Trnavské pivo získalo na svetovej výstave v susednom Česku zlato
16. 2. 2013, 1:00 (aktualizované: 10. 7. 2024, 21:04)

Zdroj: JOZEF VOJČINIAK/Plus JEDEN DEŇ
Svetové pivo varia v Trnave! Zlato si priviezli zo svetovej degustačnej výstavy v Česku. So svojím dvadsaťjedenstupňovým čiernym špeciálom vybojovali úspech medzi stotridsiatimi pivovarmi. Zlatom ovenčený nápoj vyrábali takmer sto dní.
Na februárových slávnostiach piva v českom Tábore sa tento rok zúčastnilo päťsto značiek pív. Medzi nimi sa nestratila ani špecialita trnavského pivovaru.
„Našu tmavú dvadsaťjednotku vyrábame tradičnou metódou starou viac ako sto rokov. Štrnásť dní kvasí. Deväťdesiat dní zreje,“ vysvetľuje majiteľ pivovaru Peter Klas (47).
Tajomstvo ich dobrého piva sú aj vhodné kvasnice. „Vďaka nim neobsahuje veľa alkoholu a je prirodzene sladké,“ dodal Klas.
Pivo nepasterizujú
Ich tmavý špeciál vraj chutí hlavne ženám a hodí sa na chladné zimné dni. „Môžete ho podávať v izbovej teplote, ale i zohriate,“ vysvetľuje Peter Klas. Pivo nepasterizujú, a tak je prirodzene jemne zamútené.
„Výborne sa hodí ku grilovaným špecialitám. Podporí trávenie tak dokonale, že ani z ťažkých jedál vám zle nebude,“ dodal Klas s úsmevom. Ich zlatom ovenčené pivo vraj obsahuje aj množstvo vitamínov v prirodzenej forme.