noci sme robili buchty a štrúdle, ktoré sme potom predávali na rôznych podujatiach. Niekedy už na úkor rodiny a zdravia, ale stálo to za to,“ hovorí Adriana. A v čom sú buchty také výnimočné? „Všetko, čo robíte, musíte robiť s láskou a v prvom rade k tomu musíte mať vzťah,“ hovorí Adriana. Hlavným tajomstvom je to, že sa leje na buchty pred oprážaním voda, čo vytvára ich charakteristickú chrumkavosť.
„Je to taká alchýmia. Treba presne vedieť, kedy a koľko vody pridať. To nie je len tak. Ak to urobíte správne, zvonku sú potom krásne chrumkavé a vnútri - nebíčko v papuľke,“ opisuje. Za horúca ich potom obaľujú v rôznych posýpkach - orechovej, makovej, škoricovej či kakaovej a plnené sú domácim slivkovým lekvárom. Celý proces trvá aj 2,5 hodiny.
Ako chcú posunúť tento tradičný recept ďalej, si prečítajte na ďalšej strane:
Zatiaľ ponúkajú predaj z dvora
Evka Homoľová, ďalšia členka občianskeho združenia, tiež priznala, že pečenie podlievaných buchiet si vyžaduje prax. „Mňa to naučila moja mama, ale nie je to jednoduché. Keď som ich skúšala pripravovať prvýkrát a nevydarili sa mi, tak mi moja dcéra povedala: “Mami, prosím ťa, už nečaruj”,” spomína s úsmevom.
Aj napriek tomu sa do pečenia pustila s odhodlaním a teraz spolu s kamarátkami z Brhloviec prezentuje tento jedinečný recept na rôznych podujatiach. Adriane v celom procese pomáha aj dcéra Monika, ktorá sa venuje najmä marketingu.
Zdroj: Kristína Mindáková
Za horúca ich potom obaľujú v rôznych posýpkach - orechovej, makovej, škoricovej či kakaovej a plnené sú domácim slivkovým lekvárom. Celý proces trvá aj 2,5 hodiny.
Spolu snívajú o tom, že v Brhlovciach raz otvoria kamenný obchodík, kde by ich turisti mohli ochutnať priamo na mieste. „Chodí sem veľa návštevníkov a stále sa pýtajú, kde nájdu brhlovské buchty,“ hovorí Adriana, ktorá momentálne ponúka len predaj z dvora. Tieto buchty sa stali jedinečným produktom s chráneným zemepisným označením. Ženy sa teraz uchádzajú aj o ochrannú známku Európskej únie, čo by ich tradičný recept posunulo ešte ďalej.
Čo sa im podarilo opraviť a čo je ešte potrebné, si prečítajte na ďalšej strane:
Zachraňujú kostol
Vďaka predaju buchiet sa im už podarilo vyzbierať okolo 30-tisíc eur, ktoré investovali okrem iného aj do rekonštrukcie vzácnych barokových obrazov v kostole. Práce však nekončia, ešte stále treba opraviť kazateľnicu i strechu. „Kostol je naša srdcová záležitosť,“ dodáva Adriana.
Zdroj: Kristína Mindáková
“Ľudia sem potujú. Je to už taký pútnický kostol. Vnútri to dýcha dôstojnosťou a majestátnosťou, je tam pokoj a spanilé ticho. Treba si to prísť vyskúšať aj keď je omša. Ľudia sa sem veľmi radi vracajú,” teší sa Adriana.
A je to vidno. Venujú sa mu a s láskou sa oň starajú. “Ľudia sem putujú. Je to už taký pútnický kostol. Vnútri to dýcha dôstojnosťou a majestátnosťou, je tam pokoj a spanilé ticho. Treba si to prísť vyskúšať aj keď je omša. Ľudia sa sem veľmi radi vracajú,” teší sa Adriana.
Brhlovské buchty už dávno prekročili hranice Hontu. Tieto sympatické dámy ich totiž prezentovali na rôznych podujatiach po celom Slovensku, a dokonca aj na oslave 30. výročia Úradu priemyselného vlastníctva, pod záštitou prezidentky. „Keď naše buchty boli na stoloch pre hostí z celej Európy, vedeli sme, že robíme niečo výnimočné,“ dodávajú.