KUBULÁKOVCI Z HVIEZDOSLAVOVA: ČO ROBIA, BY NEDOKÁZAL každý. SLOVÁCI ich DOBROTU občas ZNEUŽIJÚ
3. 5. 2023, 8:17 (aktualizované: 1. 6. 2024, 15:00)
Martin Kubulák (50) z obce Hviezdoslavov v okrese Dunajská Streda upísal svoj život spolu s rodinou pestovaniu zeleniny a zemiakov. Je samostatne hospodáriaci roľník a s najbližšími sa venuje tejto práci už 33 rokov. Vyštudovaný vinohradník pokračuje v tom, čo začali jeho predkovia pred viac než sto rokmi.

Zdroj: facebook ZeleninaHviezdoslavov

Zdroj: facebook ZeleninaHviezdoslavov

Zdroj: facebook ZeleninaHviezdoslavov
Galéria k článku
Kubulákovcov v ich odbore mnohí poznajú. Okrem toho, že sú chýrečnými a uznávanými pestovateľmi, ich meno sa zhruba 5 - 6 rokov skloňuje v súčasnosti s naozaj nebývalou činnosťou. Pred bránu svojho zeleninárstva vyložia napríklad koreňovú zeleninu, cibuľu, zemiaky, tekvicu hokkaido, cviklu a iné, čo vypestovali na svojich poliach. Princíp je ten, že každý zo záujemcov sa obslúži sám. Nikto týchto ľudí nekontroluje ani nemonitoruje, je to ponechané na ich dobrú vôľu a čestnosť.
Zdroj: facebook ZeleninaHviezdoslavov
"Zoberte si len to, čo naozaj zužitkujete!" Nie každý sa však podľa toho správa.
Priateľský odkaz
Na sociálnej sieti pán Kubulák milým spôsobom uverejní informáciu o ponuke i mieste, kde tovar umiestnil. "Prajeme pekný slnečný deň. Dnes sme pre vás vyložili zemiaky balenie 10 kg, cibuľu červenú a cviklu. Keby niekto potreboval, aby aspoň trochu ušetril. Ak prispejete do kasičky, budeme radi, pretože v produktoch je naša celoročná práca. Príspevok je, samozrejme, na vás. Poprosím, aby ste si zobrali iba to, čo spotrebujete! Rodina Kubulákovcov a kolektív."
Prevýchova (zatiaľ) nefunguje
Takéto oznamy Martin uverejňuje pomerne často. A mnohí sa nenechávajú dlho vynukovať. Zaujíma nás preto, či Slováci sú slušní a za odobratý tovar aj zaplatia, alebo sa nájdu aj takí, ktorí "zabudnú" na platbu. "Musím povedať, že my to nerobíme pre peniaze, chceme ľuďom pomôcť v týchto neľahkých časoch. Zároveň ich týmto spôsobom chceme vychovať, že ak si niečo zoberú, tak dajú do kasičky dobrovoľnú sumu peňazí," rozpráva dobrosrdečný poľnohospodár.
Priznáva, že s prevýchovou to zatiaľ nevyšlo. "Slovákov je veľmi ťažké vychovať. Potrvá to ešte dlho, ale verím, že napokon sa to podarí. Hoci musím povedať i to, že prichádzajú k nám aj veľmi slušní a disciplinovaní ľudia, ktorí naozaj "nakupujú" s mierou a myslia aj na ostatných," povie potešene.
Anketa
Boli by ste ochotní ponúkať plody svojich rúk tak, ako to robí Martin?
Vonku to ide
Dávajú von neraz aj tovar druhej triedy, ale neznamená to, že by nebol dobrý. "To nie, len obchodníkom nevyhovuje napríklad tvarom, veľkosťou, ale dá sa bez problémov konzumovať či kuchynsky spracovať. Je nám ľúto to vyhodiť, ak tým vieme niekomu pomôcť," vysvetľuje pohnútky, ktoré ho viedli k obchodu, ktorý je v zahraničí úplne bežný.

Zdroj: Facebook / ZeleninaHviezdoslavov
Ak dvaja robia...
Pýtame sa, či k nim prídu aj takí, ktorí by sa chceli na ich ochote a dobrote priživovať a obohatiť napríklad tým, že bez ohľadu na ostatných berú tovar na vrecia s cieľom ho možno niekde speňažiť. "Iste, nájdu sa aj takí. Slušne ich upozorníme, aby si zobrali len toľko, koľko spotrebujú a nechali aj iným. Je to napísané aj pri každom našom odkaze, ale viete, ako je to, ak sa niečo "rozdáva", tak mnohí naozaj nemajú mieru," poznamená sklamane. Poteší ho, ak sa k nim niektorí aj pravidelne vracajú, zaplatia a ešte im aj napíšu poďakovanie alebo milý odkaz.

Zdroj: Facebook / ZeleninaHviezdoslavov
Láska k tradíciám
Pestovateľ v závere rozhovoru pripomenie, že práca na poli nie je jednoduchá. Je to celoročná piplačka a úspech poľnohospodára nezáleží len na ňom, ale aj na počasí. Napriek tomu, že hoci Martin má občas chvíľky keď by najradšej so všetkým praskol, napokon u neho vždy zvíťazí láska k pôde a rodinným tradíciám.
Podpora našich
Na otázku, či sa dá v súčasnosti vyžiť z tejto práce, prízvukuje: "Zjednodušene by som povedal, že je to striedavo oblačno, ale ak pracujete 16 hodín denne ako ja, dá sa to. Hoci by to mohlo byť aj lepšie, keby si Slováci v obchodoch všímali, čo nakupujú a odkiaľ tento tovar pochádza. Mohli by radšej podporiť domácich pestovateľov a ukázať, že si vážia ich prácu, ale aj ich samotných," neodpustí si kritickú poznámku.

Zdroj: Facebook / ZeleninaHviezdoslavov
Ľudia sa nehrnú
Skúsený odborník zdôrazňuje, že hoci jesť chce každý, platí už mnoho rokov, že zohnať napríklad sezónnych brigádnikov je pre nich čoraz ťažšie. "Ľudia sa nehrnú na polia, keďže to nie je ľahká práca. Obzvlášť tu pri Bratislave nie je o ňu záujem, keďže nedokážeme konkurovať veľkým firmám, ktoré pôsobia v našom hlavnom meste," uzavrie rozprávanie Martin Kubulák, ktorý sa napriek všetkému chce ďalej venovať pestovateľstvu i dobročinnosti, kvôli ktorej sme ho oslovili.
Vyjadrite svoj názor v komentároch pod článkom >>>